Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Η μαρμάρινη κεφαλή του Ερμή επέστρεψε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Η μαρμάρινη κεφαλή του Ερμή επέστρεψε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Ως «μεγάλη επιτυχία των Ελλήνων αρχαιολόγων» χαιρέτισε ο αν. Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης τον επαναπατρισμό της μαρμάρινης κεφαλής του Ερμή, που παρουσιάστηκε σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο , παρουσία και της Περιφερειάρχη Αττικής κυρίας Ρένας Δούρου, η οποία χρηματοδότησε την επιστροφή της κλαπείσας αρχαιότητας από το Λονδίνο, της Γεν.Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού κυρίας Μαρίας Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη, της υπεύθυνης της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς κυρίας Ελένης Κόρκα κ.α..

«Αν και το συγκεκριμένο αντικείμενο δεν ήταν καταγεγραμμένο στα μητρώα της, η Αρχαιολογική Υπηρεσία έκανε την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση με τέτοια αδιάσειστα στοιχεία, ώστε ο βρετανικός οίκος δημοπρασιών Μπόναμς να υποχρεωθεί να αποσύρει την κεφαλή του Ερμή από τη δημοπρασία του περασμένου Οκτωβρίου», είπε ο κ. Ξυδάκης, τονίζοντας μάλιστα ότι, πολύ συχνά, οι πωλητές υποστηρίζουν ότι ένα αντικείμενο αποκτήθηκε προ του 1970 –χρονολογία που έχει καθορίσει η Συνθήκη της Χάγης, προκειμένου να δυσχεράνουν τον εντοπισμό παράνομα εξαχθεισών αρχαιοτήτων. Ως ένα τέτοιο παράδειγμα πρότερης του 1970 χρονολόγησης ανέφερε και τα μικρά ειδώλια από τερακότα που δημοπρατεί ο οίκος Σόθμπις, περιγράφοντάς τα ως προερχόμενα από την Αμφίπολη «χωρίς κάτι τέτοιο να τεκμαίρεται από πουθενά», όπως είπε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στη διεθνή διακήρυξη κατά της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, που προτάθηκε με πρωτοβουλία της Ελλάδας και υιοθετήθηκε ομόφωνα στην 3η Συνάντηση των κρατών- μερών στη Σύμβαση της UNESCO, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Παρίσι, ο κ. Ξυδάκης είπε ότι «χωρίς υπερβολή, στον τομέα του πολιτισμού η χώρα μας είναι μια υπερδύναμη. Είναι πρωτοπόρος στις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την προστασία όχι μόνο του ελληνικού, αλλά του παγκόσμιου πολιτισμού και αυτό αναγνωρίζεται διεθνώς. Οι δε Ελληνες αρχαιολόγοι είναι αριστείς στον εντοπισμό των παρανόμως εξαχθεισών αρχαιοτήτων».

Χρονολογημένη στους ρωμαϊκούς χρόνους (1ος- 2ος αι. μ.Χ.), η μαρμάρινη κεφαλή του Ερμή απεικονίζει τον θεό ως οδηγό των ανθρώπων. Όπως είπε η Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, πρόκειται για τη δεύτερη από τις τρεις υποστάσεις του. «Η πρώτη είναι η ουράνια- είναι ο αγγελιοφόρος και απεσταλμένος των θεών. Και η τρίτη είναι η χθόνια- είναι ο ψυχοπομπός. Ο Ερμής», πρόσθεσε η κυρία Μαρία Λαγογιάννη, «είναι έξυπνος και εφευρετικός. Είναι σκανδαλιάρης. Είναι και δεινός διαπραγματευτής. Χαρίζει στον Απόλλωνα τη λύρα και εκείνος του χαρίζει ένα μαγικό ραβδί, το κηρύκειο, που φέρνει τύχη. Είναι επίσης ο θεός του λόγου και της νοημοσύνης».

«Να που υπάρχουν κλεμμένα που επιστρέφουν και διεκδικήσεις που είναι επιτυχείς!» επεσήμανε η Περιφερειάρχης Αττικής, που ανέλαβε όλα τα έξοδα για τον επαναπατρισμό της κεφαλής του Ερμή, που φυλασσόταν εν τω μεταξύ στην πρεσβεία της Ελλάδας στο Λονδίνο.

«Η σημερινή ημέρα είναι το αποτέλεσμα της αποτελεσματικής συνεργασίας δυο φορέων του ελληνικού κράτους οι οποίοι δεν αρκέστηκαν στις εξαγγελίες. Και που επίσης προχώρησαν αυτό που ανέλαβαν να κάνουν δίχως μεγαλοστομίες και διαγκωνισμούς», είπε η κυρία Δούρου, τονίζοντας ότι «ο πολιτισμός δεν μπορεί να είναι μια παράπλευρη απώλεια στην κρίση χρέους της πατρίδας μας. Αντίθετα, είναι εκείνος ο παράγων που θα επιτρέψει στη χώρα να τροχοδρομήσει με αξιοπρέπεια». Προανήγγειλε τέλος «περισσότερες γέφυρες πολιτισμού μεταξύ κεντρικών φορέων και των τοπικών κοινωνιών».

«Η συμβολή της Περιφέρειας Αττικής και της κυρίας Δούρου υπήρξε αποφασιστική» είπε ο αν. Υπουργός Πολιτισμού. Και πρόσθεσε: «Είναι μάλιστα το πρώτο βήμα από ένα ευρύτατο δίκτυο συμπράξεων, που θα ξεδιπλωθούν μπροστά μας τους επόμενους μήνες».

Σχετικές ειδήσεις
Ας διαβάσουμε την Οδύσσεια: αναγνώσεις στο Εθνικό Αρχαιολογικό
26.01.2017 10:09
Την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σας προσκαλεί σε μια διαφορετική ανάγνωση της Οδύσσειας, με συνοδεία αρχαίας λύρας και τη δυνατότητα να γίνετε για λίγο ραψωδός!
Χριστούγεννα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
19.12.2016 10:28
Αποχαιρετώντας το επετειακό έτος του 2016 και υποδεχόμενοι το 2017, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο προσφέρει ένα πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων, όπου τον πρώτο λόγο έχουν η μουσική και η δημιουργικότητα. Μια ευκαιρία να γνωρίσετε το μουσείο αλλιώς και να μοιραστείτε τη χαρά των Χριστουγέννων με νότες και χρώματα.
Σχέδιο και χρώμα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
08.08.2016 13:32
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μας προσκαλεί σε καλλιτεχνικά μαθήματα σχεδίου και χρώματος, με θέματα εμπνευσμένα από τις πλούσιες Συλλογές του.
Ο κρατήρας της μάχης εκτίθεται για πρώτη φορά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
25.07.2016 10:41
Για πρώτη φορά από την ημέρα της ανακάλυψής του –πριν από 140 χρόνια- θα εκτεθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ο κρατήρας της μάχης, μαζί με ένα από τα χρυσά κύπελλα που είχε στο εσωτερικό του.
Η Οδύσσεια στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
09.05.2016 15:24
Μια ολοήμερη δημόσια θεατρική ανάγνωση της Οδύσσειας του Ομήρου από τo Εθνικό Θέατρο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.