Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016

Αναζητώντας τα ίχνη του Τίτου Πατρίκιου στην Αθήνα με το Public Συντάγματος

Αναζητώντας τα ίχνη του Τίτου Πατρίκιου στην Αθήνα με το Public Συντάγματος

Τα Public, ο νούμερο 1 προορισμός για το βιβλίο, ενώνουν τις δυνάμεις τους με την Discover Greek Culture, την πρώτη εταιρεία πολιτιστικού τουρισμού στην Ελλάδα, συνεχίζοντας και τον Ιούνιο τους «Λογοτεχνικούς Περιπάτους»!

Αυτή τη φορά η περιήγηση στην Αθήνα, στα μονοπάτια της διανόησης και των Γραμμάτων, αφορά το έργο και τη ζωή του Τίτου Πατρίκιου και θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουνίου.

Ο περίπατος θα ξεκινήσει στο πάρκο Ριζάρη απ’ όπου βλέπουμε το σπίτι του Τίτου Πατρίκιου, στη σημερινή γειτονιά του, στο Παγκράτι. Εδώ κατοικεί από τότε που επέστρεψε από το Παρίσι, όπου έζησε όλα τα χρόνια της δικτατορίας ως τη μεταπολίτευση. Στο σπίτι αυτό έγραψε μερικά από τα σημαντικότερα έργα του.

Η επόμενη στάση μας θα γίνει επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας, εκεί όπου βρισκόταν η Σχολή Μεταξά, το δημοτικό σχολείο, στο  οποίο φοίτησε ο Τίτος Πατρίκιος. Ιδιοκτήτρια του σχολείου ήταν η Αντιγόνη Μεταξά, αργότερα γνωστή από το ραδιόφωνο ως “θεία Λένα” και διευθυντής ο σύζυγός της, Κώστας Κροντηράς. Εδώ θα αναφερθούμε σε στιγμιότυπα από τη σχολική του ζωή, θα μιλήσουμε για τους συμμαθητές και τους δασκάλους του, καθώς και για τη συμμετοχή του στο παιδικό θέατρο της Αντιγόνης Μεταξά.

Ο περίπατος θα συνεχιστεί προς στο Σύνταγμα, την πλατεία όπου ο Τίτος έπαιζε με τους φίλους του των παιδικών του χρόνων τρέχοντας ανάμεσα στον κόσμο που γέμιζε τα τραπεζάκια της πλατείας και τα γκαρσόνια που πηγαινοέρχονταν με τους δίσκους γεμάτους ποτά, παγωτά και πάστες για τους θαμώνες των καφενείων του Αντωνιάδη και του Ζαχαράτου. Μια σκηνή που την περιγράφει περίπου αυτούσια και ο Χένρυ Μίλλερ στον Κολοσσό του Μαρουσιού.

Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε προς την οδό Καραγιώργη Σερβίας, στο σημείο όπου βρισκόταν ένα από τα σπίτια όπου διέμενε με τους γονείς του, τους ηθοποιούς Σπύρο Πατρίκιο και Λέλα Πατρικίου, πριν μετακομίσουν, λίγο πριν τον πόλεμο, στην οδό Κυδαθηναίων και αργότερα, την εποχή του πολέμου, στην οδό Μάρνη, όπου η οικογένεια έζησε για αρκετά χρόνια. Το σπίτι της οδού Μάρνη πέρασε αργότερα στην ποίησή του ως “το πατρικό σπίτι”.

Από εκεί ο περίπατος θα καταλήξει στο Public Συντάγματος όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Τίτο Πατρίκιο και τη μελετήτρια του έργου του, τη φιλόλογο Ελένη Αντωνιάδου.

Σχετικές ειδήσεις
Αναζητώντας τον Άγγελο - Πέτρος Λάρδας
31.08.2016 11:29
Από τις Εκδόσεις Οσελότος κυκλοφορεί το βιβλίο, Αναζητώντας τον Άγγελο του Πέτρο Λάρδα.
 Επί τα ίχνη - Νικόλαος Ι. Μέρτζος
30.08.2016 11:07
Από τις εκδόσεις University Studio Press κυκλοφορεί το βιβλίο, Επί τα ίχνη του Νικόλαου Ι. Μέρτζου.
Ο Γιώργος Κακουλίδης παρουσιάζει τον Μίστερ Μπούλντογκ
01.04.2016 09:36
O Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη και τα Public έχουν την ευχαρίστηση να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος Μίστερ Μπούλντογκ του Γιώργου Κακουλίδη την Παρασκευή 8 Απριλίου 2016 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Public.
Βραβεία Βιβλίου Public 2016 για τρίτη χρονιά!
17.03.2016 16:16
Τα Public, το μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο, ανακοίνωσαν την έναρξη των Βραβείων Βιβλίου Public 2016 για τρίτη συνεχή χρονιά, του μοναδικού θεσμού στην Ελλάδα στον οποίο «κριτική επιτροπή» είναι οι ίδιοι οι αναγνώστες! Από τις 15 Μαρτίου 2016, όλοι οι φίλοι του βιβλίου έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν μέσα από τις ψήφους τους αγαπημένα βιβλία και συγγραφείς για τη χρονιά που πέρασε, μπαίνοντας στο ειδικά σχεδιασμένο www.publicbookawards.gr.
Tα Public υποδέχονται την Σώτη Τριανταφύλλου για την παρουσίαση του νέου της βιβλίου
21.01.2016 12:53
Τα Public Συντάγματος και οι εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Σώτης Τριανταφύλλου με τίτλο Πλουραλισμός, πολυπολιτισμικότητα, ενσωμάτωση, αφομοίωση: Σημειώσεις για τη σύγχρονη ανοιχτή κοινωνία την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016.