Η Kunsthalle Athena μετακομίζει. Αποτελώντας μια μη-στατική, διαρκώς εξελισσόμενη πλατφόρμα, έφτασε η ώρα να μεταμορφωθεί σε κάτι νέο και να μεγαλώσει.

Αλλά πριν από αυτό, θα θέλαμε να γιορτάσουμε όλοι μαζί το τέλος αυτής της διερευνητικής μας περιόδου με μια τριήμερη σειρά δράσεων, διαλέξεων, προβολών και περφόρμανς, έτσι ώστε να αποχαιρετήσουμε το αγαπημένο κτήριο που μας φιλοξένησε αυτά τα πέντε χρόνια και έγινε κομμάτι της ταυτότητάς μας.

Δανειζόμενοι τον τίτλο We’ll Meet Again από το ομώνυμο βρετανικό τραγούδι του 1939, που έγινε γνωστό από την Dame Vera Lynn, αναφερόμαστε στις θετικές αποχρώσεις ενός αποχαιρετισμού, την προσμονή μελλοντικών επανασυνδέσεων, αλλά και την υπόσχεση για την αναπλήρωση αυτής της προσωρινής απουσίας.
 
Η Kunsthalle Athena δημιουργήθηκε σε ένα παλιό και ερειπωμένο νεοκλασσικό σπίτι και έκανε τα πρώτα της βήματα ανάμεσα σε ένα πλήθος πολυσυλλεκτικό: αυτόχθονες και μετανάστες, πολιτισμικούς νομάδες, Κινέζους εμπόρους, τοξικομανείς αλλά και ανάμεσα σε πορνεία και κέντρα διασκέδασης. Μέσα στην αμφιλεγόμενη περιοχή του Μεταξουργείου στο κέντρο της Αθήνας, και αυτή τη στιγμή στο κέντρο της Ευρώπης -υπό μια ευρύτερη σκοπιά-, όπου η αγάπη και η απελπισία, η διασκέδαση και ο θάνατος, τα όνειρα και οι απογοητεύσεις συνυπάρχουν, καταφέραμε να γίνουμε πιο δυνατοί, ακόμα κι αν οι εποχές ήταν -και είναι- αρκετά δύσκολες.
 
Αυτοί που ένωσαν τις δυνάμεις τους με την Kunsthalle Athena, χρησιμοποίησαν το χώρο για να μιλήσουν, να δημιουργήσουν, να συναντηθούν, να πιουν, να σκεφτούν, ακόμα και να ερωτευτούν. Όπως ήταν αναμενόμενο, άφησαν τα ίχνη τους πάνω στην ετοιμόρροπη αρχιτεκτονική του κτηρίου. Με τα χρόνια, τα ίχνη αυτά μπερδεύτηκαν με τα προηγούμενα, με εκείνων που στο παρελθόν έχτισαν το κτήριο, έζησαν ή δούλεψαν μέσα σε αυτό. Προσπαθήσαμε σκόπιμα να διατηρήσουμε κάθε ουλή που βρήκαμε στους τοίχους του κτηρίου, που δεν ανακαινίστηκε ποτέ, και αλλά και να προσθέσουμε νέες δικές μας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που αποτελέσαμε μέρος της ιστορίας της κατοίκησης του χώρου, όμως, έφτασε η ώρα να ενηλικιωθούμε και να φύγουμε από το «σπίτι» μας. Αφήνουμε, λοιπόν, το αγαπημένο ερείπιο που αποτέλεσε για εμάς καταφύγιο για κριτική σκέψη και συλλογική-συνεργατική δράση, και ευχόμαστε αυτό να σήμαινε το ίδιο και για εσάς. Αυτές τις ημέρες θα πούμε αντίο στην Κεραμεικού 28: το κέλυφος των ονείρων μας, την ενσάρκωση των ιδανικών μας, αλλά και το όχημα που μας παρότρυνε να συνεχίσουμε αυτά τα δύσκολα χρόνια.
 
