Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

Θοδωρής Γκόνης: Μαρία Πολυδούρη

Θοδωρής Γκόνης: Μαρία Πολυδούρη

Καλαμάτα – Γύθειο - Φιλιατρά – Νομαρχεία Μεσσηνίας - Αθήνα, Νομαρχία Αττικής και Βοιωτίας, Νομική Σχολή, Κώστας Καρυωτάκης, Δραματική Σχολή, «Κουρελάκι»  – Παρίσι, σπουδές ραπτικής, ο «πυρετός της ψυχής», η φυματίωση, τα δάκρια τα πορτοκαλί που δεν πρόλαβε - τα χαπάκια πενικιλίνης  που δεν ήταν η ώρα τους - Αθήνα, νοσοκομείο Σωτηρία, «Τρίλιες που σβήνουν», «Ηχώ στο χάος». Θάνατος.

Για να γίνει ένα  τραγούδι χρειάζεται ο θάνατος, είχε απάντηση στη μητέρα της μικρό παιδάκι στην Καλαμάτα όταν τη ρώτησε - «δεν θα ήταν πιο όμορφο το τραγούδι σου Μαρία, αν άφηνες τους ήρωες του να ζήσουν»; Οι ήρωες της - μαζί τους και η ίδια - δεν έζησαν γιατί τα τραγούδια τα γράφει καλύτερα ο θάνατος.  

Όλα αυτά τα γνωρίζεις, τα έχεις μετατοπίσει, πειράξει, αλλιώς περιγράψει, μεταποιήσει, παραποιήσει κιόλας, ευτυχώς δεν τους έμεινες τελείως πιστός. Αλίμονο αν όλη αυτή η προσπάθεια απέβλεπε στην απόδοση της εικόνας, τι σόι τέχνη θα ήταν αυτή; «Σημασία έχει η απόδοση πραγμάτων και καταστάσεων μέσα από μας».  

Η τέχνη δεν είναι αναπαράσταση. Η τέχνη είναι κάτι άλλο. Το θέατρο είναι γραφή που γράφεται πάνω στο νερό, χιλιάδες οι ναυαγοί και οι πνιγμένοι. Τα ποιήματά τους τα τραγούδια τους τα παίρνει η θάλασσα. Υπάρχουν ακρογιαλιές και αμμουδιές ολόχρυσες  και εκεί τα ποιήματα τα βγάζει ο άνεμος του παραδείσου.

Αχ! Και να διάβαζα το ένα, το καλύτερο, το τελευταίο ποίημα μαζί Σου!  

Info: Ο Θοδωρής Γκόνης είναι συγγραφέας, ποιητής , στιχουργός, ηθοποιός και σκηνοθέτης. Κατάγεται από την Αλωνίσταινα της Αρκαδίας. Γεννήθηκε στην Γκάτζια Ναυπλίας. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Πέλλου Κατσέλη. Σπούδασε οικονομικά. Εργάστηκε στο θέατρο ως ηθοποιός μέχρι το 1996. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει παραστάσεις. Από το 2000 έως σήμερα έχει διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών και του Φεστιβάλ Φιλίππων - Θάσου. Το 1987 άρχισε τη συνεργασία του ως στιχουργός με τον Νίκο Ξυδάκη και έκτοτε συνεργάζεται με τους πιο σημαντικούς συνθέτες της χώρας.

* Αναδημοσίευση από το περιοδικό Culturenow Mag, τεύχος 32

 

Η παράσταση "Οδός Πολυδούρη" βραβεύτηκε στα βραβεία κοινού public. Δείτε τα βραβεία εδώ: Οι νικητές των Βραβείων Βιβλίου Public

Σχετικές ειδήσεις
Μαρία Μαλλούχου: Η παρέλαση της Λούλας Αναγνωστάκη
08.07.2016 14:25
Όταν ξεκινώ να συμμετέχω σε ένα έργο διακατέχομαι από ένα ακαθόριστο προαίσθημα όμοιο με μυρωδιά. Κι αυτό συμβαίνει επειδή στην σύνδεσή μου με το έργο υπάρχει κάτι οικείο που πρόκειται να το ανακαλύψω. Το προαίσθημα στο συγκεκριμένο έργο της Λούλας Αναγνωστάκη μορφοποιήθηκε και προσδιορίστηκε ως ένας ερημικός τόπος. Ένας τόπος που εμπερικλείει την μοναξιά και την σιωπή.
Λυδία Τζανουδάκη: Αγαπητοί μου Μπιλ και Λου....
26.11.2015 15:21
Οι ζωές των ανθρώπων που είναι μόνοι, έχουν χρώματα μουντά σαν το γκρι του Μπιλ και το καφέ της Λου. Έχουν σιωπές κι έτσι ανοίγουν την τηλεόραση να ακούγονται από μέσα τα στρουμφάκια κι έχουν και πολλή σοκολάτα, για να εξισορροπούν την πίκρα που τους αφήνει το περιθώριο που τους έχουν στριμώξει. Για καλή μας τύχη μέσα σε αυτούς τους μουντούς και μοναχικούς κόσμους εμφανίζονται οι φίλοι. Όσο διαφορετικοί κι αν είναι, όσοι μακριά κι αν βρίσκονται, όσα κι αν μας χωρίζουν από αυτούς, ευτυχώς υπάρχουν εκείνοι οι ευλογημένοι άνθρωποι που μας αλλάζουν τη ζωή.
Bus Και: Η άλλη πλευρά του Improv Theater
10.11.2015 16:22
Οι ηθοποιοί-αυτοσχεδιαστές μαζεύονται σιγά-σιγά στο θέατρο. Έχουν τουλάχιστον μίαμιση ώρα μπροστά τους να ετοιμαστούν, να χαλαρώσουν, να γελάσουν, να αγχωθούν, να πειράξουν ο ένας τον άλλον, να πιούν καφέ, να κάνουν το ζέσταμά τους μέχρι να έρθει η ώρα της παράστασης.
Βασίλης Ευταξόπουλος: «Κοντραμπάσο», μια κραυγή διαμαρτυρίας ενάντια στην απομόνωση
30.10.2015 15:39
Ο Πάτρικ Ζίσκιντ έγινε διάσημος με το εμβληματικό «Άρωμα». Όσοι, όμως, διάβασαν το «Κοντραμπάσο» τον εκτίμησαν ιδιαίτερα, για το εύρος των γνώσεών του και τη διάσταση της εσωτερικής του καλλιέργειας.
Βάνα Πεφάνη: Μεταξωτά όνειρα σε μία υπόγεια πόλη
27.10.2015 16:18
Η πόλη μας. Τ' όνομα της μας ενώνει. Μόνο. Σ' αυτήν την τεράστια πόλη, φτιάχνει ο καθένας μας, μια άλλη μικρότερη. Την δική του πόλη. Που οι δρόμοι της οδηγούν στους φίλους, στην οικογένεια, στους έρωτες, στις δουλειές μας.