Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Through Children’s Eyes: μία συνέργεια της Ιώαννας Καφίδα με την Μία Παπαευθυμίου στη Βιέννη

Through Children’s Eyes: μία συνέργεια της Ιώαννας Καφίδα με την Μία Παπαευθυμίου στη Βιέννη

Η διαλογική συνεργασία ανάμεσα στην εικαστικό Ιωάννα Καφίδα και στην επιμελήτρια εκθέσεων Μία Παπαευθυμίου παρουσιάζεται την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015 στο Παλιό Δημαρχείο της Βιέννης και ώρα 19.30μ.μ. με τον τίτλο Through Children’s Eyes.

 

Η συνέργεια αποτελεί μέρος της γενικότερης έκθεσης The Unheard η οποία παρουσιάζεται παράλληλα με τη σειρά κονσέρτων κλασσικής και τζαζ μουσικής Friday Nights with Yury Revich. The Unhead είναι μία προσωπική και ενδόμυχη σειρά εκθέσεων, προβάλλoντας κάθε φορά την άγνωστη και αφανή διαδικασία απο τη σύνθεση της μουσικής μέχρι το άκουσμα της πρώτης μουσικής νότας πάνω στη σκηνή .

Το μουσικό ταξίδι που πραγματοποιείται από τον τσελίστα Klaus-Dieter Brandt στην μεγαλοπρεπή μπαρόκ αίθουσα, ξετυλίγει την μπαρόκ μουσική από τον 15ο αιώνα μέχρι και τον 20ο αιώνα. Η πορεία από ρομαντικούς, εξπρεσιονιστικούς, μοντέρνους μέχρι παραδοσιακούς ισπανικούς ήχους, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσης για την έκθεση. Ο συνδυασμός μουσικής, ζωγραφικής και αρχιτεκτονικής για ένα συλλογικό αποτέλεσμα, παράλληλα με τη δραματική αναζήτηση του απροσδόκητου, αποτελούν τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της μπαρόκ εποχής. Η αρμονική και συνεργατική επιμέλεια της έκθεσης οδηγεί σε μία υπερβατική εμπειρία για το κοινό, μέσα από διαφορετικούς τόπους και χρόνους.

Επηρεασμένη σε μεγάλο βαθμό από την αποπλανητική μπαρόκ τέχνη και το γενικότερο διερευνητικό πνεύμα της εποχής, μία καινοτόμα μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση της Ιωάννας Καφίδα σε επιμέλεια της Μίας Παπαευθυμίου λαμβάνει μέρος στη σκηνή ως μία συμβολική κίνηση, προκαλώντας την αντίληψη του κοινού γύρω από το βίωμα της παρατήρησης της μουσικής και του ακούσματος της τέχνης. Η εγκατάσταση βασίζεται στο ζωγραφικό έργο της Ιωάννας Καφίδα με τίτλο Η Κάθοδος της Ταξιαρχίας των Αγγέλων με έντονες μπαρόκ επιρροές . Μία πράξη εξαγωγής, απομάκρυνσης, απομόνωσης και επικάλυψης των στοιχείων του δισδιάστατου πίνακα συντελείται στη σκηνή, δημιουργώντας μια μοντέρνα πραγματική τρισδιάστατη ή ακόμα και τετραδιάστατη εκδοχή της Trompe-l’oeil οφθαλμαπάτης. Η γυναικεία φιγούρα του έργου αποτελεί μία αυτό-παρουσίαση της ζωγράφου, δημιουργώντας έτσι μία ενδόμυχη εγκατάσταση αποκρυσταλλώνοντας την ανάγκη της να ζωντανέψει και να περπατήσει μέσα στο έργο της, ισορροπώντας ανάμεσα στο παράδοξο, την πραγματικότητα και τη φαντασία.

Η ψευδαίσθηση του απέραντου ουρανού, της διερχόμενης ταξιαρχίας των αγγέλων, της χρήση του φωτός, της σκιάς και της διαφάνειας, όπως επίσης τα αποσπασματικά κάθετα στοιχεία του έργου, σε συνδυασμό με τους ήχους της ισπανικής μπαρόκ μουσικής αναπολούν κάτι από El Greco, εισβάλλοντας στα όρια του χρόνου και τόπου, δημιουργώντας μία αίσθηση απεραντοσύνης.

Κατά τη διάρκεια αυτού του δυναμικού ταξιδιού, φιγούρες παιδιών αποτελούν τους κεντρικούς μάρτυρες της πράξης αυτής, με την αθώα και ατρόμητη ματιά τους. Οι φιγούρες των παιδιών παρουσιάζονται με τη μορφή τυπωμάτων σε φυσικό μέγεθος βασισμένα σε έργα της Ιωάννας Καφίδα, όπως επίσης και ζωντανά μέσα από μία συμπληρωματική δράση που συντελείται πάνω στη σκηνή στο δεύτερο μέρος του μουσικού προγράμματος.

Η αρχιτεκτονική επιμέλεια αντανακλά και ενισχύει το δυνατό συναισθηματικό περιεχόμενο της έκθεσης, παραβλέποντας κάθε όριο, αποσκοπώντας με τον τρόπο αυτό στη διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων των παρευρισκομένων και συμμετεχόντων στο δρώμενο.

 


Επιμέλεια: Μία Παπαευθυμίου
Εικαστικός: Ιωάννα Καφίδα
Μουσικός: Klaus-Dieter Brandt

Σχετικές ειδήσεις
Υπαινικτικά τοπία, έκθεση της Ιωάννας Κωνσταντίνου στη Dépôt Art Gallery
13.02.2017 10:20
Η Dépôt Art Gallery εγκαινιάζει την Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017 από τις 20:00 έως τις 23:00 την έκθεση της ζωγράφου Ιωάννας Κωνσταντίνου με τίτλο "Υπαινικτικά τοπία".
Paros, έκθεση της Martha Jungwirth στις Kalfayan Galleries
06.12.2016 17:19
Οι Kalfayan Galleries σε συνεργασία με την Galerie Krinzinger (Βιέννη) παρουσιάζουν την ατομική έκθεση της διεθνούς φήμης εικαστικού Martha Jungwirth με έργα από τη σειρά ‘Paros’ (2015) τα οποία εμπνεύστηκε και δημιούργησε στο ομώνυμο ελληνικό νησί. Η έκθεση αποτελεί ιδέα της Antonia Rahofer.
Before my very eyes: Έκθεση της Ιωάννας Νατσίκου στο Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη
01.07.2016 11:04
Το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη στο πλαίσιο του κύκλου εκθέσεων «ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΛΗ» φιλοξενεί την έκθεση της Ιωάννας Νατσίκου, με τίτλο "Before my very eyes", η οποία συμμετέχει στο φεστιβάλ ATHENS JEWELRY WEEK.
Έκθεση της  Alina Teodorescu στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριντζή
02.06.2016 15:08
Από την Τετάρτη 8 Ιουνίου έως τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016 η MLV ART Consultancy παρουσιάζει την έκθεση της Alina Teodorescu με τίτλο “Squirrels jump on the roofs of my eyes, and the threads of early light follow” στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριντζή, στην Κηφισιά.
Εικόνες του άλλου μας εαυτού: έκθεση από τη Σχεδία και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
10.03.2016 16:55
Η «σχεδία» και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ανταμώνουν σε μια συνέργεια που εντυπωσίασε και αγαπήθηκε πολύ, την έκθεση φωτογραφίας των πωλητών του ελληνικού περιοδικού δρόμου.