Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

9ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου

9ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου

Με τη μαγεία της θερινής ισημερίας, που σηματοδοτεί την έναρξη του καλοκαιριού, ξεκίνησε και το 9ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου, στη Λίνδο.

 

Το Ηλιοτρόπιο γιορταζόταν παραδοσιακά στην αρχαία Ελλάδα αλλά και σε όλη τη μεσαιωνική Ευρώπη, με φωτιές που άναβαν στις πλατείες, πάνω από τις οποίες πηδούσαν οι νέοι κάνοντας ευχές. Οι φωτιές τη νύχτα του Ηλιοστασίου ή Ηλιοτρόπιου έχουν σκοπό να εξαγνίσουν κάθε κακή τροπή, εξασφαλίζοντας στον ήλιο τον αιώνιο δρόμο στο δώμα του ουρανού… Είναι οι φωτιές που εξαγνίζουν και φέρνουν τύχη, πηδώντας πάνω από τις φλόγες τρεις φορές. Στα Βυζαντινά χρόνια, η γιορτή για το Ηλιοτρόπιο συνδέθηκε με τον Άγιο Ιωάννη το Βαπτιστή ή Κλήδονα, που γιορτάζεται λίγες μέρες μετά, ώστε να ξεχαστεί η παγανιστικής της προέλευση.

 

Στην Ελλάδα αναφέρεται συχνά ότι η 21η Ιουνίου είναι η «επίσημη» ή «αστρονομική» έναρξη του Θέρους και ο Ιούνιος ονομάζεται μήνας Θεριστής. Έτσι, στη Μεσαιωνική Γιορτή της Λίνδου υπήρχαν συμβολικά κάποια σκιάχτρα που τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία της πλατείας ενώ άναψαν φωτιές στις οποίες ο κόσμος κλήθηκε να κάψει τα μαγιάτικα στεφάνια του και να πηδήξει εθιμοτυπικά πάνω από τις φλόγες.

 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων άρχισε με Μεσαιωνική Πομπή που ξεκίνησε με ηχηρές μουσικές και τυμπανοκρουσίες από την κεντρική πλατεία του χωριού στις 20:30, με τη συνοδεία του Τελάλη. Η πομπή κατάληξε στην πλατεία Αγ. Στεφάνου όπου πραγματοποιήθηκε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που περιλάμβανε: ζωντανή παραδοσιακή μουσική υπαίθρου με τσαμπούνες, κρουστά και γκάιντες, μεσαιωνική μουσική από την εποχή του Διγενή μέχρι αυτήν των Ιπποτών της Ρόδου, αγήματα τυμπανιστών, αφηγήσεις παραμυθιών, ξιφομαχίες, ξυλοπόδαρους, χορούς οριεντάλ, βόλτες με Πόνυ και φυσικά θέαμα με φωτιές! Μία μαγική βραδιά, στο γραφικό σκηνικό της Λίνδου που θα μείνει αξέχαστη σε μικρούς και μεγάλους, Έλληνες και ξένους …

 

Παράλληλα λειτούργησε μεσαιωνικό παζάρι με πλούσια παραδοσιακά εδέσματα μαγειρεμένα από τις νοικοκυρές του χωριού, ψητά και μπύρα αλλά και ζωντανά παραδοσιακά μαγειρέματα όπως: παρασκευή τυριού, μελεκουνιού και ζυμώματα.

 

Για τη μεσαιωνική βραδιά στη Λίνδο το «Μεσαιωνικό Ρόδο» συνεργάζεται με τους συλλόγους: «Λινδία Αθηνά» και «Απόστολος Παύλος» που έχουν και την ευθύνη της παραγωγής της διοργάνωσης την οποία στηρίζουν οι καταστηματάρχες της Λίνδου.

 

Στις 26 – 28 Ιουνίου 2015, το Ταξίδι μας στο Χρόνο συνεχίζεται στη Μεσαιωνική Πόλη και μάλιστα για πρώτη φορά στο επιβλητικό σκηνικό της Παναγιάς του Μπούργκου και στη μαγεία του Πάρκου Αλχαδέφ που περιλαμβάνει και παιδική χαρά για τους μικρούς φίλους του φεστιβάλ. Οι εκδηλώσεις στη Μεσαιωνική Πόλη είναι συνδιοργάνωση του συλλόγου «Μεσαιωνικό Ρόδο», της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – Τμήμα Πολιτισμού και του ΔΟΠΑΡ.

Σχετικές ειδήσεις
Ειδική μνεία ερμηνείας στον Βασίλη Κουκαλάνι για την
14.11.2016 16:08
Ειδική Μνεία απονεμήθηκε χθες βράδυ στον ηθοποιό Βασίλη Κουκαλάνι, κατά την απονομή των βραβείων του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για τη συγκινητική του ερμηνεία στη νέα ταινία του Γιάννη Σακαρίδη «Πλατεία Αμερικής».
Στα Πλαίσια ο τερματικός σταθμός του 6ου Φεστιβάλ Θερινού Σινεμά
25.08.2016 11:53
Το 6ο Φεστιβάλ Θερινού Σινεμά πλησιάζει σιγά σιγά στο τέλος του. Μετά από μια βραδιά εκπλήξεων στα Πεστά σειρά έχουν τα Πλαίσια το Σάββατο 27 Αυγούστου 2016 στις 9 το βράδυ με την κεντρική τους πλατεία να ετοιμάζεται να μετατραπεί σε θερινό σινεμά.
Φεστιβάλ Πηνειού 2016 στη Λάρισα
03.06.2016 16:24
Με το σύνολο κρουστών Caracatu από την Κεντρική πλατεία την Τρίτη 21 Ιουνίου, ξεκινάει το φετινό Φεστιβάλ Πηνειού, εμφανώς αναβαθμισμένο, με πολλή μουσική και δεκάδες δράσεις στην κοίτη του ποταμού, υπόσχεται να διασκεδάσει μικρούς και μεγάλους.
Το φεστιβάλ Back to Athens 4 επιστρέφει στα Εξάρχεια
30.05.2016 11:36
Για μία εβδομάδα από τις 3 – 11 Ιουνίου, 2016, το διεθνές πολιτιστικό φεστιβάλ Back to Athens/4 θα δώσει ένα δυναμικό παρόν στην ιστορική πλατεία Εξαρχείων. Διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες ζωντανεύουν χώρους επάνω και γύρω από την πλατεία, με εκδηλώσεις, εκθέσεις, περφόρμανς, μουσικά δρώμενα, ομιλίες και προβολές. Το Back to Athens είναι μια πλατφόρμα ιδεών, ένα ετήσιο ραντεβού με το καλλιτεχνικό δυναμικό της Αθήνας.
10ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου: Πρόγραμμα εκδηλώσεων
26.05.2016 15:44
Το 10ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου επιστρέφει στο νησί της Ρόδου από τις 27 έως τις 29 Μαΐου 2016.