Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Before and Jazz: Θεατρικό Ντοκουμέντο του Σπύρου Δομαζάκη στο Θέατρο Ακαδημία Πλάτωνος


Before and Jazz: Θεατρικό Ντοκουμέντο του Σπύρου Δομαζάκη στο Θέατρο Ακαδημία Πλάτωνος


Μετά τις 2 προγραμματισμένες παραστάσεις που έγιναν sold out, το θεατρικό ντοκουμέντο «Before and Jazz», επιστρέφει για μία έξτρα μεταμεσονύχτια παράσταση το Σάββατο 13 Ιουνίου 2015 στο Θέατρο Ακαδημία Πλάτωνος .

Η Αφρο-Αμερικάνικη λογοτεχνία ζωντανεύει με Λόγο, Τραγούδι & Χορό σε ένα Θεατρικό "Work-in-Progress Performance Project". 300 χρόνια σε 80 λεπτά. Μια σύνθεση μαρτυριών και γεγονότων απ' την περίοδο σκλαβιάς των Αφρικανών στην Αμερική, μέχρι τα Καμπαρέ, το Χάρλεμ & τον Μartin Luther King.


Συντελεστές

Σύνθεση θεατρικού κειμένου & Σκηνοθεσία: Σπύρος Δομαζάκης
Φωτισμοί: Δημήτρης Κορδελάς
Video design - Artwork: Mr. Hamilton
Video Animation: Christine Patkova
Χορός-Κινησιολογία: Γιάννα Αλαμάνου
Μουσική Επιμέλεια - Τραγούδι: Σοφία Ανδριανού
Πιάνο: Νίκος Δρογώσης
Συμβουλές σε Κοστούμια Σκηνικά στοιχεία: Ειρήνη Παγώνη
Μακιγιάζ: Μάρω Κοκκώνη 
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αργυρώ Ταμβάκου 
Διεύθυνση Σκηνής: Φωτεινή Γιαννίκου 
Επιμέλεια Κειμένου: Μιχάλης Αναστασίου
Οργάνωση & Εκτέλεση Παραγωγής: Σοφία Ανδριανού

Παίζουν: Μιχάλης Αφολάνιο, Αντώνης Πασβάντης, Grace Nwoke, Γιάννα Αλαμάνου, Σοφία Ανδριανού, Νίκος Δρογώσης
Φιλική συμμετοχή ο Φοίβος Μαρκιανός
Ομάδα χορευτών: The Hoppers

Σημείωμα Σκηνοθέτη:

Η προσπάθεια να κατανοηθούν οι αληθινές διαστάσεις ενός ιδιώματος που ονομάστηκε ΤΖΑΖ .  Το κείμενο της ζωντανής παράστασης, «Βefore And Jazz», είναι μια σύνθεση από μαρτυρίες και ιστορικά γεγονότα, που θα ονομάσουμε «Θεατρικό Ντοκουμέντο».

Αναπτύσσεται μέσα από ενότητες, που αντιπροσωπεύουν ακριβή δραματικά επεισόδια της Αφροαμερικάνικης ιστορίας, από την περίοδο της Δουλείας μέχρι την περίοδο του Martin Luther King, που μαρτυρούν την ιδιοτυπία της κοινωνικής κατάστασης της μαύρης κοινότητας, στα χαρακτηριστικά της οποίας μπολιάστηκε η Δυτική κουλτούρα και γεννήθηκε η ΤΖΑΖ.

Στόχος του έργου, είναι να δείξει, πως, το πεδίο της σκλαβιάς γίνεται το εύφορο έδαφος, προκειμένου να αναπτυχθεί ένα νέο είδος Λογοτεχνίας και κατ επέκταση Μουσικής, το λεγόμενο Αφροαμερικάνικο, βασισμένα στην ανάγκη του Αφρικανού σκλάβου, αφενός να καταγγείλει την καταπίεση από τους Λευκούς, αφετέρου να αποδείξει, ότι μπορεί να διαβάσει και να γράψει, όπως αυτοί.

Η δράση του έργου έχει τον ελεύθερο και δημιουργικό χαρακτήρα που διαπερνάει και την Αφρικανική κουλτούρα, όπου λόγος, ήχος και κίνηση, αποτελούν αδιάσπαστο κομμάτι. Ομοίως, οι ηθοποιοί κινούνται ελεύθερα, αλλάζουν ρόλους και μεταμορφώνονται, δραματοποιώντας τα κρίσιμα γεγονότα, ιστορικά και καλλιτεχνικά, της Αφροαμερικάνικης ιστορίας, με λόγο, τραγούδι και χορό. Η σύνθεση του Θεατρικού έχει βασισθεί στην έρευνα και την μελέτη της Ιστορίας της Αφροαμερικάνικης Λογοτεχνίας.

Το έργο λειτουργεί και ως μέσον διαμαρτυρίας και αφύπνισης απέναντι στην ξενοφοβία και τον Ρατσισμό, του χθες και του σήμερα.

Σχετικές ειδήσεις
Με την παράσταση «Το όνομά μου είναι Rachel Corrie» κλείνει το Φεστιβάλ Ρεματιάς
19.09.2016 14:59
Μια παράσταση – ντοκουμέντο για τους αγώνες των λαών, Το όνομά μου είναι Rachel Corrie των Άλαν Ρίκμαν, Κατερίνα Βίνερ, είναι η τελευταία εκδήλωση που φιλοξενεί την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2016, Νύχτες Αλληλεγγύης.
Καλοκαιρινά ραντεβού με...stand up comedy στο Θέατρο Ακαδημία Πλάτωνος
27.05.2016 15:14
Οι κωμικοί Κώστας και Θανάσης Παπαγεωργίου μαζί με τον φοβερό Αλέξανδρο Τσουβέλα κάνουν stand up comedy στην ειδικά διαμορφωμένη αυλή του θεάτρου της Ακαδημίας Πλάτωνος, από τη 1 Ιουνίου 2016.
Η αρρώστια της νιότης στο Θέατρο Ακαδημία Πλάτωνος
21.04.2016 10:24
Το Θέατρο Ακαδημία Πλάτωνος παρουσιάζει το έργο Η αρρώστια της νιότης, του Μπρούκνερ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λάλου.
Μεσαίες προσδοκίες, του Νικόλα Ανδρουλάκη στο Θέατρο Ακαδημία Πλάτωνος
17.03.2016 10:30
Το δεύτερο θεατρικό έργο του Νικόλα Ανδρουλάκη, με τίτλο Μεσαίες προσδοκίες, κάνει πρεμιέρα στις 18 Μαρτίου 2016 στο Θέατρο Ακαδημία Πλάτωνος.
Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια, του Ιάκωβου Καμπανέλλη συνεχίζεται με επιτυχία στην Ακαδημία Πλάτωνος
09.03.2016 11:42
Λόγω της μεγάλης προσέλευσης, οι παραστάσεις του έργου "Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια" του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λάλου, συνεχίζονται στο Θέατρο Ακαδημία Πλάτωνος, με έναν σπουδαίο θίασο νέων ηθοποιών, από 9 Μαρτίου έως 21 Απριλίου.