Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Αφιέρωμα στο έργο του Romeo Castellucci στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2015

Αφιέρωμα στο έργο του Romeo Castellucci στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2015

Αφιέρωμα σε έναν κορυφαίο σκηνοθέτη της εποχής μας, τον Romeo Castellucci, διοργανώνει το Φεστιβάλ Αθηνών, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πρόγραμμα ARCH-Αριστεία ΙΙ, υπό την αιγίδα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Ο Romeo Castellucci, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους σκηνοθέτες του θεάτρου, με διεθνή ακτινοβολία, έχει λάβει δεκάδες διακρίσεις για το ρηξικέλευθο καλλιτεχνικό του έργο , με κορυφαία τη βράβευσή του το 2013 με τον Χρυσό Λέοντα της Βενετίας για τη συνολική του προσφορά.

Τη Δευτέρα 29 Ιουνίου στις 18.00, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τον Romeo Castellucci και να συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση. Στην εκδήλωση αυτή ο διεθνούς φήμης Ιταλός σκηνοθέτης θα αναφερθεί στην παράσταση Go down, Moses, θα μιλήσει για το σύνολο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας και θα αποκαλύψει τους ισχυρούς πνευματικούς και συναισθηματικούς δεσμούς που τον συνδέουν με τον αρχαίο και σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.

Η συνάντηση του Romeo Castellucci με το κοινό θα πραγματοποιηθεί στην Πειραιώς 260 (Η΄) με ελεύθερη είσοδο και θα υπάρξει διερμηνεία στα ελληνικά με την ευγενική υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Την Κυριακή 28 και τη Δευτέρα 29 Ιουνίου το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει το έργο του Romeo Castellucci σε ένα αφιέρωμα που επιμελήθηκε η ερευνητική ομάδα του Προγράμματος ARCH-Αριστεία ΙΙ. Στο πλαίσιο αυτό θα προβληθεί σπάνιο υλικό από παραστάσεις του, εκκινώντας από τη δεκαετία του 1980 και τις απαρχές της καλλιτεχνικής πορείας της ομάδας του, Societas Raffaello Sanzio, έως πρόσφατες δημιουργίες του.

Την Κυριακή 28.06 στον χώρο Δ΄ θα προβληθούν αποσπάσματα από εμβληματικές παραστάσεις όπως Santa Sofia, Amleto, Orestea, Giulio Cesare, Genesi, Tragedia Endogonidia. Τη Δευτέρα 29.06 στον χώρο Η΄ θα παρουσιαστούν πρόσφατες δημιουργίες του από το πεδίο της όπερας και του μπαλέτου και το αφιέρωμα θα κλείσει με την προβολή της πολυβραβευμένης παράστασης Καθαρτήριο.

Το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα ARCH-Αρχειακή Έρευνα και Πολιτιστική Κληρονομιά έχει ως  αντικείμενο το καλλιτεχνικό έργο και το αρχείο της θεατρικής ομάδας Socìetas Raffaello Sanzio. Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα ARCH διεξάγεται στην Ιταλία, την Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αποσκοπώντας στην παραγωγή πρωτογενούς έρευνας, καθώς και στη διάσωση και τεκμηρίωση μιας σύγχρονης πολιτιστικής συλλογής. Εστιάζει σε τρεις άξονες: α) εις βάθος μελέτη της καλλιτεχνικής δημιουργίας της Socìetas Raffaello Sanzio και των τριών καλλιτεχνών που την απαρτίζουν, με βάση την ανάλυση σπανίου και αγνώστου πρωτογενούς υλικού, β) εργασία υποδομής, που αφορά στη διάσωση, συντήρηση, καταγραφή, ταξινόμηση, οργάνωση, ψηφιοποίηση και διάχυση του αρχείου και γ) ανάπτυξη μιας σύγχρονης βάσης δεδομένων μέσω της οποίας αναμένεται να καταστεί διεθνώς προσβάσιμο ένα από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά αρχεία για το σύγχρονο θέατρο.

