Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Οι παράξενες πόλεις των εφήβων: στο πλαίσιο της έκθεσης Strange Cities: Athens στη Διπλάρειο Σχολή

Οι παράξενες πόλεις των εφήβων: στο πλαίσιο της έκθεσης Strange Cities: Athens στη Διπλάρειο Σχολή

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών παρουσιάζει στο πλαίσιο της έκθεσης Strange Cities: Athens - Παράξενες Πόλεις: Αθήνα, την δράση Οι παράξενες πόλεις των εφήβων.

Τι πιστεύουν τα παιδιά για την πόλη; Θα ήθελαν να μείνουν στο κέντρο της Αθήνας; Σε ποια πόλη ονειρεύονται να πάνε και γιατί; Τι σκέφτονται για τους τόπους που είναι απόμακροι και διαφορετικοί; Τι σκέφτονται για την ίδια τη διαφορετικότητα μέσα σε ένα αστικό πλαίσιο; Μια ταινία μικρού μήκους, στην οποία συνεργάστηκαν ένας εικαστικός, μία εκπαιδευτικός, μία δημοσιογράφος και μία σκηνοθέτης με τα παιδιά του καλλιτεχνικού τμήματος του γυμνασίου Καμινίων Πειραιά, έρχεται να απαντήσει σε όλα αυτά τα ερωτήματα με απρόσμενο τρόπο.
Το χειμώνα του 2014-15 ο εικαστικός καλλιτέχνης και υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση Ζάφος Ξαγοράρης πραγματοποίησε το έργο Λοξή Τάξη που εκτέθηκε στο Μουσείο Μπενάκη .

Πριν από την τοποθέτησή του στο χώρο του μουσείου, συνεργάστηκε με τα παιδιά του καλλιτεχνικού τμήματος του γυμνασίου Καμινίων Πειραιά στην εγκατάσταση του έργου και στην παράλληλη δράση που έγινε στον κήπο του Θησείου, σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό Μάγδα Δασακλή.

Εκείνη την ημέρα, η μικρή ομάδα συναντήθηκε για πρώτη φορά με τη σκηνοθέτη Αιμιλία Μηλού και τη δημοσιογράφο Αργυρώ Μποζώνη και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις ιδέες που έχουν οι έφηβοι για τις πόλεις. Άρχισαν λοιπόν κάποιες συναντήσεις στο σχολείο των Καμινίων, στον κήπο που έχουν οργανώσει τα ίδια τα παιδιά, καθώς και στο βοτανικό κήπο του Χαϊδαρίου, που οδήγησαν σε μια σειρά διαφωτιστικών συζητήσεων και συνεντεύξεων ως προς το πλαίσιο μέσα στο οποίο τα παιδικά κινούνται, σκέφτονται και ονειρεύονται τις πόλεις. Ήταν σαν να στηνόταν μια λοξή τάξη σε κάθε περιοχή, με συζήτηση και απορίες κι από τις δυο πλευρές, που σε πολλές περιπτώσεις καταργούσαν τα όρια της εντοπιότητας, της ηλικίας, των ρόλων. Όλες οι συνεντεύξεις έγιναν σε κήπους – και όχι τυχαία. Τα φυτά γύρω μας έχουν ρίζες, μεταφυτεύονται, καλλιεργούνται, μεταναστεύουν· μια αλληγορία της ζωής των παιδιών και όσων αυτά πιστεύουν και ονειρεύονται.

Οι συναντήσεις κινηματογραφήθηκαν και αποτελούν ένα υλικό περίπου είκοσι λεπτών, μια ταινία μικρού μήκους μέσα στην οποία απαντώνται με τρόπο απρόσμενο ακόμα και οι δικές μας απορίες.

Η παρουσίαση θα γίνει το Σάββατο 6 Ιουνίου, στη Διπλάρειο Σχολή. Πιο συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν προβολή της ταινίας, συζήτηση, μια παράλληλη παρουσίαση ενός καλλιτεχνικού πρότζεκτ και μια εν εξελίξει έρευνα από την εικαστικό Νατάσσα Μπιζά, η οποία μελέτησε τα φυτά που έχουν ιστορική σχέση με την Αθήνα, την καταγωγή, τη μετανάστευση και τη διάρκεια ζωής τους στον κήπο του Θησείου, δίπλα στον οποίο στήθηκε η Λοξή Τάξη για πρώτη φορά.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Αφροδίτη Παναγιωτάκου

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ

Έφη Τσιότσιου, Όλγα Δελιδάκη, Φρεντερίκ Χατζηαντωνίου, Αλέξανδρος Μωρέλλας, Βίκυ Γεροντοπούλου, Χαρά Σύρου, Wilhelm Finger, Μελίτα Σκαμνάκη, Νίκος Αθανασόπουλος, Ελισάβετ Πανταζή, Κωνσταντίνα Σουλιώτη, Μυρτώ Δαρούσου, Δανιήλ Βεργιάδης, Αντωνία Παππά

Σχετικές ειδήσεις
Εργαστήρια ενηλίκων και εφήβων 2016-2017 στο «θέατρο εΦ»
15.09.2016 15:58
Το «θέατρο εΦ» (πρώην «C. for Circus») ανακοινώνει τη δημιουργία των νέων του εργαστηρίων θεάτρου ενηλίκων και εφήβων.
Παράλληλες εκδηλώσεις στο πλαίσιο της έκθεσης A World not Ours
03.08.2016 15:10
Το Art Space Pythagorion παρουσιάζει μία σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της έκθεσης A World Not Ours.
Δομές των αισθήσεων - Η δομή της εκδίκησης: συζήτηση στη Διπλάρειο Σχολή
26.05.2016 16:19
Οι Δομές των Αισθήσεων αποτελούν τμήμα μιας σειράς διεθνών συναντήσεων βασισμένων στο κλασικό δοκίμιο του Raymond Williams περί υλικότητας και αίσθησης. Για αυτή τη συνάντηση της Αθήνας στις 7 Ιουνίου στη Διπλάρειο Σχολή, η εκδίκηση με τα εμπλεκόμενα συναισθήματά της συγκροτεί την κεντρική θεματική στους χώρους της σύγχρονης πόλης. Αυτή η συνάντηση συγκεντρώνει ανθρώπους της θεωρίας και της πράξης: συγγραφείς, σκηνοθέτες, φιλοσόφους, ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και πολιτικούς στοχαστές.
Workshop για το Speed Mentoring στο πλαίσιο του Job Fair Athens 2016
17.05.2016 15:00
Την Τετάρτη 18 Μαϊου διοργανώνεται στο πλαίσιο του Job Fair Athens 2016, workshop με σκοπό το Speed Mentoring στο χώρο του Orange Groove.
CV & Interview Training: σεμινάριο στο πλαίσιο του Job Fair Athens 2016
04.03.2016 16:40
Στο πλαίσιο του Job Fair Athens 2016, διοργανώνεται σεμινάριο με τίτλο “CV & Interview Training’’ την Τρίτη 8 Μαρτίου και ώρα 11:00-14:00 στην αίθουσα “Πρυτανεία” του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.