Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Η Νένα Βενετσάνου στη Μικρή Επίδαυρο

Η Νένα Βενετσάνου στη Μικρή Επίδαυρο

Η Νένα Βενετσάνου είναι μία σπάνια περίπτωση στο χώρο της ελληνικής μουσικής δημιουργίας. Με το βαθύ λυρισμό, τη δύναμη και την ευαισθησία της φωνής της αλλά και με τις λεπτοδουλεμένες συνθέσεις της, η σημαντική αυτή «πρέσβης» του ελληνικού τραγουδιού σε ολόκληρο τον κόσμο και ανήσυχη δημιουργός στήνει με τον Άγγελο Αγγελή στη σκηνή της Μικρής Επιδαύρου, την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Ιουλίου, το δικό της μουσικό τοπίο για να υμνήσει την Πόλη, το Πολίτη, τον Πολιτισμό, τραγουδώντας απλά και λυτρωτικά, τους λόγους που μας κάνουν να νοιώθουμε την αξία, τον παλμό, τη διάρκεια, την ομορφιά και το μέλλον των πόλεων.

Μια παράσταση που ο χαρακτηριστικός της τίτλος αντηχεί την ανάγκη των σύγχρονων ανθρώπων να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους μέσα στον πολυπρόσωπο σύγχρονο κόσμο.

Η μουσική διαδρομή της Νένας Βενετσάνου στο χώρο και το χρόνο των "Ελληνίδων Πόλεων της Φαντασίας... της Ιστορίας... της Διασποράς..." ιχνογραφεί μια πολυσύνθετη ζωή, θυμίζοντας πως κάποτε ο ελληνικός κόσμος σκέφτηκε και ενήργησε για το άνοιγμα των οριζόντων ως ένας άνθρωπος και τα ελληνικά ως γλώσσα, πως όρισαν τα κριτήρια της διαμόρφωσης του πολιτισμού.

Μέσα από κείμενα των σύγχρονων ποιητών Γιάννη Ρίτσου, Τάσου Γαλάτη, Ερρίκου Χάινε και Ίταλο Καλβίνο που αφηγείται, μας δίνει νέα διάσταση σε αντιπροσωπευτικά τραγούδια των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη και δικών της συνθέσεων πάνω σε ποίηση Καβάφη, Ευριπίδη, Σοφοκλή,  Κομνηνού και Χρυσουλάκη που την  καθιέρωσαν ως την ωραιότερη σύγχρονη ελληνική φωνή και  μας δημιουργεί  μοναδικά συναισθήματα μουσικής μέθεξης σε συνεργασία με τους μουσικούς που την πλαισιώνουν επί σκηνής.

Παίζουν οι μουσικοί:
Mάνος Αβαράκης (φυσαρμόνικα-φλογέρα)
Σταύρος Αγιαννιώτης (κλασική κιθάρα)
Γιάννης Σινάνης (μπουζούκι)
Χάρης Μέρμηγκας (κοντραμπάσο)
Σόλης Μπαρκί (κρουστά).

Τη σκηνοθετική επιμέλεια, τη σκηνογραφία και τους φωτισμούς υπογράφει ο Άγγελος Αγγελή.

Ήχος: Δημήτρης Δημητριάδης
Βίντεο: Ζήσης Κοκκινίδης - Ίων Παπασπύρου.

Διάρκεια: 80’ 


Η παράσταση  είναι αφιερωμένη στον κορυφαίο Έλληνα Πολεοδόμο και στοχαστή Δημήτρη Πικιώνη.

Για να δείτε όλο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου 2015 πατήστε εδώ: Ετοιμαστείτε για Φεστιβάλ Επιδαύρου 2015!

Σχετικές ειδήσεις
Ο Νότης Μαυρουδής, η Νένα Βενετσάνου και ο Γιώργος Τοσικιάν στον Ιανό
15.02.2017 15:24
Αρκετά χρόνια μετά την πρώτη και πετυχημένη τους συνεργασία, η Νένα Βενετσάνου και ο Νότης Μαυρουδής ενώνουν και πάλι τις καλλιτεχνικές τους δυνάμεις, επιστρέφοντας με συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Νότης Μαυρουδής, Νένα Βενετσάνου & Γιώργος Τοσικιάν live στον Ιανό
11.10.2016 10:45
Ο Νότης Μαυρουδής, η Νένα Βενετσάνου και ο Γιώργος Τοσικιάν εμφανίζονται για δύο συναυλίες, την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Οκτωβρίου στη σκηνή του Ιανού.
Νότης Μαυρουδής, Νένα Βενετσάνου και Γιώργος Τοσικιάν για μία συναυλία στο Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου
25.08.2016 17:26
Ο Νότης Μαυρουδής, η Νένα Βενετσάνου και ο Γιώργος Τοσικιάν συνεχίζοντας τις κοινές τους συναυλίες θα εμφανιστούν στο Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου, το βράδυ του Σαββάτου 3 Σεπτεμβρίου 2016.
Νένα Βενετσάνου και Νότης Μαυρουδής στο Θέατρο Ρεματιάς
24.08.2016 13:41
Η Νένα Βενετσάνου και ο Νότης Μαυρουδής ενώνουν και πάλι τις καλλιτεχνικές τους δυνάμεις και την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016 θα βρίσκονται στο Θέατρο Ρεματιάς.
Η Νένα Βενετσάνου και ο Νότης Μαυρουδής στο Μέγαρο Γκύζη
17.08.2016 10:35
Η Νένα Βενετσάνου και ο Νότης Μαυρουδής συναντιούνται στο Μέγαρο Γκύζη για μία συναυλία την Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016.