Στα πλαίσια του Athens Foto Festival παρουσιάζεται στην γκαλερί  Artower- Erato η έκθεση της  Λίμπερτη Πολύζου που αποτελεί μια φωτογραφική καταγραφή της ιστορικής περιόδου της ελληνικής ζωγραφικής…

Η Λίμπερτη Πολύζου έχει διασχίσει μια έντονη πορεία στα εικαστικά πράγματα της χώρας έχοντας επιμεληθεί εκθέσεις και γράψει κείμενα για μια μεγάλη γκάμα καλλιτεχνών. Η αφοσίωσή της στάθηκε ιδιαίτερα στους μεγάλους Δασκάλους, στις ιστορικές μορφές του 20ου αιώνα που είναι ακόμη μαζί μας και ιδιαίτερα στο μέσο της παραστατικής ζωγραφικής σε όλες τις περιόδους, το οποίο μελέτησε και αγάπησε έντονα.

Κατά τη διάρκεια των αναρίθμητων, πολύωρων συναντήσεων με τους ζωγράφους, σε ανύποπτες στιγμές, η Λίμπερτη σήκωνε τη φωτογραφική μηχανή και τους φωτογράφιζε. Σαν συνωμοτικό παιχνίδι αλληλεπίδρασης ή σκυταλοδρομία, οι ζωγράφοι έπαιρναν με τη σειρά τους τη μηχανή και φωτογράφιζαν τη φωτογράφο. Στις μεν πρώτες φωτογραφίες η Πολύζου έπιανε τις πιο εσωτερικές στιγμές, τις στιγμές της απόλυτης χαλάρωσης ή, πάλι, τις στιγμές δημιουργικής έκστασης, τη στιγμή της μοιραίας πινελιάς.

Από την άλλη, στις δε φωτογραφίες που τραβούσαν οι ζωγράφοι έχοντας ως (ιδιαίτερα φωτογενές, είναι η αλήθεια) μοντέλο τη Λίμπερτυ, ο θεατής εκπλήσσεται πολλές φορές βρίσκοντας την ίδια εικαστική ματιά, την ίδια αισθητική που βλέπει στους ζωγραφικούς τους πίνακες.

Όπως πέρασαν τα χρόνια μαζεύτηκε ένα τεράστιο υλικό, μικρό μόνο μέρος του παρουσιάζεται εδώ. Η Λίμπερτη Πολύζου διατηρεί πάντα την ταυτότητα του ιστορικού τέχνης, χωρίς να έχει οποιεσδήποτε φιλοδοξίες καλλιτεχνικής καταξίωσης μέσα από αυτό το υλικό. Όμως με αυτό το σώμα δουλειάς μας μένει μια υποθήκη για το μέλλον, μια καταγραφή μιας ιστορικής περιόδου της ελληνικής ζωγραφικής και των κυριότερων εκφραστών της.