Από τις Εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί το βιβλίο, Οι πληροφοριοδότες του Juan Gabriel Vásquez σε μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη.

 

Όταν ο δημοσιογράφος Γκαμπριέλ Σαντόρο εξέδιδε το πρώτο του βιβλίο, τη βιογραφία μιας Γερμανίδας που εγκαταστάθηκε στην Κολομβία λίγο πριν από την έναρξη του Δευτέρου παγκοσμίου Πολέμου, δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι η πιο εξοντωτικά αρνητική κριτική θα γραφόταν από τον ίδιο τον πατέρα του. Τι κρυβόταν πίσω από τις φαινομενικά ανώδυνες εκμυστηρεύσεις της Γερμανίδας; Τι ήταν αυτό που έκανε τον πατέρα του Σαντόρο να αισθανθεί προδομένος;

Ο Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες γεννήθηκε στην Μπογκοτά της Κολομβίας, το 1973, και σπούδασε Λατινοαμερικανική Λογοτεχνία στη Σορβόνη. Έχει εκδώσει τέσσερα μυθιστορήματα [Los informantes (Οι πληροφοριοδότες), 2004],Historia secreta de Costaguana (Μυστική ιστορία της Κοσταγουάνας), 2007], El ruido de las cosas al caer (Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν), 2011] και [Las reputaciones (Οι υπολήψεις), 2013], μία συλλογή διηγημάτων [Los amantes de Todos los Santos (Οι εραστές των Αγίων Πάντων), 2008] και μία συλλογή φιλολογικών δοκιμίων [El arte de la distorsión (Η τέχνη της διαστρέβλωσης), 2009]. Έχει τιμηθεί με πολλά διεθνή βραβεία, σημαντικότερα των οποίων είναι το Premio Alfaguara (2011), το English Pen Award (2012), το Prix Roger Caillois (2012) και το Premio Von Rezzori (2013).

Το βιβλίο καταγράφει το εγχείρημα του νεαρού δημοσιογράφου ν’ ανακαλύψει την αλήθεια, όσο πικρή κι αν ήταν τελικά, ταξιδεύοντας πίσω στο χρόνο ώσπου να φτάσει σ’ εκείνη την τρομερή δεκαετία του 1940, τότε που στην Κολομβία καταστράφηκαν ζωές, διαλύθηκαν οικογένειες και σπιλώθηκαν συνειδήσεις.

Παρουσίαση βιβλίου:

Ο Κολομβιανός συγγραφέας Juan Gabriel Vásquez σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Τετάρτη 17 Ιουνίου, 9:00 μ.μ. – Αθήνα

Βιβλιοπωλείο Public – Καραγιώργη Σερβίας 1, Αθήνα

Με τον συγγραφέα συνομιλούν ο Αχιλλέας Κυριακίδης, μεταφραστής και συγγραφέας, και ο Αριστοτέλης Σαϊνης, φιλόλογος. Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κολομβίας στη Ρώμη, το Επίτιμο Προξενείο της Κολομβίας στην Αθήνα.

 Πέμπτη 18 Ιουνίου, 8:00 μ.μ. – Θεσσαλονίκη

Βιβλιοπωλείο Public – Τσιμισκή 24, Θεσσαλονίκη

Με τον συγγραφέα συνομιλεί ο Παναγιώτης Ξουπλίδης, υποψήφιος Διδάκτωρ Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο ΑΠΘ. Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κολομβίας στη Ρώμη, το Επίτιμο Προξενείο της Κολομβίας στην Αθήνα.