Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

MathemARTics Camp 2015 στο Μουσείο Ηρακλειδών

MathemARTics Camp 2015 στο Μουσείο Ηρακλειδών

Το Μουσείο Ηρακλειδών προσκαλεί τα παιδιά στο MathemARTics Camp 2015, από τις 22 Ιουνίου έως τις 31 Ιουλίου 2015.

Έξι εβδομαδιαίοι, αυτοτελείς κύκλοι για παιδιά Νηπιαγωγείου-Δημοτικού,  με ολιγομελή τμήματα, ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα μαθηματικών, φιλολόγων, μουσικών, εικαστικών, και μουσειοπαιδαγωγό υπεύθυνο για κάθε τμήμα

Τα θερινά, ολοήμερα εργαστήρια MathemARTics Camp είναι σχεδιασμένα ειδικά για παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού, και θα πραγματοποιηθούν σε έξι αυτοτελείς κύκλους από 22 Ιουνίου έως και 31 Ιουλίου 2015. Κάθε κύκλος έχει εβδομαδιαία διάρκεια (Δευτέρα-Παρασκευή), 08:00 έως 16:00 («Βασικό πρόγραμμα») ή κι από 16:00 έως 17:30 («Προαιρετικό πρόγραμμα»), προσφέροντας στα παιδιά πολλές ώρες δημιουργίας, χαράς και γνώσης μέσα από πρωτότυπα, βιωματικά εργαστήρια με άξονα το τρίπτυχο «Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά».

Η έγκαιρη κράτηση θέσεων είναι απαραίτητη, καθώς τα τμήματα είναι ολιγομελή για την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων (12-14 παιδιά ανά τμήμα), δεν υπερβαίνουν τα τρία συνολικά και χωρίζονται με βάση τις ηλικίες των παιδιών: Νήπια-Α΄ Δημοτικού, Β΄-Γ΄ Δημοτικού, Δ΄-ΣΤ΄ Δημοτικού. Επιπλέον, κάθε κύκλος είναι αυτοτελής με μοναδικό περιεχόμενο, και κάθε παιδί έχει την ευκαιρία να συμμετέχει σε όσους κι όποιους κύκλους επιθυμεί, με κόστος συμμετοχής 150 ευρώ ανά κύκλο κι έκπτωση 10% στο δεύτερο παιδί, και 10% για κάθε επιπλέον κύκλο. Το μουσείο θα ενημερώσει κατά την εγγραφή τους γονείς για το τελικό πρόγραμμα και τους διδάσκοντες καθηγητές, και με καθημερινά σημειώματα για τις ενότητες που διδάσκονται τα παιδιά. Όλα τα γεύματα (δεκατιανό, μεσημεριανό) θα στέλνονται έτοιμα από τους γονείς και οι μουσειοπαιδαγωγοί θα φροντίζουν για το υγιεινό σερβίρισμά τους στα παιδιά.

Το Βασικό πρόγραμμα περιλαμβάνει καθημερινά τα εργαστήρια: Μαθηματικά σαν Παιχνίδι, Παιχνίδια Λόγου και Σκέψης, Εικαστικά , Μουσικοκινητική Αγωγή, Αγγλικά σαν Παιχνίδι (Creative English Learning και Exploring English through Sciences), Εργαστήριο Φιλοσοφίας για παιδιά. Στο Προαιρετικό πρόγραμμα θα πραγματοποιούνται τα εξής εργαστήρια: α) STEM: «Λιλιπούτειοι Μηχανικοί» και Εκπαιδευτική Ρομποτική «WeDo» από την WROHellas σε δύο τμήματα (Νήπια, Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄), κάθε Δευτέρα και Παρασκευή, με επιπλέον κόστος 40 ευρώ/κύκλο, και β) πρόγραμμα αρχιτεκτονικής για παιδιά ARRKI από τον ΑΚΤΟ σε τρία τμήματα (Νήπια-Α΄ Δημοτικού, Β΄-Γ΄ Δημοτικού και Δ΄-ΣΤ΄ Δημοτικού), κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, με επιπλέον κόστος 60 ευρώ/κύκλο.

Στόχος του προγράμματος είναι να δοθεί στο παιδί η ευκαιρία να αναπτύξει  διερευνητικές νοητικές ικανότητες σ’ ένα περιβάλλον ελεύθερης έκφρασης και άτυπης μάθησης, με την εμψύχωση μιας ειδικά εκπαιδευμένης ομάδας μαθηματικών, φιλολόγων, μουσικών και εικαστικών, και με υπεύθυνο μουσειοπαιδαγωγό για κάθε τμήμα.

