Το Phenomenon είναι ένα πρόγραμμα για τη σύγχρονη τέχνη που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στο νησί της Ανάφης και περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα φιλοξενίας, μια έκθεση και έναν κατάλογο.

Διοργανώνεται από τη Συλλογή Kerenidis Pepe. Η πρώτη έκδοση θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο 2015. Το φαινόμενο είναι κάτι που γίνεται ορατό ή έρχεται στο φως, αλλά μπορεί, το ίδιο εύκολα, να ξαναπέσει στην αφάνεια ή τη λήθη. Σε αυτό το απομακρυσμένο νησί,  το οποίο ο Απόλλωνας αποκάλυψε ξαφνικά μέσα από το σκοτάδι, το πρόγραμμα διερευνά τη δυνατότητα της σύγχρονης τέχνης να λειτουργήσει ως ένας φακός που αποκαλύπτει το αόρατο,  θολώνει το προφανές και δίνει πρόσβαση σε νέους κόσμους. Αντιμέτωποι με τα όριά μας, μέσα από το αισθητήριο σοκ του εκθαμβωτικού φωτός και της απέραντης θάλασσας, καλούμαστε να πειραματιστούμε, να χαράξουμε καινούριους χάρτες, να αλλάξουμε προοπτική και να (επανα)δημιουργήσουμε αναμνήσεις. Η τέχνη, δρώντας από τα άκρα της περιφέρειας, μπορεί να προσφέρει νέες εμπειρίες και να παράγει γνώση. Προσφέροντας εναλλακτικές πρακτικές και διερευνώντας τον απειροελάχιστο χώρο μεταξύ αυτού που λέγεται και αυτού που φαίνεται, το πρόγραμμα προσπαθεί να ξεπεράσει καθιερωμένες ιεραρχίες, να παραγάγει απρόσμενες συνδέσεις και να αποτελέσει μια δύναμη δημιουργίας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ (6-10 Ιουλίου)

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος φιλοξενίας οι καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν in situ έργα, που θα παρουσιαστούν ως μέρος της έκθεσης.  Επιπλέον, οι καλλιτέχνες και οι υπόλοιποι καλεσμένοι θα συμμετάσχουν σε μια σειρά από εκδηλώσεις, διαλέξεις,  στρογγυλές τράπεζες, προβολές,  περιπάτους, και άλλες δραστηριότητες.

Η ΕΚΘΕΣΗ (11-19 Ιουλίου)

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο σχολείο, ένα νεοκλασικό κτίριο στη Χώρα, καθώς και σε εξωτερικούς χώρους. Θα λειτουργήσει ως ένα ανοιχτό φόρουμ,  όπου οι καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν έργα σε σχέση με το νησί και την ιδέα του προγράμματος. Όσον αφορά στην πρώτη έκδοση, η έκθεση διερευνά τις έννοιες του ορατού και αόρατου και το πέρασμα από το ένα στο άλλο.

Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

Φωτογραφικό υλικό και κείμενα θα αποτελέσουν σημεία εκκίνησης για τη δημιουργία μίας έκδοσης -καταλόγου και ταυτόχρονα αντικείμενου τέχνης-, που θα συνδέει το πρόγραμμα με την επόμενη έκδοση.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Κώστας Μπασάνος

Alejandro Cesarco

Daniel Gustav Cramer

Angela Detanico/Rafael Lain

Haris Epaminonda

Νίνα Παπακωνσταντίνου

ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ-ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ

Theodora Domenech

Wendy Tronrud

Ο ΤΟΠΟΣ

Σύμφωνα με τα Αργοναυτικά του Απολλώνιου Ρόδιου, το νησί πήρε το όνομα Ανάφη επειδή ο Απόλλωνας το εμφάνισε στους Αργοναύτες ως καταφύγιο, χρησιμοποιώντας το βέλος του για να ρίξει πάνω του φως. Τα ερείπια του Ναού του Απόλλωνα είναι ακόμα διακριτά ως βάση ενός μοναστηριού. Ένα μαρμάρινο άγαλμα του Απόλλωνα που βρέθηκε στην Ανάφη εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Η Χώρα, με την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική της, συμπληρώνει ένα τοπίο άγονο, με θυμάρια και αμμουδερές παραλίες. Ο Κάλαμος, στο ανατολικό μέρος του νησιού είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μονόλιθος στη Μεσόγειο. Στην κορυφή του είναι χτισμένη η εκκλησία της Καλαμιώτισσας, σε μία τοποθεσία με ασύλληπτη θέα στην οποία φτάνει κανείς έπειτα από μιάμιση ώρα περπάτημα σε δύσβατο μονοπάτι. Είναι ένα απομακρυσμένο σημείο όπου σύννεφα εμφανίζονται και εξαφανίζονται συστηματικά.

Η Ανάφη είναι ένα απομακρυσμένο νησί, απέχει 90 λεπτά με το πλοίο από την Σαντορίνη. Η Σαντορίνη συνδέεται με πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις με καθημερινές πτήσεις. Από την περιοχή της Αθήνας υπάρχουν ακτοπλοϊκά δρομολόγια για Ανάφη, διάρκειας 4 έως 12 ωρών.

ΣΥΛΛΟΓΗ KERENIDIS PEPE

Ο Ιορδάνης Κερενίδης (Διευθυντής Ερευνών στο Centre National de Recherche Scientifique στους Κβαντικούς Υπολογιστές) και ο Piergiorgio Pepe (Διευθυντής Δεοντολογίας και Ηθικής στον κλάδο Φαρμακοβιομηχανίας και Λέκτορας στο πανεπιστήμιο SciencePo) ξεκίνησαν τη συλλογή τους το 2007, όταν εγκαταστάθηκαν στο Παρίσι.

Από την αρχή, η συλλογή έχει επικεντρωθεί σε μία τέχνη που είναι εννοιολογική, αυστηρή στη μορφή της, αλλά, ταυτόχρονα, πολιτική και κοινωνική, μια τέχνη που καλεί ή χρησιμοποιεί τη γλώσσα για να αμφισβητήσει κανονιστικές ή δυαδικές διαιρέσεις, όπως το “ορατό /  αόρατο” ή “λέξεις / πράγματα», δίνοντας προτεραιότητα σε διαφορετικότητα των απόψεων και τη ρευστότητα των ταυτοτήτων.

Στόχος τους είναι η μακροπρόθεσμη υποστήριξη των καλλιτεχνών των οποίων το έργο, κατά τη γνώμη τους, θα εξακολουθήσει να είναι σημαντικό στο χρόνο. Η συλλογή τους περιλαμβάνει έργα, μεταξύ άλλων, των Ignasi Aballí, Alejandro Cesarco, Daniel Gustav Cramer, Angela Detanico και Rafael Lain, Julien Discrit, Peter Downsbrough, Aurelien Froment, Dora Garcia, David Horvitz, Julien Nedelec, Νίνα Παπακωνσταντίνου, Vittorio Santoro και Ariel Schlesinger.

Η δέσμευσή τουs, πέρα από την απόκτηση έργων, περιλαμβάνει τη διοργάνωση προγραμμάτων, εκδηλώσεων και δράσεων/δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στη στήριξη των καλλιτεχνών και του έργου τους. Στο πλαίσιο αυτό,  φιλοξενούν εργαστήρια για την τέχνη και τη γλώσσα, το Rendez-vous!, με φιλοσόφους, καλλιτέχνες, κριτικούς τέχνης. Από το 2015, διοργανώνουν το Phenomenon, ένα πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών και έκθεσης στο νησί της Ανάφης, στις Κυκλάδες.