Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Αόρατες Κυβερνήσεις: η «Γνώση» ως κατάσταση εαυτού: Ομαδική έκθεση στο Circuits & Currents

Αόρατες Κυβερνήσεις: η «Γνώση» ως κατάσταση εαυτού: Ομαδική έκθεση στο Circuits & Currents

Την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015 εγκαινιάζεται στο Circuits & Currents η ομαδική έκθεση με τίτλο “Αόρατες Κυβερνήσεις: η «Γνώση» ως κατάσταση εαυτού”.

 

Η έκθεση αποτελεί παρουσίαση των πρότζεκτ που παρήχθησαν στα πλαίσια του εργαστηρίου «Παλιές και σύγχρονες μορφές της Γνώσης και του Γνωστικισμού». Το εργαστήριο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της λειτουργίας της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜοΚΕ) της ΑΣΚΤ με τη συμμετοχή φοιτητών, αποφοίτων και μεταπτυχιακών φοιτητών. Στο εργαστήριο αυτό μελετήθηκαν ιστορικές και σύγχρονες μορφές μιας συγκεκριμένης αποκαλυψιακής στάσης απέναντι στη κοινωνική πραγματικότητα που τείνει να κατανοεί τον κόσμο ως δημιούργημα ριζικά κακών δυνάμεων – ως «σύστημα» αόρατων τάξεων διακυβέρνησης.

 

Η προσέγγιση του φαινομένου έλαβε χώρα μέσα από παρουσιάσεις, μελέτες κειμένων και βιβλιογραφίας, εκτενείς συζητήσεις πάνω σε παραδείγματα. Μελετήθηκαν φιλοσοφικά, θρησκευτικά και κοινωνικά παραδείγματα από διαφορετικές περιόδους της ιστορίας. Η εμφάνιση του ρεύματος του αρχαίου Γνωστικισμού, κατά τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού, αποτέλεσε σημαντικό σημείο αναφοράς καθώς τότε αναδύεται η ιδέα πως ο αρχαίος «κόσμος» είναι το δημιούργημα ενός κακού θεού και αποτελεί το δαιδαλώδες κελί του παγιδευμένου ανθρώπινου πνεύματος. Στο πλαίσιο της γνωστικής (gnostic) κοσμολογίας η «Γνώση» είναι η μυστική αλήθεια που αποκαλύπτει τη «μεγάλη απάτη», τη δομή του «συστήματος», την «ειμαρμένη».  Εξίσου σημαντική ιστορική  περίοδος μελέτης υπήρξε η επόμενη μέρα της Γαλλικής Επανάστασης και η έξαρση του «αντιμασονισμού» της αντεπαναστατικής σκέψης, η οποία έβλεπε την Επανάσταση σαν μια «σατανική» παρένθεση στη Μοναρχία. Εξετάστηκε η σχέση της δαιμονοποίησης του ελευθεροτεκτονισμού  με την εμφάνιση του μοντέρνου αντισημιτισμού και τη διάδοση των βασικών του μύθων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ευρωπαϊκή αντισημιτική κληρονομιά που τροφοδότησε την χάλκευση των «Πρωτοκόλλων της Σιών» στη Ρωσία, στις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά και στη διάδοση του κειμένου μέχρι τη σημερινή μέρα. Η συζήτηση εστίασε, επίσης, στις θεωρίες συνωμοσίας της σύγχρονης ελευθεριακής αμερικανικής δεξιάς και στη παρουσία της τελευταίας σε σύγχρονα κοινωνικά κινήματα. Το κίνημα Against the Fed, το Zeitgeist, η πίστη στα UFO και στους reptilians, οι θεωρίες για τη σκοτεινή λειτουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Φαρμάκων και άλλες σύγχρονες αφηγήσεις αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης.

