Το Κέντρο Τεχνών στο ACS και το Ινστιτούτο Θερβάντες διοργανώνουν μια έκθεση-αφιέρωμα στον Ισπανικό Εμφύλιο, παρουσιάζοντας σπάνιες ανταποκρίσεις από το πεδίο της μάχης μεγάλων διανοούμενων όπως ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Έρντστ Χέμινγουέι και άλλοι.

Απ’ όλους τους πολέμους που συγκλόνισαν τον κόσμο, υπήρξε ένας με ιδιαίτερο αντίκτυπο, που συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων, συγγραφέων, διανοουμένων και καλλιτεχνών. Αναφερόμαστε στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο.

Οι μεγάλες εφημερίδες και περιοδικά απ’ όλο τον κόσμο έστειλαν τους καλύτερους επαγγελματίες τους για να καλύψουν τη σύρραξη, στην οποία παιζόταν η ισορροπία δυνάμεων που θα καθόριζε τον 20ο αιώνα.

Αυτή η έκθεση, ξεδιπλώνεται μέσα από τις 31 καλύτερες ανταποκρίσεις, περιγραφές τόπων και ανθρώπων, που γράφτηκαν στο ίδιο το πεδίο της μάχης και είχαν διεθνή αντίκτυπο. Περιλαμβάνει ανταποκριτές που απέκτησαν διεθνή φήμη, όχι μόνο λόγω της δημοσιογραφικής τους ιδιότητας, αλλά και άλλων δραστηριοτήτων τους.

Ανάμεσά τους ο έλληνας Νίκος Καζαντζάκης και οι: Έρντστ Χέμινγουέι, Αντουάν ντε Σεντ-Εξυπερύ, Ιλία Έρενμπουργκ, Τζωρτζ Όργουελ, Χάρολντ «Κιμ» Φίλμπι, Μάρθα Γκέλχορν, Ίντρο Μοντανέλλι και άλλοι.