Κατά τη διάρκεια του We’ll Meet Again η Kunsthalle Athena θα αποτελέσει μια πλατφόρμα τριήμερων δράσεων. Μαζί με φίλους που καταφθάνουν από παντού –αυτούς που θα έρθουν από το εξωτερικό με δικά τους έξοδα και αυτούς που ζουν στην Αθήνα και δέχτηκαν να συμμετάσχουν με δικά τους έξοδα–, θα μοιραστούμε αυτήν τη στιγμή του προσωρινού αποχωρισμού. Ενός αποχωρισμού που προκύπτει λόγω ενός βίαιου αλλά και προαποφασισμένου εκτοπισμού, αποτέλεσμα των τωρινών κοινωνικο-πολιτικών, οικονομικών και πρακτικών συνθηκών. Με διαλέξεις για την αγάπη και την αρχιτεκτονική, το χρέος και τη διεθνή πολιτική, τις γυναίκες και τον κόσμο, το ίντερνετ και την ποίηση, όλοι μαζί μέσα σε περίεργα ηχητικά τοπία και περφόρμανς, ακούγοντας μουσική, ευχόμαστε να κάνουμε αυτήν τη μετάβαση πιο ανώδυνη. Να μοιράσουμε θετική ενέργεια στο κτήριο με την ελπίδα να το προφυλάξουμε από πιθανές μελλοντικές επιθέσεις και αδικίες.
 
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι μια ανοιχτή γιορτή για όλους και ότι θα πάρετε κι εσείς το μικρόφωνο για να μιλήσετε δημόσια, να παίξετε μουσική, να συμμετέχετε με όποιον τρόπο φανταστείτε.
 
Το μέλλον μπορεί να είναι αβέβαιο, αλλά είμαστε σίγουροι πως θα βρεθούμε ξανά σε κάποιο άλλο μέρος. Η Kunsthalle Athena θα εξακολουθεί να έχει ως στόχο την πρωτοποριακή επιμέλεια εκθέσεων. Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, και πιθανότατα έχουμε καταφέρει να δείξουμε με την έως τώρα δράση μας, η επιμέλεια είναι για εμάς μια ζωντανή σχέση μεταξύ τέχνης και πράξης, πειραματισμού και μεταμόρφωσης, και προκύπτει από μια κοινωνικά προσανατολισμένη, μη διδακτική πρόταση, την ανοιχτή επικοινωνία αλλά και την αμφισβήτηση. Παρόλα αυτά δεν έχουμε ψευδαισθήσεις. Στηριζόμενοι στην αυτοκριτική, θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε μέσα στα όρια του εφικτού, με σταθερή αξία το ότι το να κάνει κανείς κάτι, έστω και μικρό, είναι καλύτερο από το να μην κάνει τίποτα. Επιδιώκουμε να εξελιχθούμε ως ίδρυμα τέχνης, αλλά δε θα πάψουμε ποτέ να θέτουμε στους εαυτούς μας και σε εσάς το ερώτημα: Τί μπορεί είναι ένας χώρος σύγχρονης τέχνης, και γιατί;
 
Πιστεύουμε σε χαρούμενα κλεισίματα και ελπίζουμε σε καινούργιες αρχές. Ας αποχαιρετήσουμε μαζί την Κεραμεικού 28 όπως της αξίζει!
 
Το πρόγραμμα των αποχαιρετιστήριων εκδηλώσεων:

Δραστηριότητες καθόλη τη διάρκεια των τριών ημερών:
 
ANASTASIA AX – Περφόρμανς / παρέμβαση στο έργο Exile
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΛΕΣΣΑΣ – Απαγγελία ποιημάτων: Robot Poetry Reading
ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΙΔΗΣ – Περφόρμανς / ανάγνωση: Goodbye… etc, A reading (2015)
ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΩΝΗ – Περφόρμανς / εγκατάσταση: Taboo Teller
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΝΑ – Περφόρμανς / εγκατάσταση: Immortal Boredom
ATHENS ZINE BIBLIOTEQUE – Βooth με fanzines
TJORG DOUGLAS BEER – Θεατρική παράσταση
 
ΤΡΙΤΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ
(Το μπαρ ανοίγει στις 18:30. Θα υπάρχει επίσης φαγητό.)