 

Τι γίνεται όταν η συνωμοσιολογία χάσει τη γραφικότητά της και γίνει ηγεμονικός κοινωνικός λόγος /κοινή γνώμη; Οι εξηγήσεις καθίστανται πιο δύσκολες όταν κανείς σταματάει να κατανοεί τη συνωμοσιολογική στάση ως απλή έλλειψη ορθολογισμού και διακρίνει το ευρύ φάσμα των υπαρξιακών ερωτημάτων που αυτή θέτει. Τα πρότζεκτ που παρουσιάζονται στην έκθεση αγγίζουν διαφορετικές πτυχές της συνωμοσιολογικής βεντάλιας: Αστικοί μύθοι από τη δεκαετία του ΄80, σατανισμός, εναλλακτικά εθνικά αφηγήματα, ετερόδοξα συστήματα πίστης, σενάρια λύτρωσης, μυστήρια του αστικού χώρου, παραεπιστήμη, συνειρμική και εκλαϊκευτική ερμηνεία. Συμμετέχουν φοιτήτριες και φοιτητές της ΑΣΚΤ, απόφοιτοι και μεταπτυχιακοί και άλλοι εικαστικοί.

 

Ορισμένες συμμετοχές έχουν επιτελεστικό χαρακτήρα και θα παρουσιαστούν στα εγκαίνια .

 

Συμμετοχές:

Μαριλένα Αλιγιζάκη, Θανάσης Αναγνωστόπουλος, Αλεξάνδρα Αναγνωστοπούλου/Σοφία Γρηγοριάδου, Δήμητρα Ζερβού/Μαριλία Κολυμπίρη/Μαρία Λουΐζου/Κυριάκος Μητρόπουλος , Αντώνης Καλαμαράς-Πράπας/Θεόδωρος Κωβαίος, Βίκτωρ Μελίστας,    Μεταθεοδοσία, Αιμιλία Μωραΐτη/The Heavenly Hens, Έκτωρ Ντουράκος, Γιώργος Νίκας, Campus Novel, Σέργιος Παππάς , Άντα Πετρανάκη, Πάνος Σκλαβενίτης, Μάϊρα Στέφου, Μάγια-Γαλάτεια Ταπεινού, Αλέξης Φιδετζής, ΦΥΤΑ.

 

Επιμέλεια έκθεσης/εργαστηρίου:

Κωστής Σταφυλάκης (Θεωρητικός τέχνης και Εικαστικός, Εντεταλμένος διδασκαλίας στο ΜοΚΕ της ΑΣΚΤ και Εντεταλμένος Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Πατρών).

Σχετικές ειδήσεις
Mere-exposure effect, ομαδική έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
15.02.2017 16:13
Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα μία ομαδική έκθεση 6 νέων καλλιτεχνών με τίτλο Mere-exposure effect. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25 Μαρτίου 2017.
μικροί τόποι: οδηγίες χρήσης: Ομαδική έκθεση στο Circuits and Currents
03.01.2017 17:12
Το Circuits and Currents, project space της Α.Σ.Κ.Τ. παρουσιάζει από την Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου, την έκθεση μικροί τόποι: οδηγίες χρήσης, προϊόν της ετήσιας συνεργασίας οκτώ τεταρτοετών φοιτητών του Γ’ Εργαστηρίου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με τον διδάσκοντά τους Παντελή Χανδρή και την ιστορικό τέχνης Παυλίνα Κύρκου.
Τραμουντάνα: ομαδική έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
31.10.2016 10:01
Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016 στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η ομαδική έκθεση με τίτλο Τραμουντάνα, σε επιμέλεια του Αλέξιου Παπαζαχαρία.
Spiritual Materialism: ομαδική έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
11.05.2016 11:46
Την Τρίτη 17 Μαΐου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα μία ομαδική έκθεση σε επιμέλεια του Δημήτρη Αντωνίτση, που αποτελεί έναν διάλογο μεταξύ 8 Αβοριγίνων Αυστραλών και 8 σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23 Ιουλίου 2016.
Σύγχρονες Προσεγγίσεις στην Εικονογραφία του Έρωτα: έκθεση στον Αστρολάβο - δεξαμενή
24.02.2016 15:05
Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου στις 20:30, εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ – δεξαμενή η ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής με τίτλο Σύγχρονες Προσεγγίσεις στην Εικονογραφία του Έρωτα.