Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Είμαστε εδώ, με ποιήματα και μουσική 2015 στην Πλατεία Κλαυθμώνος

Είμαστε εδώ, με ποιήματα και μουσική 2015 στην Πλατεία Κλαυθμώνος

Η μεγαλύτερη σε συμμετοχή κόσμου γιορτή ποίησης Είμαστε εδώ, με ποιήματα και μουσική , για τέταρτη χρονιά φέτος στην ιστορική πλατεία Κλαυθμώνος, την Τρίτη 16 Ιουνίου στις 20.00.

Θα φιλοξενήσει ποιητές, τραγουδιστές και μουσικούς. Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης είναι αφιερωμένο στις μελοποιήσεις και τις μουσικές προσεγγίσεις στο έργο του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.

Η εκδήλωση που υλοποιείται με τη στήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων ξεκίνησε από μια ιδέα των Γιώργου Δουατζή ποιητή και Κώστα Κρεμμύδα ποιητή, εκδότη του λογοτεχνικού περιοδικού “Μανδραγόρας”. Το μουσικό μέρος επιμελείται και συντονίζει ο Άγγελος Σφακιανάκης. Την εκδήλωση παρουσιάζει η Μαρίνα Λαχανά. Η προσφορά όλων ανεξαιρέτως των συντελεστών είναι εθελοντική και αφιλοκερδής.

Με την εκδήλωση αυτή οι ποιητές και οι καλλιτέχνες δηλώνουν παρόντες, θυμίζουν ότι υπάρχουν, δρουν, παράγουν, βρίσκονται μέσα στην κοινωνία, δίπλα και μαζί με τους δοκιμαζόμενους πολίτες.

Θα διαβάσουν οι ποιητές (αλφαβητική σειρά): Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ, Δημήτρης Αγγελής, Μαριγώ Αλεξοπούλου, Αλέξανδρος Αραμπατζής, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Χρήστος Γιαννακός, Κώστας Γκιμοσούλης, Γιώργος Δουατζής, Κατερίνα Ζησάκη, Απόστολος Ζώτος, Γιώργος Θεοχάρης, Στάθης Ιντζές, Δημήτρης Κακαβελάκης, Ηλίας Κεφάλας, Κωνσταντίνα Κορρυβάντη, Στάθης Κουτσούνης, Κώστας Κρεμμύδας, Παναγιώτης Κυπαρίσσης, Χριστόφορος Λιοντάκης, Κώστας Μαρδάς, Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης, Τίτος Πατρίκιος, Γιώργος Πέππας, Σταύρος Σταμπόγλης, Κώστας Στεργιόπουλος, Έλενα Ψαρρέα.

Θα τραγουδήσουν τραγουδιστές (αλφαβητική σειρά): Λένα Αλκαίου, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Δώρος Δημοσθένους , Ερωφίλη, Ανδρέας Καρακότας, Μαρία Λυμπεράκου, Ευτυχία Μητρίτσα, Γιάννης Μήτσης, Πάνος Παπαιωάννου , Βικτωρία Ταγκούλη .

Συμμετέχει η σαρανταμελής χορωδία «Σύγχρονη Έκφραση» με μαέστρο τον Θωμά Λουζιώτη και πιανίστα τον Θάνο Γιάκα.

Θα παίξουν οι πιανίστες (αλφαβητική σειρά): Θεόδωρoς Κοτεπάνος, Μάρκος Κώτσιας, Ευαγγελία Μαυρίδου, Γιάννης Μπελώνης, Μαριλίνα Τζελέπη, Φωτεινή Τσακνάκη και ο Αχιλλέας Wastor.

Συντελεστές:

Βιντεοσκόπηση – διαδίκτυο: Ναπολέων Ροντογιάννης
Εικαστική επιμέλεια: Μιχάλη Αμάραντου

Μουσικό μέρος

Αναλυτικότερα, θα ακουστούν αποσπάσματα από το Άξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη. Τα μέρη του λαϊκού τραγουδιστή θα ερμηνεύσει ο Γεράσιμος Ανδρεάτος με τη συνοδεία της χορωδίας Σύγχρονη Έκφραση και στο πιάνο τον Γιάννη Μπελώνη.

Αποσπάσματα από τα τραγούδια του Κύκλου με την κιμωλία του Bertolt Brecht σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι και μετάφραση Οδυσσέα Ελύτη. Τραγουδά ο Ανδρέας Καρακότας και στο πιάνο ο Θεόδωρος Κοτεπάνος.

