Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

And the Oscar goes to…

And the Oscar goes to…
Το βραβείο Ζαχάρωφ που απονέμει εδώ και 20 έτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κέρδισε φέτος ο κινέζος ακτιβιστής Hu Jia.

Το βραβείο Ζαχάρωφ απονέμεται σε εξέχουσες προσωπικότητες που αγωνίζονται κατά της μισαλλοδοξίας, του φανατισμού και της καταπίεσης. Όπως και ο Αντρέι Ζαχάρωφ, οι βραβευθέντες δείχνουν πόσο θάρρος απαιτείται για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της ελευθερίας της έκφρασης.

Κάθε νικητής έχει τη δική του ιστορία, αλλά όλοι έχουν κοινά ιδανικά: θρησκευτική ελευθερία και ανοχή, ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, ανθρώπινα δικαιώματα και συμφιλίωση, δημοκρατία, κ.ά. Αν και οι αγώνες τους περιορίζονται συχνά σε ένα μόνο σημείο του κόσμου, μας αγγίζουν όλους.

Ο νικητής του Βραβείου Ζαχάρωφ για το 2008 ο κινέζος ακτιβιστής Hu Jia, είναι περιβαλλοντικός ακτιβιστής, ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται και στον αγώνα για την καταπολέμηση του HIV/AIDS. Συνελήφθη μετά την μαρτυρία του στην Υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΕΚ στις 26 Νοεμβρίου 2007 και καταδικάστηκε σε τρεισήμισι χρόνια κάθειρξη. Η παρέμβασή του αφορούσε στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.