Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τη Θεραπευτική Κοινότητα του ΚΕΘΕΑ Εν Δράσει στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τη Θεραπευτική Κοινότητα του ΚΕΘΕΑ Εν Δράσει στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού

Τo εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φτιάχνω το δικό μου σπιτικό» που σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ ολοκληρώθηκε τον προηγούμενο μήνα. Η δράση, η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα ΕΜΣΤ Χωρίς Σύνορα, απευθύνθηκε στα μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, στις Γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, και πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις, από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2015. Για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργάστηκαν το Τμήμα Εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ και η ομάδα του Θεραπευτικού Προσωπικού  της κοινότητας η οποία είχε την επιμέλεια της θεραπευτικής αξιοποίησης του όλου εγχειρήματος.

 

Στην πρώτη φάση τα μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας προσέγγισαν μέσω της σύγχρονης τέχνης το θέμα του σπιτιού. Παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν έργα των καλλιτεχνών Έμιλυ Ζασίρ, Νίκης Καναγκίνη, Λος Καρπιντέρος, Κιμσούτζα, Σοφία Κοσμάογλου, Ντάρα Μπίρμπαουμ, Λίας Ναλμπαντίδου, Λούσι Όρτα, Ντόναλντ Ρόντεϊ, Μάρθα Ρόσλερ, Ντο Χο Σου, Μόνα Χατούμ, τα οποία αναδεικνύουν ποικίλες πτυχές του θέματος: το σπίτι ως οίκημα, τις καθημερινές συνήθειες, τη συνύπαρξη και τις ενδοοικογενειακές σχέσεις, το σπίτι ως καταφύγιο ή τόπο απομόνωσης και περισυλλογής αλλά και ως χώρο εγκλωβισμού, το ιδεατό σπίτι, το σπίτι ως προσωπική ανάμνηση ή ως κομμάτι του εαυτού μας.

 

Στη δεύτερη φάση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε εικαστικό εργαστήρι με τη συνεργασία της εικαστικού Αϊλίν Μπότσφορντ. Τα μέλη της ομάδας χρησιμοποίησαν ποικίλα υλικά και μέσα καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως χαρτόνι, χρώμα, ύφασμα, αντικείμενα, φως αλλά και τον γραπτό λόγο και δημιούργησαν η κάθε μία χωριστά το δικό της σπιτικό και όλες μαζί μια κοινότητα. Αφού ολοκληρώθηκε το εικαστικό μέρος του προγράμματος, η κάθε συμμετέχουσα παρουσίασε το σκεπτικό και το συμβολικό περιεχόμενο του «σπιτικού» της και επέλεξαν από κοινού τον τρόπο με τον οποίο η αποτελούμενη από όλα τα σπιτικά «κοινότητα» αναπτύχθηκε στον χώρο.    

 

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι θεραπευόμενες δέχτηκαν στο στερητικό περιβάλλον της καθημερινότητάς τους διαφορετικά ερεθίσματα, εξωτερίκευσαν τις δικές τους αγωνίες και συναισθήματα, ανέπτυξαν τη μεταξύ τους επικοινωνία και εκφράστηκαν καλλιτεχνικά.

 

Όταν ζητήθηκε από τα μέλη της ομάδας να συνοψίσουν την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, είπαν χαρακτηριστικά: «Τα σπιτάκια ήταν για μας μια ακόμη αφορμή να σκεφτούμε με ευθύνη το παρελθόν, να συνειδητοποιήσουμε το παρόν και να μπορέσουμε να ονειρευτούμε το μέλλον με αισιοδοξία, καθαρές και απαλλαγμένες από αρνητικές και παραβατικές συμπεριφορές».

 

Το Θεραπευτικό Προσωπικό του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ αποτίμησε τη δράση ως εξής: «Μέσα από τη συνεργασία με το Εθνικό  Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, δόθηκε η ευκαιρία στην ομάδα των θεραπευόμενων να επεξεργαστούν με καλλιτεχνικό τρόπο και να απεικονίσουν τις έννοιες του σπιτιού, της οικειότητας και της προσωπικής τους ιστορίας. Η συνεργασία με το Μουσείο υπήρξε εξαιρετικά επωφελής και εμπλούτισε το καθημερινό πρόγραμμα της Κοινότητας, δίνοντας έναυσμα για καλλιτεχνική δημιουργία. Ελπίζουμε και είμαστε θετικοί στην προοπτική μιας  επόμενης συνεργασίας με μία νέα θεματική».

 

Αλλά και για το ΕΜΣΤ η συνεργασία αυτή ήταν μια θετική εμπειρία που αποδεικνύει την επικοινωνιακή δύναμη της τέχνης.

 

Σε συνέχεια της παραπάνω συνεργασίας, το ΕΜΣΤ μαζί με το Τμήμα Εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΑ οργάνωσε επιμορφωτικά σεμινάρια με θέμα «Τέχνη και Απεξάρτηση: Εκπαίδευση Εκπαιδευτών, Θεραπευτών και Στελεχών Πρόληψης». Σκοπός των σεμιναρίων είναι η αξιοποίηση της σύγχρονης τέχνης στο θεραπευτικό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ. Μέχρι τώρα πραγματοποιήθηκαν δυο διήμερα σεμινάρια, ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη. Ο νέος κύκλος σεμιναρίων θα ξεκινήσει το προσεχές φθινόπωρο.

 

Σχεδιασμός - Yλοποίηση: Ανίνα Βαλκανά, Μαρίνα Τσέκου

Σχετικές ειδήσεις
Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία: εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τον Δήμο Αθηναίων
26.01.2017 14:56
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, μας προσκαλεί την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου στις 12.00 στο δημαρχείο της πλατείας Κοτζιά, όπου θα παρουσιάσει το πρωτότυπο πρόγραμμα για παιδιά των δημοτικών σχολείων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», το οποίο ήδη έχει τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή με την συνεργασία της Τεχνόπολης δήμου Αθηναίων και τα Γραφεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού της Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Παιδείας.
Στα χνάρια της documenta (Σε παιχνίδια σύγχρονης τέχνης): εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Ινστιτούτο Γκαίτε
20.10.2016 13:37
Στο πλαίσιο του εγχειρήματος Apropos documenta, το Goethe-Institut οργανώνει ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά όλων των ηλικιών και τους γονείς τους, καθώς και για σχολικές ομάδες.
Εκδηλώσεις – Δράσεις Σεπτεμβρίου στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
12.09.2016 13:29
Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων – δράσεων του για το Σεπτέμβριο 2016.
playforPLACE 2016: το καλλιτεχνικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Σοφίας Μαυραγάνη επιστρέφει
30.08.2016 16:37
Το playforPLACE, το καινοτόμο καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ιδέα της χορογράφου Σοφίας Μαυραγάνη, ταξιδεύει για πέμπτη χρονιά και ανακοινώνει τους επόμενους σταθμούς του. Σε διάστημα από τον Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο 2016 πραγματοποιούνται, δράσεις στο Πόρτο (Πορτογαλία), τη Σεβίλλη (Ισπανία) και το Κέιπ Τάουν (Νότια Αφρική).
Διεθνής Ημέρα Μουσείων στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
17.05.2016 12:19
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης έχουν καταλήξει σε ένα πρόγραμμα δράσεων για τρεις συνεχόμενες μέρες, 17-18-19 Μαΐου 2016, στο πλαίσιο της Διεθνής Ημέρας Μουσείων.