O art drummer της bebop Ralph Peterson είναι γνωστός στο παγκόσμιο κοινό για τη συνεισφορά του στην jazz. Μετά από μια εμφάνιση στην Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας που έγραψε ιστορία (Μάιος 2011), ο πληθωρικός drummer έρχεται ξανά στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας για ένα και μόνο workshop την Τρίτη 23 Ιουνίου 2015, στις 7 το απόγευμα, αλλά και για ατομικά μαθήματα.

Ο Ralph Peterson ‘εισέβαλε’ στο μουσικό χάρτη στα μέσα της δεκαετίας του ’80, αλλά τα τύμπανα ήταν ήδη στο DNA του, καθώς οι drummers στην οικογένειά του πάνε δυο γενιές πίσω.

Γνώρισε τον Art Blakey το 1983, όταν ήταν πρωτοετής στο κολέγιο Rutgers. Ο ‘κυρίαρχος της ντραμς’ τον κάλεσε για να παίξει δίπλα του στην Jazz Messenger Big Band σε μία εμφάνιση στο Boston Globe Festival. Ο Peterson εξακολούθησε να παίζει στην μπάντα μέχρι το θάνατο του Blakey. Στα 1985 άρχισε να παίζει με τον πιανίστα Walter Davis Jr. και τον τρομπετίστα Jon Faddis.

Ήταν πλέον μέλος της jazz elite. Oι περιοδείες και ηχογραφήσεις του με ηχηρά ονόματα της jazz, όπως οι Terrence Blanchard, Branford Marsalis, Stanley Turrentine, David Murray, The Count Basie Orchestra, Betty Carter και Michael Brecker μετέφεραν το όνομά του σε όλο τον κόσμο.

Η δισκογραφική του καριέρα ξεκίνησε το 1985 με την Blue Note. Τα τελευταία χρόνια έχει ιδρύσει δική του δισκογραφική εταιρεία (Onyx Music Label) και παρουσιάζει το Unity Project. Το 18ο προσωπικό του CD ονομάζεται Alive at Firehouse 12-Volume II.

Πολλοί μαθητές του Ralph Peterson είναι σήμερα πασίγνωστοι drummers. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Τεχνών της Philadelphia, στο Πανεπιστήμιο Long Island, στο Νorth Netherlands Conservatory στην Ολλανδία, στο Juilliard School of Music και αλλού. Ο Ralph Peterson είναι καθηγητής στο Berklee College of Music.