Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Γιάννα Γραμματοπούλου: Η 20η διοργάνωση στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις

Γιάννα Γραμματοπούλου: Η 20η διοργάνωση στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις

Το 2006, στην ημερίδα με θέμα «Ο ρόλος των art fairs στη διαμόρφωση νέων καλλιτεχνικών περιοχών», που συνδιοργάνωσε ο Π.Σ.Α.Τ. με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του νέου ΔΣ, θέσαμε έναν στόχο˙ να αποκτήσει η Art-Athina την οικονομική και θεσμική της αυτάρκεια.

Μιλήσαμε τότε για γενναίες και τολμηρές αποφάσεις προκειμένου να καταστεί η Art-Athina ένας θεσμός ανταγωνιστικός με διεθνές κύρος. Tο μέσο για την επίτευξη του στόχου μας, ήταν να καταστεί η Art-Athina ένας διακεκριμένος θεσμός, με συνέπεια, υπόσταση, και φήμη, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έκτοτε, με κύριο σύνθημα «το άνοιγμα», ένα άνοιγμα πολύπλευρο με πολλές σημασίες και πολλούς αποδέκτες, καταφέραμε να δημιουργήσουμε μία νέα εποχή για την αλλαγή της συνολικής δομής της Art Athina, τόσο στην οργάνωσή της, όσο και στο περιεχόμενό της.

Η Art-Athina συνέχισε την πορεία της διευρύνοντας τις ελληνικές και τις ξένες συμμετοχές τοποθετώντας την Αθήνα στις πόλεις με δυναμική παρουσία. Με εξωστρεφείς πρακτικές συνεχίζουμε την προσπάθεια να απεγκλωβιστούν τα εικαστικά πράγματα του τόπου μας από την απομόνωση και την εσωστρέφεια. Και είναι γεγονός, πως η διαρκής αναβάθμιση, μετεξέλιξη και αναμόρφωση του θεσμού άνοιξε μια νέα εποχή για την Art-Athina, η οποία έχει πλέον χαρτογραφηθεί ανάμεσα στις σημαντικές φουάρ του κόσμου.  

Σήμερα, γιορτάζοντας την 20η διοργάνωση, μπορούμε να καυχηθούμε ότι ο θεσμός, έχει πλέον αποκτήσει την οικονομική και θεσμική του αυτάρκεια. Η υλική και ηθική συμπαράσταση του Υπουργείου Πολιτισμού, από γεννήσεως του θεσμού, συνέδραμε καταλυτικά στην επιτυχημένη και ανοδική πορεία της Αθηναϊκής art-fair. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερη η χαρά και η ικανοποίησή μας που η 20η Art-Athina, υπό τη διοργάνωση του Π.Σ.Α.Τ. και της Euromare, που αναλαμβάνει την οικονομική ευθύνη, συντελείται στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις, σε μια στιγμή που η Ελλάδα δείχνει να μπαίνει στο επίκεντρο των εικαστικών εξελίξεων και η σύγχρονη τέχνη επιβάλλει δυναμικά την παρουσία της στη χώρα μας.

Info: Η Γιάννα Γραμματοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1983 ίδρυσε στη Γλυφάδα την αίθουσα τέχνης εκφραση. Το 1989-2005 μεταφέρει την έδρα της σε ιδιόκτητο χώρο (Γλυφάδα) και συγχρόνως το 2000 δημιουργεί νέο εκθεσιακό χώρο στην Αθήνα επί της οδού Βαλαωρίτου 9α όπου λειτουργεί έως σήμερα. Έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους σύγχρονους Έλληνες  και ξένους καλλιτέχνες . Το 2008 ίδρυσε την αίθουσα τέχνης fizz με σκοπό να προβάλλει εικαστικές προτάσεις που αντιπροσωπεύουν τις  πιο σύγχρονες μορφές της καλλιτεχνικής έκφρασης. Είναι Ιδιοκτήτρια της αίθουσας τέχνης εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης.

