Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Προβολές ντοκιμαντέρ στο Beaver

Προβολές ντοκιμαντέρ στο Beaver

Η γυναικεία κολλεκτίβα Beaver οργανώνει μια σειρά προβολών ντοκιμαντέρ για τον Ιούνιο, από την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015.

 

Το Beaver είναι ένα καφέ στο Ρουφ, που λειτουργεί καθημερινά από το πρωί ως το βράδυ σερβίροντας καφέ, φαγητό, ποτά και οργανώνει εκθέσεις, συζητήσεις και προβολές.

 

Πρόγραμμα:

 

Τετάρτη 3/6 [20.30]

«Μ’ ένα Σμπάρο δυο Τρυγόνια» [2014] (60’) της Λώρας Μαραγκουδάκη

 

Κάθε άνοιξη, εκατομμύρια Τρυγόνια ταξιδεύουν από την Αφρική στην Ευρώπη με σκοπό να ζευγαρώσουν. Κάθε άνοιξη, εκατοντάδες λαθροθήρες στήνουν τα παράνομα πόστα τους στη Ζάκυνθο, στην Κέρκυρα, στους Παξούς και Αντιπάξους, στους Οθωνούς, και τα περιμένουν. Κάθε άνοιξη, υπάρχει μια σύγκρουση στην ύπαιθρο την οποία λίγοι γνωρίζουν.

 

Το ντοκιμαντέρ «Μ’ ένα Σμπάρο δυο Τρυγόνια» ρίχνει μια χιουμοριστική και εις βάθος ματιά στην επί δεκαετιών αποδεκτή «παράδοση» της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας στα Ιόνια νησιά. Γνωρίζει τους ανθρώπους που βρίσκονται στο επίκεντρο της σύγκρουσης και μιλάει στον λαθροθήρα, στον κυνηγό που έγινε οικολόγος, στη γυναίκα που αναγκάζεται να στηρίξει μια παράδοση με την οποία διαφωνεί, στους κατοίκους που υποφέρουν από αυτή. Σε μια προσπάθεια να αποδομήσει την έννοια της «παράδοσης», το ντοκυμαντέρ αποκαλύπτει ένα φαινόμενο παρωχημένο και επικίνδυνο, καθώς τα Τρυγόνια μειώνονται ραγδαία, ενώ ο άνθρωπος έχει εξελίξει κατά πολύ τις τεχνικές κυνηγιού του.

 

Σκηνοθεσία: Λώρα Μαραγκουδάκη

Διεύθυνση Παραγωγής: Μαλαμώ Κορμπέτη, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Κινηματογράφηση: Kώστας Φουρκιώτης, Σίμος Μπατζάκης, Νίκος Τζαφερίδης

Μοντάζ: Νίκος Τζαφερίδης

Mastering & Color: Βαγγέλης Κασαπάκης

Μουσική παραγωγή: Δημήτρης Σμαΐλης

 

 

Τετάρτη 10/6 [20.30]

Unearthing Disaster [2013] των Angela Anderson και Angela Melitopoulos

 

To ντοκιμαντέρ Unearthing Disaster (παρουσιάστηκε για πρώτη φορά υπό τον τίτλο Διαδρόμος Χ - Υστερόγραφο σε ένα ημιτελές ταξίδι) από την Angela Anderson και την Angela Melitopoulos και αποτελεί το τελευταίο μέρος του μεγαλύτερου έργου “Διάδρομος Χ” που πραγματοποιήθηκε το 2006 από την Angela Melitopoulos.

 

Το ντοκιμαντέρ μας φέρνει στην Χαλκιδική στη Βόρεια Ελλάδα, στη θέση ενός εν εξελίξει λαικού αγώνα εναντίον μια μεγάλης κλίμακας έργου εξόρυξης χρυσού. Ένας ανοιχτός λάκκος εξόρυξης και ο αγώνας των κατοίκων της Χαλκιδικής εναντίων του, αποτελεί αυτή τη στιγμή εμβληματικό αγώνα ενάντια στις σχέσεις εξουσίας και εκμετάλλευσης που υπάρχουν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι ένα ισχυρό παράδειγμα του σύγχρονου «καπιταλισμού της καταστροφής» .

Μια συνέπεια των μέτρων οικονομικής λιτότητας που επιβλήθηκε στην ελληνική πολιτεία από τη λεγόμενη «Τρόικα» (την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), ήταν η εφαρμογή ενός "fast track" επενδυτικού προγράμματος που επιτρέπει την ταχεία και χωρίς φραγμούς αδειοδότηση μεγάλης κλίμακας ιδιωτικών επενδύσεων.

 

Η Eldorado Gold, μια καναδική "χαμηλού κόστους" μεταλλευτική εταιρεία με έδρα το Βανκούβερ, έγινε η βιτρίνα αυτών των "fast track" επενδύσεων, που λαμβάνει την έγκριση του κράτους τον Ιούλιο του 2011 για την κατασκευή μιας ανοικτής δεξαμενής εξόρυξης χρυσού, με σκοπό να εξορύξει και τα τελευταία γραμμάρια χρυσού από το έδαφος κάτω από το δάσος Σκουριές της Χαλκιδικής.

 

Η Χαλκιδική είναι μια χερσόνησος με βιολογική ποικιλομορφία στη Βόρεια Ελλάδα και αποτελείται από ορεινά υπεραιωνόβια δάση και παρθένα παράκτια περιβάλλοντα. Η οικονομία της περιοχής στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη μελισσοκομία, την αλιεία, τη δασοκομία, τη γεωργία και τον τουρισμό, δραστηριότητες οι οποίες εξαρτώνται από την ευημερία του οικοσυστήματος.

