Το Λουτράκι διαθέτει μακρά πολιτιστική παράδοση. Η Φιλαρμονική, οι Δημοτικές Χορωδίες, τα Ωδεία και οι Μουσικές Σχολές, οι δραστήριοι Πολιτιστικοί Σύλλογοι αλλά και το πλήθος ποιοτικών εκδηλώσεων στο πέρασμα των χρόνων έχουν δημιουργήσει σημαντικό πολιτιστικό πυρήνα και πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη ποικίλων καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων.

Στo πλαίσιo αυτό, τον Δεκέμβριο του 2014 δημιουργήσαμε το Σύλλογο «Φίλων Μουσικής» με καλλιτεχνικά κριτήρια και στόχο αφενός την προαγωγή της μουσικής παιδείας και την υποστηρικτική δράση στα τμήματα πολιτισμού της περιοχής, αφετέρου τη διοργάνωση υψηλού επιπέδου εκδηλώσεων.

Από τους κόλπους του Συλλόγου και με αυτή τη φιλοσοφία προέκυψε το 1ο Φεστιβάλ Λουτρακίου. Μια πηγαία ανάγκη για το καλλιτεχνικό δυναμικό της περιοχής, ένας τρόπος έκφρασης και δημιουργίας, συνάμα ένα όραμα χρόνων που ευόδωσε παίρνοντας σάρκα και οστά με την πολύτιμη αρωγή και υποστήριξη του Δήμου Λουτρακίου, Περαχώρας & Αγίων Θεοδώρων.  

Παρουσιάζοντας στο φετινό μας πρόγραμμα μια σειρά από μουσικές, θεατρικές και χορευτικές εκδηλώσεις επιδιώκουμε πέρα από την ψυχαγωγία των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής να προσελκύσουμε κοινό από όλη την Ελλάδα μέσω της πανελλαδικής προβολής της διοργάνωσης. 

Με στόχο την αξιοποίηση και την ανάδειξη του πλούσιου καλλιτεχνικού δυναμικού της περιοχής, το «δικό μας» καλλιτεχνικό δυναμικό συμπράττει με εγνωσμένης αξίας καλλιτέχνες στις εκδηλώσεις για την Eυρωπαϊκής Hμέρα Mουσικής, στο 1ο Rock Festival, στο 2ο Blues Festival, στις εκδηλώσεις κάθε Τρίτη του Αυγούστου και στις βραδιές για τις καλοκαιρινές πανσελήνους. Σε αυτές συμμετέχουν η Ελένη Πέτα, η σοπράνο Ελπινίκη Ζερβού και η Ελευθερία Αρβανιτάκη που συμπράττει με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Λουτρακίου σε ένα ειδυλλιακό τόπο, αυτόν του Ηραίου Βουλιαγμένης, στις 29 Αυγούστου. 

Στον τομέα του έντεχνου τραγουδιού, δύο μοναδικές βραδιές υπόσχονται η Νατάσσα Μποφίλιου στις 25 Ιουλίου και ο Μίλτος Πασχαλίδης στις 14 Αυγούστου.

Το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με τη θεατρική παράσταση του Κώστα Βουτσά, την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, τη βραδιά Χοροθεάτρου με την παράσταση Medea και το Beach Party με τους ανατρεπτικούς The Burger Project.

Στις άμεσες προτεραιότητες μας στο μέλλον, είναι η δημιουργική συνεργασία με αναγνωρισμένους φορείς πολιτισμού και η εξασφάλιση των προϋποθέσεων για μετακλήσεις σημαντικών καλλιτεχνών από τον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο με στόχο το Φεστιβάλ να καταστεί διεθνές, ως μια καλλιτεχνική γιορτή που θα αποτελέσει πολιτιστική ανάσα για το δήμο μας.

               

Info: O κ. Πελοπίδας Μαυρόπουλος είναι Πρόεδρος Συλλόγου «Φίλων Μουσικής», Αρχιμουσικός Φιλαρμονικής Ορχήστρας Λουτρακίου

 

 

Το 1o Loutraki Festival πραγματοποιείται από τις 20 Ιουνίου έως τις 29 Αυγούστου 2015