Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Prison: έκθεση του Πέτρου Ευσταθιάδη, στο πλαίσιο του Athens Photo Festival στη γκαλερί CAN

Prison: έκθεση του Πέτρου Ευσταθιάδη, στο πλαίσιο του Athens Photo Festival στη γκαλερί CAN

Στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος του Athens Photo Festival 2015 η γκαλερί CAN παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του Πέτρου Ευσταθιάδη με τον τίτλο "Prison".

Mία πραγματικά μοναδική περίπτωση φωτογράφου, το εικαστικό έργο του Ευσταθιάδη ξεκινάει τη στιγμή που αποφασίζει να γυρίσει στον τόπο καταγωγής του, ένα μικρό χωριό της Κεντρικής Μακεδονίας, το Λιπαρό Πέλλας και να το μετατρέψει στο φυσικό του στούντιο . Το ίδιο το χωριό το οποίο αποτυπώνεται σιγά σιγά στο παρασκήνιο των φωτογραφιών του, δεν κρύβει κανένα φυσικό αξιοθέατο, ούτε χαρακτηρίζεται από κάποια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, κάποιο ξεχωριστό γραφικό σημείο ή κάτι παρόμοιο. Αντιθέτως, είναι κάτι σαν κενός καμβάς για τον φωτογράφο ο οποίος το χρησιμοποιεί για να στήσει τις ιδιότυπες κατασκευές του.

Γεμάτες κλισέ και ωστόσο στημένες έτσι ώστε να ανατρέπουν τα γνωστά πολιτιστικά και κοινωνικά στερεότυπα. Οι φωτογραφίες του Ευσταθιάδη είναι απλοϊκές ως προς το στήσιμο της κάμερας και το σημείο λήψης και ταυτόχρονα πολυσύνθετες στη δομή και τη σύνθεσή τους. Συλλέγοντας υλικά από γείτονες και γνωστούς, αντικείμενα σε χρήση και άλλα παρατημένα και ξεχασμένα από τον χρόνο, συνθέτει σουρεαλιστικά και συχνά άκρως μπανάλ σκηνικά τα οποία με έναν ιδιαίτερα ποιητικό τρόπο σχηματίζουν εικόνες γεμάτες πληροφορία και συναίσθημα. Πρότυπες κατασκευές που συχνότερα υπονοούν παρά εικονογραφούν τα θέματα που περιγράφουν οι τίτλοι τους. Διακριτικά ελλειπτικές ως προς το νόημά τους, αποτυπώνουν μια σειρά από ευφάνταστα σενάρια με backdrop ένα τμήμα της αγροτικής Ελλάδας που χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερο "Βαλκανικό" φως.

Εικόνες που μας θυμίζουν την υπόμνηση του Έμερσον ότι “παρότι ταξιδεύουμε σε ολόκληρο τον κόσμο για να ανακαλύψουμε το ωραίο, πρέπει να το κουβαλάμε μαζί μας, ειδάλλως δεν το βρίσκουμε ποτέ”.

Σχετικές ειδήσεις
Mykonos to Athens: ομαδική  έκθεση στη γκαλερί Σκουφά
19.09.2016 13:31
Εγκαινιάζεται την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, στις 20:00 μ.μ. το βράδυ, η ομαδική έκθεση με τίτλο ‘Mykonos to Athens’, στην Γκαλερί Σκουφά Αθήνας, σηματοδοτώντας την έναρξη του εικαστικού της προγράμματος για το Χειμώνα 2016-2017. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 10 Οκτωβρίου.
Photobook Exhibition: Τελευταίες ημέρες στο Μουσείο Μπενάκη
19.07.2016 12:48
Στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος του Athens Photo Festival 2016 παρουσιάζεται έως την Κυριακή 31 Ιουλίου 2016 στο Μουσείο Μπενάκη, μία ξεχωριστή έκθεση αφιερωμένη στο φωτογραφικό βιβλίο.
Athens Photo Festival: Unstable Fields στο Μουσείο Μπενάκη
14.07.2016 10:24
Στο κεντρικό εκθεσιακό πρόγραμμα του Athens Photo Festival 2016, υπό τον γενικό τίτλο [Mis/Dis]Placed, παρουσιάζεται η φωτογραφική ενότητα Unstable Fields / «ασταθή πεδία», η οποία αναφέρεται στην ιδέα της ρευστότητας και των συνεχών ανακατατάξεων σε μια περιοχή ή σε μια κατάσταση.
Paradise: ομαδική έκθεση στη Γκαλερί Σκουφά Μυκόνου
04.07.2016 11:44
Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 8 Ιουλίου, η ομαδική έκθεση με τίτλο «Paradise», στην Γκαλερί Σκουφά Μυκόνου, στο πλαίσιο του εικαστικού προγράμματος της Γκαλερί Σκουφά Μύκονος για το Καλοκαίρι του 2016.
Temporarily Lost: ομαδική έκθεση στο Beton 7
07.06.2016 14:39
Το Beton 7 εγκαινιάζει στις 14 Ιουνίου 2016 την ομαδική έκθεση φωτογραφίας Temporarily Lost, η οποία παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2016.