Στις 18:30 ξεκινούν οι Δραστηριότητες Διαρκείας.
Παράλληλα, εξελίσσονται με σειρά οι ακόλουθες δράσεις σε διάφορους χώρους του κτηρίου:
 
19:00 VALENTINAS KLIMAŠAUSKAS – Αφηγηματική περφόρμανς: Dear Jury
19:30 LOCUS ATHENS – DJ set
20:00 QUINN LATIMER – Αφηγηματική περφόρμανς: Corpse Life or, Live from Athens
20:30 ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΓΓΕΛΙΔΑΚΗΣ – Διάλεξη
21:15 PAOLO THORSEN-NAGEL – Αυτοσχεδιαστικό μουσικό set
21:45 AZA – Οπτικοακουστική περφόρμανς
22:15 ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΑΗΣ – DJ set
 
ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ
(Το μπαρ ανοίγει στις 18:30. Θα υπάρχει επίσης φαγητό.)

Στις 18:30 ξεκινούν οι Δραστηριότητες Διαρκείας.
Παράλληλα, εξελίσσονται με σειρά οι ακόλουθες δράσεις σε διάφορους χώρους του κτηρίου:
 
19:00 LARS SILTBERG – Αυτοσχεδιαστική περφόρμανς βασισμένη στον ήχο και το φως: OSC
19:30 ΓΙΩΡΓΟΣ-ΙΚΑΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ & ΕΛΕΑΝΝΑ ΜΑΡΤΙΝΟΥ – Διάλεξη: Το Εγχείρημα Κορέκτ Παρουσιάζει τη Σύντομη Ιστορία του Εικοστού Αιώνα
20:00 GIORGIO ANDREOTTA CALÒ – Βίντεο προβολή: In girum imus nocte et consumimuri igni
21:00 MÅRTEN SPÅNGBERG – Χορός / περφόρμανς
22:30 ΝΑΤΑΣΣΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΟΥΚΟΣ / ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΓΙΑ – Περφόρμανς: Radio Opera presents MISS SATURATION
23:00 PAKUI HARDWARE – Οπτικοακουστική περφόρμανς
 
ΠΕΜΠΤΗ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ
(Το μπαρ ανοίγει στις 18:30. Θα υπάρχει επίσης φαγητό.)

Στις 18:30 ξεκινούν οι Δραστηριότητες Διαρκείας.
Παράλληλα, εξελίσσονται με σειρά οι ακόλουθες δράσεις σε διάφορους χώρους του κτηρίου:
 
19:00 ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – Διάλεξη: Cutting Up Neoliberalism
20:00 ΑΝΤΖΕΛΑ ΔΗΜΗΤΡΑΚΑΚΗ – Διάλεξη: Φύλο και Καπιταλισμός
20:30 JENNIFER TEETS – Διάλεξη: Avatar Udders
21:00 ΑΝΤΖΕΛΑ ΜΠΡΟΥΣΚΟΥ & ΠΑΡΘΕΝΟΠΗ ΜΠΟΥΖΟΥΡΗ – Περφόρμανς
21:15 ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ – Οπτικοακουστική περφόρμανς: Stolen Time Machine
22:00 AGENT MO – DJ set
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΣΕΛΗΣ – Βίντεο προβολή: (Αποχαιρετισμός)2 – Ένας Αποχαιρετισμός στον Αποχαιρετισμό
22:30 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ – DJ set
23:00 AMATEURBOYZ – DJ set
 
Το πρόγραμμα δράσεων το επιμελείται η ομάδα της Kunsthalle Athena: Απόστολος Βασιλόπουλος, Michelangelo Corsaro, Ελεάννα Παπαθανασιάδη, Τζωρτζίνα Σταμογιάννου, Μαρίνα Φωκίδη, Κλέα Χαρίτου.
 
Φωτό: Μαρία Τζανάκου, Αυτό που Μένει, 2012, εφήμερο κείμενο – γλυπτό, Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας
Φωτογραφία: Στάθης Μαμαλάκης