Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Παρουσίαση νομισμάτων του Νομισματοκοπείου της Αρχαίας Θουρίας στην Κύπρο

Παρουσίαση νομισμάτων του Νομισματοκοπείου της Αρχαίας Θουρίας στην Κύπρο

Την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015 και ώρα 19.00 στον πολιτιστικό χώρο του ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση νομισμάτων του Νομισματοκοπείου της Αρχαίας Θουρίας.

Η παρουσίαση θα γίνει απο τον Δρ. Γεώργιο Σκούρα ο οποίος τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να τεκμηριώσει τους λόγους της μείωσης της εντροπίας στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Θουρίας στο πλαίσιο της κοινωνιολογίας της Αρχαιότητας και την ιατρό Θεοδώρα Σκούρα, λάτρη της ελληνικής αρχαίας ιστορίας και του πολιτισμού.

Οι εισηγητές θα παρουσιασουν τα νομισματα του Νομισματοκοπιου της αρχιαας Θουριας και θα συνδεσουν αυτα στο πλαισιο της αρχαιοκοινωνιολογιας με την υπαρξη του μοναδικου και μεγαλοπρεπη Ναου της Συριας Θεας,την ανθιση του εμποριου στην περιοχη της Ανατολικης Μεσογειου και την καθοριστικη σχεση της Κυπρου με τα παραπανω και με τους κατοικους της Αρχαίας Θουρίας.

Η περιοχή της Αρχαίας Θουρίας περιλαμβάνει τις περιοχές που σήμερα βρίσκονται τα χωριά: Άγιος Φλώρος, Άγιος Κωνσταντίνος, Άγριλος, Αιθαία, Αλώνια, Αμμος, Άμφεια, Ανεμόμυλος, Άνθεια, Αντικάλαμος, Αιπεια, Αριοχώρι, Άρις, Αρφαρά, Ασπροπουλιά, Βελανιδιά, Βρμόβρυση, Θουρία, Καλάμι, Μικρομανι, Πήδημα, Πλατύ, Πολιανή, Σπερχογεία, Σταματινό. Η ιδιαίτερα εύφορη περιοχή της Αρχαίας Θουρίας είχε ενώσει περιοδικά την τύχη της με την Σπάρτη και την Μεσσηνία.

Και στις δύο περιπτώσεις οι κάτοικοί της ήταν «πολύρρηνες και πολυβούται» γι αυτό το Νομισματοκοπείο Θουρίας μπόρεσε να «κόψει» 40 σειρές διαφορετικών νομισμάτων από τον 2ο ΠΧ αιώνα μέχρι τον 3ο ΜΧ. Την ίδια περίοδο της ευρείας κυκλοφορίας των νομισμάτων στην περιοχή υπήρχε ο ναός της Συρίας Θεάς, ο περίβολος του οποίου αποτελούσε χώρο συνάθροισης των κατοίκων (εμπόριο, συνελεύσεις) και χώρο ανάρτησης των ανακοινώσεων της εξουσίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο μεγαλοπρεπής ναός της Συρίας Θεάς στην Αρχαία Θουρία ήταν ο μοναδικός στην νότια και κεντρική Ελλάδα.

Σχετικές ειδήσεις
Caravan Project @ Μεταξουργείο: Το καραβάνι φτάνει στον τελικό του προορισμό
07.10.2016 10:25
Τελευταία πόλη- σταθμός του Caravan Project, ύστερα από πέντε χρόνια οδοιπορικού θα είναι η Αθήνα, και πιο συγκεκριμένα η περιοχή του Μεταξουργείου. To Caravan Project ξεκίνησε το 2011 από μια ομάδα νέων καλλιτεχνών και πραγματοποίησε ένα μεγάλο οδοιπορικό, με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, οργώνοντας την Ελλάδα - κυρίως απομακρυσμένες περιοχές της- και συλλέγοντας ανείπωτες και αθέατες ιστορίες, με τη μορφή ντοκιμαντέρ και φωτογραφικών λευκωμάτων.
Εγκαίνια για τις δύο ανακαινισμένες αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου
15.07.2016 12:29
Τις δύο ανακαινισμένες αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου εγκαινίασε παρουσία πλήθους κόσμου την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς.
Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Μουσείου της αρχαίας Ελεύθερνας (ΜαΕ)
22.06.2016 13:45
Με εξαιρετική επιτυχία και παρουσία εκατοντάδων παρευρισκόμενων τελέστηκαν τα εγκαίνια του Μουσείου αρχαίας Ελεύθερνας, την Κυριακή 19 Ιουνίου, στην Ελεύθερνα του Ρεθύμνου.
Το Γεράνι μιλάει… στο Ρομάντσο
10.06.2016 13:58
Την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016 σας περιμένουμε στο Ρομάντσο να γνωρίσετε μέσα από το σύντομο ντοκιμαντέρ «Το Γεράνι μιλάει» τους ανθρώπους που είτε ζουν είτε δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην περιοχή του Γερανίου.
Το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας ανοίγει τις πύλες του
02.06.2016 14:47
Το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας, ένα έργο – σταθμός για τον πολιτισμό της Ελλάδας, εγκαινιάζεται την Κυριακή 19 Ιουνίου 2016, με τα εγκαίνια να αποτελούν το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός της χώρας μας για το 2016.