 

Στο πλαίσιο της κρίσης χρέους αυτό το παράδειγμα της εκμετάλλευσης δείχνει ότι η Ελλάδα είναι μια κατάσταση εξαίρεσης που ελέγχεται εξ αποστάσεως από το ΔΝΤ και την Ευρωπαική Ένωση. Μέσα σε αυτή την κατάσταση του καπιταλισμού της καταστροφής, που υποστηρίζεται από τη γερμανική κυβέρνηση, η ελληνική πολιτεία ποινικοποιεί τις διαμαρτυρίες των πολιτών, καταστέλοντας τις τοπικές διαδηλώσεις με σώματα της αντι-τρομοκρατικης. Η ελληνική πολιτεία προστατεύει τα ιδιωτικά συμφέροντα των μετόχων της Eldorado Gold που είναι αντίθετα προς το συμφέρον των πολιτών.

 

 

Τετάρτη 17/6 [20.30]

The Girls are Here - Τα Θηλυκά είναι Εδώ [2014] της Ναταλίας Κουτσούγερα

 

Ποια είναι η θέση της γυναίκας στην hip-hop και street χορευτική σκηνή; Πως διαμορφώνονται οι έμφυλες σχέσεις και ποιες οι εκδοχές της θηλυκότητας μέσα από την επιτέλεση των street χορών; Αυτά τα ερωτήματα και πολλά άλλα θα απαντηθούν στο εθνογραφικό ντοκιμαντέρ "The Girls are Here" (Τα Θηλυκά είναι Εδώ) της Ναταλίας Κουτσούγερα. Η Στεφανία Καραζόλη (Β-Death Penalty) και η Στέλλα Κουλουβαρδή (Poppin Butterfly) πλημμυρίζουν την εικόνα με τις ζωντανές χορογραφίες των street και club dance styles: popping, locking, hip-hop, house dance και waacking. Τα hip-hop crews Funky Habits και Waveomatics συμμετέχουν δυναμικά με τις χορογραφίες τους! Το φιλμ, εκτός από τον τρόπο ζωής των κοριτσιών μέσα από τον διαγωνιστικό χορό και τον ρόλο του φύλου στην ελληνική street και hip-hop χορευτική σκηνή , εξετάζει και τους τρόπους με τους οποίους συγκροτείται η γυναικεία αλληλεγγύη και ενσυναίσθηση μέσα από αυτά τα είδη χορών.

 

Σκηνοθεσία-Παραγωγή: Ναταλία Κουτσούγερα

Μοντάζ: Κυριάκος Στυλιανόπουλος

Χορογραφίες: Στεφανία Καραζόλη, Στέλλα Κουλουβαρδή, Funky Habits Crew, Waveomatics Crew

 

 

Τετάρτη 24/6 [20.30]

Ελαία [2013] του Γιώργου Δελή

 

Η Ελαία, ένα από τα τελευταία παράκτια δάση στην Ελλάδα βρίσκεται στην νοτιοδυτική Πελοπόννησο. Εδώ οι θαλάσσιες χελώνες έφτιαξαν 1452 φωλιές, το καλοκαίρι του 2013 και οι κατασκηνωτές από όλη την Ευρώπη ξεπέρασαν τους 2000. Σήμερα η πανίδα και η χλωρίδα του τόπου απειλείται από την ανέγερση 48 παραθεριστικών κατοικιών στο παράκτιο δάσος.

Σχετικές ειδήσεις
Προβολή του ντοκιμαντέρ AsiaQuest στο Booze Cooperativa
07.02.2017 10:37
Ταξίδια και εθελοντισμός αποτυπωμένα σε ένα υπέροχο ντοκιμαντέρ! Το Booze Cooperativa μας προσκαλεί το Σάββατο 4 Μαρτίου 2017, στην πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ ‘’AsiaQuest : Ταξίδι στην Ανατολή με προορισμό τον άνθρωπο’’.
Aπό το Καστελλόριζο στην Τένεδο: Προβολές ντοκιμαντέρ στο Νέο Πύργο
26.07.2016 12:38
Το Φεστιβάλ Πολιτισμού Ν.Πύργου 2016 "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ" έχει την τιμή να φιλοξενεί το ΙΔΡΥΜΑ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ στο Νέο Πύργο για την παρουσίαση δύο εξαιρετικών ντοκιμαντέρ από την κα Ειρήνη Σαρίογλου.
Solitaire ou Solidaire?: Προβολή ντοκιμαντέρ στο Σινέ Τριανόν
03.06.2016 13:34
Μετά τις δυο προβολές στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το ντοκιμαντέρ “Solitaire ou Solidaire?” (Μόνος ή αλληλέγγυος;) προβάλλεται για πρώτη φορά στην Αθήνα στις 9 Ιουνίου 2016, στις 9 μ.μ. στον κινηματογράφο Τριανόν.
Με τα μάτια ανοιχτά: αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ στην Τεχνόπολη
01.04.2016 10:18
Η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και το Exile Room, συνδιοργανώνουν για δεύτερη χρονιά στις 21- 24 Απριλίου 2016 αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Με τα μάτια ανοιχτά» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι.
Προβολές βραβευμένων ντοκιμαντέρ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στο Ιστορικο Αρχείο ΠΙΟΠ
17.03.2016 11:48
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης μας προσκαλεί στις προβολές των βραβευμένων ντοκιμαντέρ με ελεύθερη είσοδο: «Αθανάσιος Χριστόπουλος, ένας λησμονημένος ποιητής» του Σταμάτη Τσαρουχά (2001, 61’) και «Ημερολόγια καταστρώματος, Γιώργος Σεφέρης» του Στέλιου Χαραμπόπουλου (2001, 70’).