Η Χαμένη Ζωή της Εύας Μπράουν, ένα βιογραφικό βιβλίο της Άντζελα Λάμπερτ για την τη επί χρόνια καλά κρυμμένη σύντροφο της ζωής του Χίτλερ ,έρχεται να φωτίσει μέσα από τα γεγονότα της ζωής της, την θέση και τον ρόλο των γυναικών στη Γερμανία του Χίτλερ.

Ενώ έχουν γραφτεί εκατοντάδες βιογραφίες για τον Χίτλερ, ελάχιστοι συγγραφείς έχουν ασχοληθεί με την Εύα Μπράουν,.. Η Γερμανία έμαθε για την ύπαρξή της κυρίας Χίτλερ μετά τον πόλεμο. Η ουσιαστική έλλειψη γραπτών ή προφορικών μαρτυριών δυσχεραίνει τη σύνταξη μιας αξιόπιστης βιογραφίας.

Η Εύα Μπράουν έγινε συχνά αντικείμενο περιφρόνησης και χλεύης. Κάποιοι από τους επικριτές της ισχυρίζονταν πως ήταν για τον Χίτλερ ένα είδος πιστού κατοικίδιου, μια καθαρόαιμη Γερμανίδα, ευχάριστη, υποταγμένη και αφελής, που τον ξεκούραζε όταν επέστρεφε στο σπίτι. Άλλοι θεωρούσαν πως ήταν στυγνή ρατσίστρια και αφοσιωμένη στους Ναζί.

Η Άντζελα Λάμπερτ υποστηρίζει πως στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια νεαρή γυναίκα που είχε την ατυχία να ερωτευτεί ένα τέρας. Η θέση της στο πλευρό του Χίτλερ έκρινε αναπόφευκτα και τη θέση που της επιφύλαξε η ιστορία. Αυτή η βιογραφία δεν γράφτηκε για να αποκαταστήσει την υστεροφημία της Εύας Μπράουν αλλά για να πληροφορίσει για την θέση της γυναίκας στην ναζιστική Γερμανία .

Η αφήγηση είναι διανθισμένη με ιστορίες από την παιδική ηλικία της μητέρας της Άντζελα Λάμπερτ, που έζησε στη Γερμανία την εποχή του πολέμου. Η Λάμπερτ αναρωτιέται τι μερίδιο ευθύνης αναλογούσε στις Γερμανίδες, άσημες και διάσημες, για τις θηριωδίες που βαρύνουν τους άντρες τους.

Υπόθεση: Η Εύα Μπράουν γνώρισε τον Χίτλερ σε ηλικία δεκαεπτά ετών και τον ερωτεύτηκε αμέσως. Είκοσι τρία χρόνια νεότερή του, η όμορφη και συνεσταλμένη φροϊλάιν Μπράουν συνδέθηκε με τον ηγέτη των Ναζί επί δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια. Η πιο δυστυχισμένη γυναίκα στην Γερμανία, όπως είχε χαρακτηριστεί, ζούσε με έναν άντρα που την ταπείνωνε διαρκώς, χωρίς να του εκφράζει απαιτήσεις και διαμαρτυρίες. Το προσωπικό της ημερολόγιο και τα φωτογραφικά της άλμπουμ δείχνουν ότι η ζωή της ήταν κάθε άλλο παρά πολυτελής αργομισθία. Η Εύα παρέμεινε η αόρατη γυναίκα στο πλευρό τού πιο ισχυρού άντρα της Ευρώπης. Ποτέ δεν εμφανίστηκε δημοσίως με τον Χίτλερ, όμως η μακροχρόνια σχέση τους ήταν ένα είδος γάμου και η αγάπη της γι’ αυτόν ήταν πέραν πάσης αμφισβήτησης.

Το πρωί της 29ης Απριλίου 1945, ενώ οι Συμμαχικές Δυνάμεις εισέβαλλαν στο Βερολίνο, η Εύα Μπράουν πραγματοποίησε το όνειρό της και έγινε σύζυγος του Χίτλερ. Τριάντα έξι ώρες αργότερα αυτοκτόνησαν μαζί, παίρνοντας υδροκυάνιο στο καταφύγιο όπου κρύβονταν οι ηττημένοι Γερμανοί αξιωματικοί. Εκείνη ήταν τριάντα τριών ετών.

Η βιογραφία αυτή αποκαλύπτει τη ζωή μιας ασήμαντης γυναίκας, το όνομα της οποίας έμεινε στην ιστορία. Η Άντζελα Λάμπερτ εξετάζει την πιθανότητα η Εύα Μπράουν να αγνοούσε τις θηριωδίες του Τρίτου Ράιχ παρότι βρισκόταν στο επίκεντρο της ναζιστικής ηγεσίας. Όπως πολλές Γερμανίδες του καιρού της θεωρούσε την πολιτική υπόθεση των ανδρών και ταυτόχρονα εθελοτυφλούσε για να μην κλονίσει την απόλυτη και ανιδιοτελή αφοσίωση στον Φύρερ της.