Το αρχείο της Socìetas Raffaello Sanzio φυλάσσεται στο Teatro Comandini στην πόλη Τσεζένα της Ιταλίας και περιλαμβάνει σπανιότατο υλικό τεκμηρίωσης χρονολογούμενο από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 έως σήμερα. Παρουσιάζει ιδιαίτερο διεθνές ενδιαφέρον, καθώς ερευνητές, εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο αιτούνται σε καθημερινή σχεδόν βάση να το συμβουλευθούν. Στη συλλογή περιλαμβάνονται θεωρητικά κείμενα και μανιφέστα εξαιρετικής σημασίας, πλούσιο δημιουργικό υλικό (δραματουργία, σκηνοθετικές σημειώσεις, διαγράμματα παραστάσεων, σχέδια σκηνικών και κοστουμιών, παρτιτούρες, εικαστικά έργα, κ.ά.), φωτογραφίες, υλικό προβολής και δημοσιότητας, συνεντεύξεις, δημοσιεύματα, θεατρικές κριτικές, ηχητικό υλικό, και βίντεο σε αναλογική και σε ψηφιακή μορφή.

Προβολές

28 Ιουνίου – Πειραιώς 260 (Δ)

1. Δεκαετία 1980 / 14:00-15:10
2. Δεκαετία 1990 / 15:15-16:45
3. Tragedia Endogonidia / 17:30-19:10
4. 2006-2014 / 19:15-20:15
Το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ και εδώ
29 Ιουνίου – Πειραιώς 260 (H)
5. Όπερα και μπαλέτο / 16:00-17:30
6. Καθαρτήριο / 20:30-21:50

Συνάντηση με το κοινό

Επιστημονική επιμέλεια, συντονισμός
Έλενα Παπαλεξίου, Λέκτωρ Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, Παν/μίου Πελοποννήσου

Χαιρετισμοί
Άννα Ταμπάκη, Καθηγήτρια Παν/μίου Αθηνών
Monica Zecca, Διευθύντρια Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Περισσότερες πληροφορίες εδω: Go down, Moses, του Ρομέο Καστελλούτσι στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Για να δείτε όλο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2015 πατήστε εδώ: Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2015: 60 χρόνια φεστιβάλ - Το πρόγραμμα

Σχετικές ειδήσεις
Milo Rau - «The Dark Ages»: Η σκοτεινή ιστορία της Ευρώπης στο Φεστιβάλ Αθηνών
15.07.2016 17:10
Ο Ελβετός Μίλο Ράου, πρωτοπόρος συγγραφέας, σκηνοθέτης (θεάτρου και κινηματογράφου), δημοσιογράφος, δοκιμιογράφος, πανεπιστημιακός και ιδρυτής του Διεθνούς Ινστιτούτου Πολιτικού Εγκλήματος (2007), επιστρέφει στην Ελλάδα, μετά το «Hate Radio» (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών – Μάιος 2015), για να παρουσιάσει το «The Dark Ages», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.
Αφιέρωμα στην Άννα Συνοδινού στο Φεστιβάλ Στη σκιά των βράχων 2016
17.06.2016 17:15
Το Φεστιβάλ Στη σκιά των Βράχων 2016 μας προσκαλεί σε ένα αφιέρωμα στην Άννα Συνοδινού, τη μεγάλη «κυρία» του θεάτρου, που το υπηρέτησε με πάθος, αγωνιστικότητα, πίστη και έφυγε από κοντά μας στις αρχές αυτού του χρόνου, στις 7 Ιανουαρίου 2016.
Άμλετ, του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από τον Οσκάρας Κορσουνόβας στο Φεστιβάλ Αθηνών
03.06.2016 17:08
Το Φεστιβάλ Αθηνών φιλοξενεί τον πολυβραβευμένο λιθουανό σκηνοθέτη Οσκάρας Κορσουνόβας, ο οποίος προσεγγίζει τον Άμλετ, του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, με τρόπο διαφορετικό.
Ιούλιος Καίσαρας. Σπαράγματα, από τον Romeo Castellucci στο Φεστιβάλ Αθηνών
26.05.2016 17:02
Το Φεστιβάλ Αθηνών υποδέχεται τον Romeo Castellucci και το Socìetas Raffaello Sanzio​, οι οποίοι θα παρουσιάσουν στο Εθνικό Θέατρο, το έργο Ιούλιος Καίσαρας. Σπαράγματα (Julius Caesar. Spared parts and the fox said to the Crow. General linguistics course).
Αριστοφανιάδα, από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης στο Φεστιβάλ Αθηνών
24.05.2016 16:31
Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου ανακοίνωσε το πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης συμμετέχει με την καλοκαιρινή του παραγωγή «Αριστοφανιάδα» που κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 11 Ιουλίου στο Ηρώδειο.