Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Eternal Moments: Έκθεση του Γιάννη Νομικού στη γκαλερί Art Zone 42

Eternal Moments: Έκθεση του Γιάννη Νομικού στη γκαλερί Art Zone 42

Τα εγκαίνια της έκθεσης "Eternal Moments" του Γιάννη Νομικού θα γίνουν την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015, στις 8:30 μ.μ. στην γκαλερί ARTZONE 42.

 

Ο καλλιτέχνης αποτελεί έναν σιωπηλό παρατηρητή, ο οποίος αποτυπώνει στιγμιότυπα μετουσιωμένα σε μνήμες. Ο Γιάννης Νομικός συγκαταλέγεται ανάμεσα στους παρατηρητές, καθώς συλλέγει μνήμες διαφόρων ειδών, τις οποίες διαφυλάσσει αιώνια.

 

Η γκαλερί Art Zone 42 παρουσιάζει την έβδομη ατομική έκθεση του εικαστικού με τίτλο ‘Eternal Moments’, προβάλλοντας μια σειρά έργων από τα ταξίδια του ανά τον κόσμο, από τις βόλτες του στα σοκάκια της κάθε πόλης, από τις επισκέψεις του στα μουσεία και στα καφέ. Θεματική του δεν είναι τόσο η αποτύπωση ολόκληρης της σκηνής, παρά ο άνθρωπος ως παρατηρητής ο ίδιος. Μελετά τις φιγούρες των ανθρώπων που μετακινούνται, αφουγκράζονται και κοντοστέκονται, καθώς μελετούν οι ίδιοι κάτι άλλο. Ο παρατηρητής γίνεται παρατηρούμενος και αντιστρόφως. Υπάρχει ίσως ένα μοναδικό αντικείμενο στο οποίο ο καλλιτέχνης δίνει ιδιαίτερη έμφαση και αυτό είναι τα υποδήματα, τα οποία, άκρως χρησιμοποιημένα, κρύβουν περιστατικά και ιστορίες των ανθρώπων που τα φορούσαν. Αφιερώνει σε αυτά όλο το εύρος του καμβά, θεωρώντας τα ισάξιους καταγραφείς αναμνήσεων.

 

Η καλλιτεχνική δουλειά του Γιάννη Νομικού στο σύνολό της, αποτελεί ντοκουμέντο πραγματικών σκηνών. Ορισμένα έργα του τα αφήνει επίτηδες non-finito, για να δηλώσει ακριβώς ότι πρόκειται για την αποτύπωση του φευγαλέου. Με ζωγραφικά μέσα λάδια, παστέλ και μελάνια, παρατηρεί συνειδητά, δημιουργώντας με το νου μια πολλαπλή πραγματικότητα, ενώνοντας στιγμές με διαφορά μερικών δευτερολέπτων ή λεπτών σε ένα ενιαίο σύνολο.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

Ο Γιάννης Νομικός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Το 1974 μεταβαίνει για σπουδές ζωγραφικής στη Νέα Υόρκη, όπου φοιτά στη Σχολή Art Students’ League μέχρι το 1981, ειδικευόμενος στο σχέδιο, στην τοιχογραφία, στην κεραμική και στην ανατομία. Παράλληλα με τις σπουδές του εργάζεται με γνωστούς διακοσμητές και αρχιτέκτονες της εποχής και φιλοτεχνεί τοιχογραφίες και έργα ζωγραφικής.

 

Το 1978 συνδέεται φιλικά με τον φωτογράφο Robert Mapplethorpe και τον ζωγράφο Keith Haring . Από το 1978 εκθέτει στην γκαλερί Leslie – Lohman της Νέας Υόρκης, ενώ το 1982 μεταβαίνει στη Σουηδία και κατόπιν στην Φιλανδία, εκθέτοντας στην γκαλερί Urban του Ελσίνκι.

 

Το1985 επιστρέφει στη Νέα Υόρκη. Τα έργα του πωλούνται σε ιδιώτες συλλέκτες. Τον ίδιο χρόνο γνωρίζει τον Claudio Bruni, διαχειριστή του ζωγράφου Giorgio de Chirico, ο οποίος του αναθέτει την τοιχογράφηση της ιδιωτικής του κατοικίας στο Μανχάταν και της κατοικίας του στην πόλη Hammamet στην Τυνησία.

 

Η εργασία του αυτή δημοσιεύεται το 1988 στο βιβλίο του David Massey – Maisons de Hammamet. Ταξιδεύει αρκετά και εκθέτει στην γκαλερί Medusa της Ρώμης, στο Βερολίνο και στο Παρίσι. Αποφασίζει να επαναπατριστεί στην Ελλάδα το 2001.

 

Έχει πραγματοποιήσει έξι ατομικές εκθέσεις (Αθήνα, Νέα Υόρκη, Ελσίνκι, Ρώμη, Παρίσι) και έχει παρουσιάσει δουλειά του σε ομαδικές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η γκαλερί Art Zone 42 παρουσιάζει την έβδομη ατομική του έκθεση με τίτλο ‘Eternal Moments’.

Σχετικές ειδήσεις
Ignoramus, έκθεση του Helmut Stallaerts στη γκαλερί Bernier/Eliades
12.01.2017 11:25
Η γκαλερί Bernier/Eliades παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Βέλγου καλλιτέχνη Helmut Stallaerts, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, 20:00-22:00. Ο καλλιτέχνης εκθέτει πρώτη φορά στη γκαλερί και θα παραβρίσκεται στα εγκαίνια.
ΜΑΖΕΙ ή ΠΟΤΕ=ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ: έκθεση της Έλλης Γρίβα στη γκαλερί Art Zone 42
26.09.2016 16:29
Η γκαλερί ART ZONE 42 έχει την ιδιαίτερη χαρά να παρουσιάσει στο κοινό την 16η ατομική έκθεση ζωγραφικής, ποίησης, installation, performance και βιβλίου της εικαστικού Έλλης Γρίβα, από τις 11 Οκτωβρίου έως τις 29 Οκτωβρίου, με τίτλο: MAZEI Ή ΠΟΤΕ = ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι την Τρίτη 11 Οκτωβρίου στις 7:30μμ.
Athens Matters TOo: ομαδική έκθεση στη γκαλερί Art Zone 42
07.07.2016 14:59
H γκαλερί Art Zone 42 διοργανώνει και εγκαινιάζει εν μέσω καλοκαιριού, την Πέμπτη 14 Ιουλίου στις 8.00 μ.μ., μια ιδιαίτερη ομαδική έκθεση με τίτλο Athens Matters T0o.

Ατομική έκθεση του Γιάννη Γίγα στη γκαλερί ΑΔ
15.06.2016 11:40
Την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016 στις 20:00 εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση του Γιάννη Γίγα στην γκαλερί ΑΔ.
On Faces - Πορτρέτα Ενστίκτων: Έκθεση του Χαράλαμπου Κατσατσίδη στην γκαλερί Art Zone 42
10.06.2016 14:19
Την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016 στις 8.00 μ.μ., η γκαλερί Art Zone 42 παρουσιάζει την ατομική έκθεση ‘On Faces - Πορτρέτα Ενστίκτων’ του ζωγράφου Χαράλαμπου Κατσατσίδη.