Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Leave your house one morning: Έκθεση της Ζωής Σκλέπα στο Μέγαρο Κωνσταντόπουλου

Leave your house one morning: Έκθεση της Ζωής Σκλέπα στο Μέγαρο Κωνσταντόπουλου

Μία πρόσκληση για απόδραση από ό,τι αναμενόμενο προτείνει η Ζωή Σκλέπα στο πλαίσιο του project Εντός/Εκτός, με την εγκατάστασή της Leave your house one morning, που εγκαινιάζεται στις 19 Ιουνίου 2015 στη στοά της οδού Πανεπιστημίου 44, μεταφέροντας τη σκέψη μας άλλοτε στο στόχο της πραγματικής απόδρασης κι άλλοτε στο μύθο μιας φαντασιακής περιπέτειας.

 

Η Σκλέπα διαπραγματεύεται την αλλαγή στην εμφάνιση του χώρου χρησιμοποιώντας εργαλεία της διαφημιστικής γλώσσας και οπτικής, και διαμορφώνει ένα χώρο θελκτικό, με χάρη και καλό γούστο, φαντασιακά τέλειο, που «καλύπτει» έντεχνα την πλαστική υφή του. Η πρόθεσή της είναι διττή, καθώς επιθυμεί μέσω αυτής της τακτικής τόσο να θέλξει το βλέμμα όσο και να υποκινήσει την κριτική προς μια εικόνα τεχνητής ευδαιμονίας. Σε αντίθεση με το μουντό χρώμα της πόλης και την αστική ρουτίνα, αλλάζει την κατεύθυνση των καθημερινών μονότονων συνειρμών, φέρνοντας στο προσκήνιο κάτι το απροσδόκητο και άπιαστο, ανασύροντας μύχια συναισθήματα και επιστρέφοντάς τα ως την οπτική εκδοχή ενός ανεκπλήρωτου όνειρου. Προτάσσοντας έναν γυαλιστερό κόσμο, μακριά από τις τριβές της καθημερινότητας, η Σκλέπα ζητά από τον θεατή να δώσει χώρο στη φαντασία του, αποφεύγοντας τις «σειρήνες» μίας εύκολης, επίπλαστης ευτυχίας, και αναζητώντας με αφυπνιστική διάθεση να προσεγγίσει την προσωπική του ουτοπία, ένα εναλλακτικό σενάριο ενάντια σε όσα ορίζουν τον καθορισμένο ρυθμό μιας καλοκουρδισμένης ζωής .

 

Επιμέλεια και θεωρητική υποστήριξη εκθέσεων: Χάρις Κανελλοπούλου

 

Σχετικά με το project Εντός/Εκτός:

 

Η Μονάδα Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας (ΜoΚΕ) της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών οργανώνει από τον Μάρτιο του 2015 το project διαρκείας Εντός/Εκτός κατά το οποίο έργα φοιτητών και πρόσφατων αποφοίτων της ΑΣΚΤ φιλοξενούνται διαδοχικά ανά δεκαπενθήμερο στο χώρο ενός ανενεργού καταστήματος στο Μέγαρο Κωνσταντόπουλου, εντός της στοάς της οδού Πανεπιστημίου 44. Η επιμέλεια του project ανήκει στην ιστορικό τέχνης Χάρι Κανελλοπούλου.

 

Οι συμμετέχοντες καλούνται να δημιουργήσουν έργα με αφορμή αυτό το χώρο σε ένα σημείο της πόλης στα όρια ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο. Εντός μιας προστατευμένης «προθήκης», αλλά εκτός ενός συμβατικού εκθεσιακού χώρου, εντός του αστικού μικρόκοσμου μιας στοάς και εκτός του κεντρικού δικτύου της πόλης, σε ένα ζωτικό χώρο ανάμεσα στο «στεγασμένο» και το «υπαίθριο», οι καλλιτέχνες θα διερευνήσουν τη διαδραστική σχέση μεταξύ έργου και θεατή, διεκδικώντας το δημόσιο βλέμμα και την προσοχή προς την εικαστική δημιουργία.

Σχετικές ειδήσεις
Clarity, έκθεση της Ζωής Γαϊτανίδου στην γκαλερί The Breeder
22.02.2017 15:55
Η γκαλερί The Breeder παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Ζωής Γαϊτανίδου στο χώρο της. Η έκθεση, με τίτλο Clarity, αποτελείται από νέα έργα με παστέλ και κέντημα σε καμβά, μαζί με μία εγκατάσταση ήχου και βίντεο.
Αλέκος Λεβίδης. Μνήμη Παλμύρας: εικαστική εγκατάσταση στο Μουσείο Μπενάκη
14.06.2016 14:26
Την Τρίτη 14 Ιουνίου στις 12:00 - 14:00 εγκαινιάζεται στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1), η εικαστική εγκατάσταση του γνωστού καλλιτέχνη Αλέκου Λεβίδη με τίτλο «Αλέκος Λεβίδης. Μνήμη Παλμύρας». Η εγκατάσταση θα φιλοξενείται στην αίθουσα των ρωμαϊκών γλυπτών του Μουσείου και θα παραμείνει εκεί έως τις 28 Αυγούστου 2016.
Ύπνος project: Ηχητικός περίπατος και εγκατάσταση στο Α' Κοιμητήριο
20.05.2016 11:49
Οι δράσεις του Ύπνος Project της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση συνεχίζονται από τις 28 Μαΐου έως τις 19 Ιουνίου με έναν ηχητικό περίπατο και μια ηχητική εγκατάσταση στο Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών.
Περί εξουσίας: project σε εξέλιξη από την Lo And Behold στο Μπάγκειον
11.04.2016 17:01
Μετά από πρόσκληση της Athens Biennale 2015-17 “OMONOIA”, η Lo and Behold συμμετέχει στη 2η Σύναψη με το σε εξέλιξη project “Περί εξουσίας”.
8η εικαστική έκθεση Ελευσίνας «ΞενοΔοχείο»: Πρόσκληση συμμετοχής
07.03.2016 15:09
Η πρόσκληση απευθύνεται τόσο σε μεμονωμένους καλλιτέχνες, όσο και σε ομάδες που δρουν με τη δυναμική τους εν τη ενώσει και ζουν, κατάγονται ή εμπνέονται από την Ελευσίνα.