* Αναδημοσίευση από το περιοδικό Culturenow Mag, τευχος 32

Φωτό: Dimis Argyropoulos

Σχετικές ειδήσεις
Νατάσσα Πουλαντζά: Ανασκευάζοντας τον χρόνο
27.05.2016 12:47
Το κύριο εκφραστικό μου μέσο είναι η ζωγραφική, χωρίς να τη δεσμεύω πάντα στις δύο διαστάσεις και στη χρήση κλασικών υλικών και τεχνικών. Συνήθως, ως πρώτη ύλη στη δουλειά μου, χρησιμοποιώ φωτογραφικό υλικό που προέρχεται είτε από «σκηνοθετημένες» λήψεις στον χώρο του εργαστηρίου μου είτε από υλικό το οποίο συλλέγω από τον Τύπο και το διαδίκτυο.
Δημήτρης Μεράντζας: Περίπατος
15.12.2015 16:50
Πριν από 20 χρόνια -τον Σεπτέμβριο του 1995- ξεκίνησα να οργανώνω την σύνθεση ενός έργου που δεν είχε εμφανή αισθητική σχέση με την μέχρι τότε δουλειά μου και αποτέλεσε την εκκίνηση μιας μεγάλης -σε έκταση- ενότητας, η οποία είναι συνεχώς σε εξέλιξη και φέρει τον γενικό τίτλο : «Η Πραγματικότητα είναι Πληροφοριοδότης της φαντασίας».
Μαρία Τσάγκαρη: Ο κήπος και οι ψευδαισθήσεις του μύθου
02.12.2015 16:36
O κήπος είναι απόλυτα αδιαχώριστος από την ιδέα της αναπαράστασης… ή μήπως όχι; Η πραγματική του παρουσία αναφέρεται μορφολογικά κι εννοιολογικά σ’ έναν αόρατο μακρινό μύθο, στο μύθο του χαμένου παραδείσου. Σε μια μη προσβάσιμη σφαίρα που εξαπλώνεται, που ξεδιπλώνεται και που εκεί ο χώρος φτάνει πέρα από την αναπαράσταση.
Δήμητρα Στασινοπούλου: Στο δρόμο της ελπίδας - Πρόσφυγες στην Ελλάδα του σήμερα
17.11.2015 11:31
Tα τελευταία χρόνια ταξιδεύω σε χώρες που δύσκολα επισκέπτεται κάποιος και φωτογραφίζω αυτά που με συγκινούν – τη ζωή των ανθρώπων και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τη δύσκολη κάποιες φορές καθημερινότητά τους. Δεν θα μπορούσα λοιπόν να μην προσπαθήσω να καταγράψω και το δράμα της προσφυγιάς που έφτασε για μια ακόμη φορά στην πατρίδα μας. Οι φωτογραφίες είναι από τη Μυτιλήνη, την Κω, τη Λέρο, την Αθήνα, αλλά και από το τελευταίο τους σταθμό εδώ, την Ειδομένη.
Αντώνης Τσακίρης: Με τη ζωγραφική γλυτώνω από την εσωτερική διάβρωση
04.11.2015 10:59
Είναι μεγάλη τύχη να είσαι καλλιτέχνης σε μια εποχή σαν τη σημερινή που είναι βουτηγμένη στις σκιές. Η ζωγραφική δημιουργεί κρατήρες στην ψυχή και έτσι η λάβα μπορεί να διαφεύγει. Χίλιες φορές, απ’ το να περιστρέφεται εντός των τοιχωμάτων διαβρώνοντας ανελέητα. Ταυτόχρονα όμως, έρχεσαι αντιμέτωπος με αλήθειες που δεν μπορείς να αρνηθείς, έχουν βγει από σένα και βρίσκονται μπροστά σου, ως φόρμες, ως ιστορίες χρωμάτων. Η ομορφιά και η ποίηση είναι και αυτές εκεί.