Λίγα λόγια για τα Μαθήματα

Μαθηματικά σαν Παιχνίδι: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα, δομημένο γύρω από την έννοια της έρευνας. Στόχος είναι να αντιληφθούν τα παιδιά πώς λειτουργεί ο πραγματικός κόσμος. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας ένα ειδικά σχεδιασμένο, απλό σύστημα δόμησης, οι συμμετέχοντες θα κατασκευάσουν μηχανικά συστήματα, θα εξερευνήσουν τον τρόπο λειτουργίας τους, θα ανακαλύψουν τους νόμους που διέπουν την κίνησή τους –χρησιμοποιώντας τα μαθηματικά ως «εργαλείο» για τη διατύπωση αυτών των νόμων και κατανοώντας με αυτόν τον τρόπο την αναγκαιότητά τους–, και θα εμβαθύνουν στις διάφορες μορφές ενέργειας. Τέλος, θα φιλοτεχνήσουν τις κατασκευές τους, εισάγοντας έτσι το προσωπικό-υποκειμενικό στοιχείο τους: για το πώς δηλαδή, η αισθητική τους αντίληψη, θα ήθελε να είναι διακοσμημένη η μηχανική κατασκευή τους. 

Παιχνίδια Λόγου και Σκέψης: Με όχημα τον προφορικό λόγο και τη δημιουργική σκέψη, οι κύριοι στόχοι του εργαστηρίου είναι: Η ικανότητα αποτελεσματικής έκφρασης και επικοινωνίας, η αγωγή του ακροατή, η αναζήτηση του κατάλληλου ύφους και των λέξεων που αρμόζουν σε κάθε περίσταση, η ικανότητα παραγωγής πρωτότυπων ιδεών και η σύνθεση όλων αυτών σε καλλιτεχνική δημιουργία. Την ενότητα σχεδίασαν και πραγματοποιούν μέλη της  Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση.

Εικαστικά: Καλλιτεχνικό εργαστήριο με μαθηματικό υπόβαθρο, που έχει ως στόχο την ανάπτυξη της δημιουργικής φαντασίας και τη διεύρυνση της αντιληπτικής ικανότητας του παιδιού μέσα από καλλιτεχνικές δραστηριότητες (ζωγραφική, κατασκευές, κ. ά.).

Μουσικοκινητική Αγωγή: Τα παιδιά κατανοούν ότι η μουσική είναι παντού γύρω μας και ότι μπορούν να μετέχουν στη διαδικασία της μουσικής δημιουργίας με απλό και ευχάριστο τρόπο. Έτσι, αποκτούν σημαντικά εφόδια για την καλλιέργεια της αισθητικής τους αντίληψης και τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους. Σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύλλογο Μουσικοκινητικής Αγωγής CARL ORFF.
Αγγλικά σαν Παιχνίδι (Creative English Learning και Exploring English through Science): Τα παιδιά ανακαλύπτουν τον κόσμο της επιστήμης και μαθαίνουν αγγλικά μέσα από δημιουργικές και παιγνιώδεις δραστηριότητες (θέατρο, ζωγραφική, τεχνολογία), που σκοπό έχουν να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους στο χειρισμό της γλώσσας, τόσο στον προφορικό όσο και στο γραπτό λόγο. Το μάθημα διδάσκεται στο πλαίσιο της ενότητας «Παιχνίδια Λόγου και Σκέψης».

Εργαστήριο Φιλοσοφίας για παιδιά: Τι σημαίνει αυτό το έργο; Τι αξία έχει; Γιατί κάποια έργα μού αρέσουν πολύ ενώ άλλα καθόλου; Είναι απαραίτητη η τέχνη στη ζωή; Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου τα παιδιά θα εξερευνήσουν φιλοσοφικά αυτά τα ερωτήματα, συζητώντας κριτικά και δημιουργικά έργα σπουδαίων καλλιτεχνών, με σκοπό να κατανοήσουν καλύτερα την εμπειρία της τέχνης και τη σχέση της με την επιστήμη και τη ζωή. Η ενότητα αποτελεί προϊόν συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ (επιστημονική ομάδα διδακτικής της φιλοσοφίας) και το Μουσείο Ηρακλειδών. Τα παιδιά θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

Προαιρετικές ενότητες

ARKKI: Το φιλανδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που εκπροσωπείται στην Ελλάδα από τον εκπαιδευτικό οργανισμό ΑΚΤΟ, ωθεί τα παιδιά να ανακαλύψουν τα ταλέντα και τις κλίσεις τους, να εξερευνήσουν τον κόσμο με όλες τους τις αισθήσεις και να τονώσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους μέσα από τη δημιουργία πρωτότυπων κατασκευών και με εργαλείο την  αρχιτεκτονική. Γι' αυτό και όλα τα προγράμματα ενδυναμώνουν την τρισδιάστατη αντίληψη, τη μαθηματική σκέψη και τις δεξιότητες επικοινωνίας.

