Το Εντεύθεν που σημαίνει ‘από εδώ’ είναι ίσως ο πιο προσωπικός δίσκος του συνθέτη, γεμάτο πρωτόγνωρες εικόνες, μνήμες, ονειροπόλους ήρωες. Εξαιρετικά επίκαιρο το έργο χαρτογραφεί την παραμονή και τη φυγή από κοινωνίες δυστοπικές και μιλώντας για την επόμενη μέρα ζωγραφίζει ένα τοπίο γνώριμο και συνάμα νέο όπου πρόσωπα και καταστάσεις μετρούν την αντοχή τους, και εξετάζοντας τις δομές γύρω τους αποδομούν και αναδομούν.

Το έργο κυοφορείται μία εικοσαετία από το Γιάννη Μαρκόπουλο και η έκδοση του σηματοδοτεί και μια εικοσαετία από την έκδοση τέτοιας μορφής έργων στην εγχώρια δισκογραφία. Ένας κύκλος τραγουδιών με μελωδίες που συνέλαβε από τα νεανικά του χρόνια, με άλλες που επεξεργάστηκε για χρόνια και άλλες που ολοκλήρωσε στις αρχές του 2015. Ο συνθέτης αισθάνθηκε ότι το έργο είχε ολοκληρωθεί και επέλεξε τους ερμηνευτές βάση του συνολικού οράματος που είχε για την απόδοση του έργου.

Τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015 το πλέον πολυαναμενόμενο άλμπουμ της φετινής χρονιάς «Εντεύθεν» παρουσιάζεται σε μία υπέροχη συναυλία στο Μουσείο Μπενάκη, με τη συμμετοχή τριών από τους καλλιτέχνες που ο συνθέτης επέλεξε για την ερμηνεία των καινούριων του τραγουδιών: του Γιώργου Νταλάρα, του Δήμου Αναστασιάδη και της Δάφνης Ζουρνατζή. Μία δυναμική, δημιουργική, ουσιαστική μουσική σύμπραξη, που υπογραμμίζει το διαχρονικό και καθολικό χαρακτήρα της μουσικής του Γιάννη Μαρκόπουλου.

Μαζί τους θα είναι Χορωδία Fons Musicalis, Παιδική Χορωδία Εκπαιδευτηρίων Ιεράς Μητρόπολης Πειραιά και η Παλίντονος Αρμονία Ορχήστρα.

Διευθύνει ο συνθέτης.

ΕΝΤΕΥΘΕΝ: ο δίσκος

Από τον Μάιο, κυκλοφορεί ήδη το πρώτο single του δίσκου με τίτλο «Ό,τι αλλάζει να τ’ αντέξεις», σε ερμηνεία Γιώργου Νταλάρα. Το τραγούδι σε στίχους του συνθέτη, αποτελεί και το μήνυμα του δίσκου, σαν μια εσωτερική εντολή παραμονής σε ένα διαμελισμένο, σεισμικό τοπίο. Ο Μαρκόπουλος καλεί σε επιμονή και αντοχή όταν μοιάζει μονόδρομος η φυγή.

Στο εισαγωγικό σημείωμα του δίσκου ο συνθέτης γράφει «Στο «εντεύθεν» εκφράζω το τοπίο όπως σήμερα το αντικρίζω, σαν ένα πεδίο αποτελούμενο από ανταγωνιστικές ιδεολογίες, τα διλήμματα των οποίων προκύπτουν από την ίδια την ανθρώπινη φύση. Οι ήρωες μου είναι ονειροπόλοι, μεταξύ φυγής και παραμονής, αναζητούν τον χάρτη για την πατρίδα και εν τέλει για τον ίδιο τους τον εαυτό, κρατώντας μία δύναμη, τον έρωτα, και μία επιλογή: να προχωρήσουν χωρίς προδιαγεγραμμένους όρους. Καλώ τους ακροατές του έργου να εννοήσουν τον θεματικό του άξονα και να  συμβάλλουν στη θεμελίωση της ευθύνης ώστε η αγάπη να μην δέχεται προσβολές από την ψευδαίσθηση της ασφάλειας. Και αυτό μου αρκεί.»

Το «Εντεύθεν» είναι μία παραγωγή της People Entertainment Group που εγκαινιάζει με το σημαντικό αυτό έργο την είσοδό της στην Ελληνική δισκογραφία.

Αναλυτικά τα τραγούδια του δίσκου έχουν ως εξής:

    Ότι αλλάζει να τ’αντέξεις

    Ο χορός της Λοταρίας

    Εθνολύσεως Αποδημία

    Πλάι στη θάλασσα

    Από μεγάλον Έρωταν

    Η Θαλπωρή

    Αχ, Πλάτανέ μου

    Θυμάμαι εσένα

    Σ’ένα στενό δρομάκι

    Εκ βαθέων

    Θα ήθελα να γνώριζα

    Ορχηστρικό της Εθνολύσεως

    Η λυπημένη

Στα 13 τραγούδια του δίσκου, τους στίχους και την ενορχήστρωση έχει κάνει ο ίδιος ο συνθέτης, εκτός από τα τραγούδια Εθνολύσεως Αποδημία/ Σ’ένα στενό δρομάκι / Εκ βαθέων (ποίηση Γιώργου Βολουδάκη), Από Μεγάλον Έρωταν (στίχοι Πόλυς Κυριακού) και Η Λυπημένη (ποίηση Γιώργου Σεφέρη).

Τα τραγούδια του δίσκου ερμηνεύουν οι Γιώργος Νταλάρας, Δήμος Αναστασιάδης, Vassilikos, Athena Andreadis, Δάφνη Ζουρνατζή.

Συμμετέχουν η Χορωδία Fons Musicalis, Παιδική Χορωδία Εκπαιδευτηρίων Ιεράς Μητρόπολης Πειραιά και η Παλίντονος Αρμονία Ορχήστρα.

Ο δίσκος θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015.