Aποσπάσματα από το έργο Ήλιος ο Πρώτος που συνέθεσε ο Γιάννης Μαρκόπουλος. Ερμηνεύει η Μαρία Λυμπεράκου, στο πιάνο η Μαριλίνα Τζελέπη. Συνοδεύει η χορωδία Σύγχρονη Έκφραση.

Μέρος από Τους Προσανατολισμούς του Ηλία Ανδριόπουλου θα τραγουδήσει η Βικτωρία Ταγκούλη με τη συνοδεία της χορωδίας Σύγχρονη Έκφραση υπό την διεύθυνση του Θωμα Λουζιώτη και τον Αχιλλέα Wastor στο πιάνο.

Τραγούδια από τον Ήλιο ηλιάτορα του Δημήτρη Λάγιου θα τραγουδήσουν ο Δώρος Δημοσθένους, η Ερωφίλη, η Ευτυχία Μητρίτσα και ο Γιάννης Μήτσης. Θα συμπράξει η Σύγχρονη Έκφραση. Στο πιάνο ο Μάρκος Κώτσιας.

Από τον κύκλο τραγουδιών του Λίνου Κόκκοτου, Το θαλασσινό τριφύλλι θα ερμηνεύσουν η Λένα Αλκαίου και ο Πάνος Παπαϊωάννου με πιανίστρια την Φωτεινή Τσακνάκη.

Τρία τραγούδια του Δημήτρη Παπαδημητρίου σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη από τον κύκλο τραγουδιών Τραγούδια για τους μήνες θα ερμηνεύσει η Ευτυχία Μητρίτσα με πιανίστα τον Αχιλλέα Wastor.

Την μελοποίηση της Νένας Βενετσάνου στο Μαγισσάκι θα τραγουδήσει η Ερωφίλη, με πιανίστρια την Ευαγγελία Μαυρίδου. Την μετάφραση της Σαπφούς «Όσα άστρα» που έκανε ο ποιητής και μελοποίησε ο Νίκος Ξυδάκης θα ερμηνεύσουν ο Γιάννης Μήτσης και η Ερωφίλη. Δύο τραγούδια από το Romancero Gitano του Federico Garthia Lorca σε μετάφραση Οδυσσέα Ελύτη θα ερμηνεύσουν ο κιθαριστής Σπύρος Καβαλλιεράτος και η Ελένη Βουδουράκη.

Σχετικές ειδήσεις
Πατρινοί συνθέτες - Πατρινοί ποιητές στο Αn Art
10.02.2017 11:39
Το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον» (υπεύθυνος: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος) διοργανώνει στην Αθήνα σειρά εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο «Πατρινοί συνθέτες - Πατρινοί ποιητές» στον Χώρο Τέχνης και Πολιτισμού AN ARΤ
Πού είμαστε και πού πάμε; - Στάθης Ν. Καλύβας
09.02.2017 11:08
Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το βιβλίο του Στάθη Ν. Καλύβα, Πού είμαστε και πού πάμε; Διατρέχοντας την κρίση (2009-2016) και ατενίζοντας το μέλλον.
Παρουσίαση του βιβλίου ''39 + 1 Άγνωστα ποιήματα'' του Κ. Βάρναλη
13.12.2016 10:19
Οι Εκδόσεις Εντύποις παρουσίαζουν το βιβλίο ''39 + 1 Άγνωστα ποιήματα'' του Κ. Βάρναλη την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ.
8 Ρώσσοι ποιητές τραγουδούν Ελληνικά στο Theatre Stage του Gazarte
21.10.2016 10:53
Η παράσταση «8 Ρώσσοι ποιητές τραγουδούν Ελληνικά» που θα παρουσιάζεται από τις 6 Νοεμβρίου και κάθε Κυριακή του Νοεμβρίου στο Theatre Stage του gazarte, βασίζεται σε μια ιδέα-πρόταση της Λίνας Νικολακοπούλου. Οι 8 ποιητές, αποσπάσματα από τα ποιήματα των οποίων θα ακούσουμε στην παράσταση αυτή, έζησαν ζωές που σφραγίστηκαν από τις ιστορικές συγκυρίες της χώρας τους.
Ποιητές με hangover: Ο Αντώνης Σουσάμογλου ζωντανά στον Ιανό
02.06.2016 10:45
Ο Αντώνης Σουσάμογλου παρουσιάζει την νέα του δισκογραφική δουλειά Ποιητές με hangover και προσκαλεί το κοινό στην μουσική σκηνή του ΙΑΝΟΥ στις 13 Ιουνίου 2016 σε μια ατμοσφαιρική μουσική παράσταση.