Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Το Εργαστήρι του Γ. Γκροτόβσκι - Τ. Ρίτσαρντς στο Απολλώνιο Ωδείο

Το Εργαστήρι του Γ. Γκροτόβσκι - Τ. Ρίτσαρντς στο Απολλώνιο Ωδείο

Το Απολλώνιο Ωδείο φιλοξενεί το εργαστήριο του «Workcenter of Jerzy Grotowski and Thomas Richards», για ηθοποιούς, τραγουδιστές, θεατρολόγους, σκηνοθέτες, φοιτητές σχολών θεάτρου κ.ο.κ.

Ο Γιέρζυ Γκροτόφσκι (1933-1999) είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες και ερευνητές του θεάτρου του 20ού αιώνα. Άσκησε καθοριστική επιρροή στην εξέλιξη του θεάτρου, προκαλώντας και ανανεώνοντας ριζικά τα δεδομένα του έργου και της τεχνικής του ηθοποιού και του σκηνοθέτη. Το εύρος της επιρροής του περιλαμβάνει την ειδική εκπαίδευση του ηθοποιού, τη διασκευή και χρήση κειμένων για το θεάτρο, τη χρήση του σκηνικού χώρου σαν βασικό εργαλείο της δραματικής τέχνης και πολλά άλλα.

Το 1986 ο Γκροτόφσκι ίδρυσε το Workcenter στην Ποντεντέρα της Ιταλίας, φτάνοντας από την Αμερική με μια μικρή ομάδα βοηθών, ένας από τους οποίους ήταν ο Τόμας Ρίτσαρντς, ο "βασικός συνεργάτης" του Γκροτόφσκι και σημερινός καλλιτεχνικός διευθυντής του Workcenter. Ο Μάριο Μπιατζίνι εισήλθε στην ερευνητική ομάδα του Γκροτόφσκι στο Workcenter το ίδιο καλοκαίρι και εργάστηκε από τότε στενά με τον Ρίτσαρντς και με τον Γκροτόφσκι κατά την διάρκεια των τελευταίων 12 ετών της ζωής του μεγάλου σκηνοθέτη. Σήμερα υπηρετεί ως συνδιευθυντής του Workcenter, καθώς και συντονιστής/σκηνοθέτης του Open Program, μία από τις δύο ομάδες που λειτουργούν στο Workcenter.

Φέτος το καλοκαίρι, από Δευτέρα 6 μέχρι Πέμπτη 15 Ιουλίου 2015, θα φιλοξενήσουμε για πρώτη φορά στην Αθήνα τον Μάριο Μπιατζίνι του «Workcenter of Jerzy Grotowski and Thomas Richards». Ο Μπιατζίνι με δύο βοηθούς θα πραγματοποιήσει δύο εργαστήρια: Ένα ημερήσιο, από 6 έως 10/7/2015 (30 ώρες)/τιμή 200€ και ένα απογευματινό 13-15 Ιουλίου (12 ώρες)/τιμή 150€.

Για τους συμμετέχοντες θα γίνει παρουσίαση ταινίας της δουλειάς του Workcenter με διάλεξη του Μπιατζίνι και των δύο ηθοποιών της ομάδας Open Program του Workcenter (13 Ιουλίου).

Οι δραστηριότητες του εργαστηρίου θα εστιαστούν στην δουλειά με την υποκριτική και το τραγούδι (singing and organic behavior).Ο στόχος του εργαστηρίου είναι να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία της τέχνης του ηθοποιού στην αναζήτηση οργανικής συμπεριφοράς (organic behavior) και της σχέσης μεταξύ της φωνής και της δράσης (action).

Σχετικές ειδήσεις
Εργαστήριο Αφήγησης Τσιγγάνικων Παραμυθιών στο Εργαστήρι Μαιρηβή
23.09.2016 10:48
Το Εργαστήρι Μαιρηβή μας προσκαλεί σε ένα εργαστήριο αφήγησης τσιγγάνικων παραμυθιών, με τους Αρμέλ και Πεππό Ωντιγκάν.
Θεατρικό Εργαστήρι για Ενήλικες για 8η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη
09.09.2016 16:37
Για όγδοη χρονιά, ξεκινάει στο Studio Μαυρομιχάλη, το Θεατρικό Εργαστήρι για ενήλικες, υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη και ηθοποιού Φώτη Μακρή, της χορογράφου και ηθοποιού Στέλλας Κρούσκα, της ηθοποιού Κλεοπάτρας Τολόγκου και του ηθοποιού και σκηνογράφου, Διονύση Μανουσάκη.
Διπλό Θεατρικό Εργαστήριο από τον Δημήτρη Καρατζιά στον Πολυχώρο Vault
25.07.2016 09:47
Ένα διπλό θεατρικό εργαστήριο, για ερασιτέχνες αλλά και για νέους ηθοποιούς ξεκινάει την ερχόμενη σεζόν στον Πολυχώρο Vault με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Δημήτρη Καρατζιά.
Πώς να ιστορώ θρύλους και παραδόσεις: εργαστήριο με τον Στέλιο Πελασγό στο Εργαστήρι Μαιρηβή
06.05.2016 11:31
Το Εργαστήρι Μαιρηβή μας προσκαλεί το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 σε ένα ακόμη εργαστήριο αφήγησης με τον Στέλιο Πελασγό, με θέμα Πώς να ιστορώ θρύλους και παραδόσεις.
Εργαστήριο «Body of Essence: Σώμα - Μυαλό - Καρδιά και η Ενδυνάμωση του Ηθοποιού» στο ΦΙΞ in Art
07.04.2016 14:56
Το εργαστήριο "Body of Essence: Σώμα - Μυαλό - Καρδιά και η Ενδυνάμωση του Ηθοποιού", που πραγματοποιείται στα πλαίσια του Φεστιβάλ Θεατρικών Εργαστηρίων "Δουλεύοντας το σώμα του Ηθοποιού: Πρακτικές και Θεωρία" του Συλλόγου Αποφοίτων Τμήματος Θεάτρου ΑΠΘ, θα διεξαχθεί στις 15-17 Απριλίου 2016 στην Αίθουσα 3 του ΦΙΞ in Art.