STEM: «Λιλιπούτειοι Μηχανικοί»: Οι μαθητές που παρακολουθούν το πρόγραμμα ΦΥΣΙΚΗ (STEM), το οποίο πραγματοποιείται από τον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ WROHellas, έρχονται σε επαφή µε τους νόμους της Φυσικής κατασκευάζοντας µε τα ίδια τους τα χέρια «απλές μηχανές» (simple machines), κατανοώντας έτσι τις βασικές αρχές λειτουργίας τους. Πάντα με στόχο να δώσουν λύση σε κάποιο πρόβλημα, τα παιδιά μαθαίνουν με τρόπο ευχάριστο και διασκεδαστικό να συνεργάζονται, συναρμολογώντας τροχαλίες, άξονες, γρανάζια, κλπ.

Εκπαιδευτική Ρομποτική WeDo: Το WeDo, το οποίο πραγματοποιείται από τον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ WROHellas, είναι ένα πλήρες πρόγραμμα εκπαιδευτικής ρομποτικής για μαθητές δημοτικού. Τα παιδιά δημιουργούν ομάδες, μαθαίνουν να κατασκευάζουν και να προγραμματίζουν δημιουργώντας μηχανικές κατασκευές που τις χρησιμοποιούν ως πρωταγωνιστές σε ιστορίες (παραμύθια) βγαλμένα από την πραγματική ζωή, µέσα από τις ανάγκες ανθρώπων και ζώων.
 
MathemARTics Camp 2015: Με μια ματιά

Σχεδιασμός & επιστημονική επιμέλεια:

Βασικό πρόγραμμα

• Μαθηματικά σαν Παιχνίδι: Άρης Μαυρομμάτης-Αποστόλης Παπανικολάου
• Παιχνίδια Λόγου & Σκέψης: Βάλια Λουτριανάκη
• Εικαστικά: Ειρήνη Μπογδάνου
• Μουσικοκινητική Αγωγή: Μουσείο Ηρακλειδών σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύλλογο Μουσικοκινητικής Αγωγής CARL ORFF.
• Εργαστήριο φιλοσοφίας: Γιώτα Βασιλοπούλου

Προαιρετικό πρόγραμμα

• ARKKI: Μουσείο Ηρακλειδών σε συνεργασία με το ARKKI (School of Architecture for Children and Youth) και τον εκπαιδευτικό οργανισμό ΑΚΤΟ.
• «Λιλιπούτειοι Μηχανικοί»/«WeDo»: Μουσείο Ηρακλειδών σε συνεργασία με τον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ WROHellas

Σχετικές ειδήσεις
Εκπαιδευτικά προγράμματα Iανουαρίου  στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
29.12.2016 17:04
Δευτέρα με Παρασκευή σχολείο, Σάββατο Κυριακή Μουσείο και τη νέα χρονιά! Κάθε Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου, παιδιά και γονείς γνωρίζουν το συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου μέσα από παραμύθια, διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, φωτογραφία και μουσική ενώ τα χριστουγεννιάτικα εργαστήρια γεμίζουν το Μουσείο δώρα και στολίδια!
2ο Summer Camp 2016 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών
30.06.2016 13:23
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας διοργανώνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών το 2ο Summer Camp με τίτλο: «Διακοπές στο Μουσείο!» προσφέροντας στους μικρούς της φίλους δυο πενθήμερα εκπαιδευτικών δράσεων οι οποίες συνδυάζουν τη μάθηση με το παιχνίδι και την εικαστική δημιουργία.
STEM & ART Summer Camp 2016 στο Μουσείο Ηρακλειδών
24.05.2016 12:39
To αγαπημένο mathemARTics Camp του Μουσείου Ηρακλειδών εξελίσσεται σε STEM & ART Summer Camp 2016, ανανεώνει πλήρως το πρόγραμμά του και υπόσχεται στους παλιούς αλλά και τους νέους φίλους του μοναδικές περιπέτειες στον κόσμο της επιστήμης!
Καλοκαιρινό Camp στο Μουσείο Παιδικής Τέχνης
23.05.2016 14:50
Για 3η συνεχή χρονιά το Μουσείο Παιδικής Τέχνης, με τη δημιουργική συνεργασία των εκδόσεων Πατάκη, της Παιδικής Νομικής Βιβλιοθήκης και των καταστημάτων Κάισσα, διοργανώνει καλοκαιρινό καμπ για παιδιά 5-10 ετών στο χώρο του, στο νεοκλασικό κτήριο όπου στεγάζεται το Μουσείο.
Πασχαλινό mathemARTics camp 2016 στο Μουσείο Ηρακλειδών
15.04.2016 15:12
Αξέχαστες πασχαλινές, επιμορφωτικές διακοπές υπόσχεται το Μουσείο Ηρακλειδών στους μικρούς του φίλους, στο νεοκλασικό κτίριο όπου στεγάζεται, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης, στο Θησείο.