Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Terrasse Africaine: Α special African night στο Bios

Terrasse Africaine: Α special African night στο Bios

Την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015 η ταράτσα του BIOS γεμίζει με ήχους, εικόνες και γεύσεις από τη Μαύρη Ήπειρο σε μια βραδιά αφιερωμένη στην κουλτούρα της Δυτικής Αφρικής, τη χρυσή εποχή των δεκαετιών 60-70.

 

Θα προβληθεί το ψυχεδελικό road movie Τouki Bouki, ενώ τη μουσική θα αναλάβει ο Αδαμάντιος Καφετζής, ιδιοκτήτης του label Teranga Beat. Ειδικά για τη βραδιά θα φτιαχτούν σπέσιαλ παποτά από το φρούτο του δέντρου Baobab, του εξωτικού παραδοσιακού αφρικάνικου φυτού.

 

Από το 1957 μέχρι το 1961 οι περισσότερες χώρες της Δυτικής Αφρικής κέρδισαν την ανεξαρτησία τους από τους Ευρωπαίους άποικους. Η ανεξαρτησία ήταν και η αφετηρία μιας προσπάθειας των νέων εθνών να φτιάξουν μια πολιτιστική ταυτότητα, κυρίως μέσω της μουσικής. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής άρχισε να φαίνεται έντονα στις αρχές της δεκαετίας του 70, όπου τα παραδοσιακά στοιχεία είχαν αρχίσει να υπερτερούν έναντι των δυτικών επιρροών που κυριαρχούσαν μέχρι τότε. Η δισκογραφία ανθίζει και παράγει διαμάντια δίνοντας τη δυνατότητα σε είδη μουσικής να ταξιδεύουν από τη μία χώρα στην άλλη και να επηρεάζουν τους μουσικούς εμπλουτίζοντας τη μουσική τους με νέους ήχους. Η μουσική φτάνει στο απόλυτο.

 

Παράλληλα με τη μουσική ξεκίνησε η ίδια προσπάθεια και στον κινηματογράφο, καθώς πριν την ανεξαρτησία απαγορεύονταν από τους Γάλλους οι τοπικές παραγωγές. Ταινία ορόσημο της εποχής το TOUKI BOUKI του Σενεγαλέζου Djibril Diop Mambéty, παραγωγής του 1973, ένα ψυχεδελικό road movie που ταίριαζε απόλυτα με τους ψυχεδελικούς ήχους της Δυτικής Αφρικής την εποχή εκείνη. Η Σενεγάλη που ήταν το καμάρι των Γάλλων από τις αποικίες τους, καθώς επένδυσαν πάρα πολλά για την εξάπλωση του γαλλικού πολιτισμού εκεί, ήταν ίσως η χώρα με τη μεγαλύτερη συμβολή πολιτιστικά, σε όλη αυτή την προσπάθεια που έγινε μετά την ανεξαρτησία.

 

Δυστυχώς όλη αυτή η προσπάθεια και τα αποτελέσματα της δεν είχαν γίνει γνωστά και δεν είχαν προβληθεί μέχρι πρόσφατα στο Δυτικό Κόσμο. Την τελευταία δεκαετία όμως ανακαλύπτονται όλο και περισσότερα έργα του πολιτισμού αυτού, αλλάζοντας την εικόνα που ήθελαν για αιώνες να έχουμε για την Αφρική.

Σχετικές ειδήσεις
Οι Opera Chaotique για ένα XMAS special show στο An Groundfloor
21.12.2016 16:50
Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016 το An Groundfloor υποδέχεται τους Opera Chaotique (+ special guests) για ένα χριστουγεννιάτικο special show!
Αναβολή - Ο Φίλιππος Πλιάτσικας με το Rock της Δυτικής Όχθης live στο Θέατρο Βράχων
30.06.2016 16:23
Ο Φίλιππος Πλιάτσικας παρουσιάζει το Rock της Δυτικής Όχθης στο Θέατρο Βράχων την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016. - Η συναυλία αναβάλλεται
Ο Φίλιππος Πλιάτσικας με το
29.06.2016 11:22
Το Σάββατο 2 Ιουλίου 2016, ο γνωστός τραγουδοποιός και ερμηνευτής Φίλιππος Πλιάτσικας έρχεται στο Αίγιο, στο Υπαίθριο Θέατρο “Γιώργος Παππάς”, για να ταξιδέψει με τους φίλους του με το "Rock της Δυτικής Όχθης".
17η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής: Οι εκδηλώσεις της Αττικής
15.06.2016 10:52
Η 17η διοργάνωση του Αττικού Δικτύου διοργανωτών της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής, είναι το αποτέλεσμα μιας συναρπαστικής συνεργατικής προσπάθειας, και έχει σαφώς ιδιαίτερο συμβολισμό όταν για 3 ήμερες διοργανώνεται ταυτόχρονα 120 εκδηλώσεις, συμμετέχουν 140 καλλιτέχνες και γίνονται δεκάδες δράσεις σε 58 σημεία της Αττικής.
Ο Φίλιππος Πλιάτσικας και το Rock της Δυτικής Όχθης στο Θέατρο Πέτρας
12.05.2016 13:58
Ο Φίλιππος Πλιάτσικας με τους Εκείνος + Εκείνος, τον Γιάννη Ζουγανέλη, τον Λάκη Παπαδόπουλο και τον Μίλτο Πασχαλίδη θα μας παρουσιάσουν σε μία καλοκαιρινή συναυλία το Rock της Δυτικής Όχθης στο Θέατρο Πέτρας.