Στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος του Athens Photo Festival 2015 η γκαλερί CAN παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του Πέτρου Ευσταθιάδη με τον τίτλο “Prison“.

Mία πραγματικά μοναδική περίπτωση φωτογράφου, το εικαστικό έργο του Ευσταθιάδη ξεκινάει τη στιγμή που αποφασίζει να γυρίσει στον τόπο καταγωγής του, ένα μικρό χωριό της Κεντρικής Μακεδονίας, το Λιπαρό Πέλλας και να το μετατρέψει στο φυσικό του στούντιο. Το ίδιο το χωριό το οποίο αποτυπώνεται σιγά σιγά στο παρασκήνιο των φωτογραφιών του, δεν κρύβει κανένα φυσικό αξιοθέατο, ούτε χαρακτηρίζεται από κάποια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, κάποιο ξεχωριστό γραφικό σημείο ή κάτι παρόμοιο. Αντιθέτως, είναι κάτι σαν κενός καμβάς για τον φωτογράφο ο οποίος το χρησιμοποιεί για να στήσει τις ιδιότυπες κατασκευές του.

Γεμάτες κλισέ και ωστόσο στημένες έτσι ώστε να ανατρέπουν τα γνωστά πολιτιστικά και κοινωνικά στερεότυπα. Οι φωτογραφίες του Ευσταθιάδη είναι απλοϊκές ως προς το στήσιμο της κάμερας και το σημείο λήψης και ταυτόχρονα πολυσύνθετες στη δομή και τη σύνθεσή τους. Συλλέγοντας υλικά από γείτονες και γνωστούς, αντικείμενα σε χρήση και άλλα παρατημένα και ξεχασμένα από τον χρόνο, συνθέτει σουρεαλιστικά και συχνά άκρως μπανάλ σκηνικά τα οποία με έναν ιδιαίτερα ποιητικό τρόπο σχηματίζουν εικόνες γεμάτες πληροφορία και συναίσθημα. Πρότυπες κατασκευές που συχνότερα υπονοούν παρά εικονογραφούν τα θέματα που περιγράφουν οι τίτλοι τους. Διακριτικά ελλειπτικές ως προς το νόημά τους, αποτυπώνουν μια σειρά από ευφάνταστα σενάρια με backdrop ένα τμήμα της αγροτικής Ελλάδας που χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερο “Βαλκανικό” φως.

Εικόνες που μας θυμίζουν την υπόμνηση του Έμερσον ότι “παρότι ταξιδεύουμε σε ολόκληρο τον κόσμο για να ανακαλύψουμε το ωραίο, πρέπει να το κουβαλάμε μαζί μας, ειδάλλως δεν το βρίσκουμε ποτέ”.