Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

Greece: Days οf Change, της Έλενας Ζερβοπούλου στη Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Greece: Days οf Change, της Έλενας Ζερβοπούλου στη Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Η νέα σειρά Πολιτικό Σινεμά της Ταινιοθήκης της Ελλάδος ξεκινάει τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015, με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Greece: Days of Change», της Έλενας Ζερβοπούλου.

 

Στην εποχή της βαθιάς κρίσης, τρεις Έλληνες επιχειρούν να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους. Παρακολουθώντας τις ιστορίες τους, συνειδητοποιούμε ότι υπάρχει μια δυναμική αλλαγής στη σημερινή Ελλάδα. Μπορεί άραγε το δεδομένο της οικονομικής κρίσης να προξενήσει αλλαγές σε κοινωνικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο;

 

O Γιώργος, που έμεινε άστεγος εν μία νυκτί, βρίσκει τη δύναμη να υπερβεί τις δυσκολίες, να ενταχτεί σε ένα κοινωνικό δίκτυο και να ξαναχτίσει τη ζωή του. Ο Γρηγόρης επιστρέφει στη γενέτειρά του αναζητώντας καλύτερη ποιότητα ζωής για τον ίδιο και την οικογένειά του. Ο Ηλίας, με την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας, γνωστή από το «κίνημα της πατάτας» και απόδειξη ότι όλα είναι δυνατά όταν η κοινωνία λειτουργεί με διαφάνεια και αλληλεγγύη , κλονίζει τους ισχύοντες κανόνες εμπορικής συναλλαγής, προκαλώντας τους μεσάζοντες που εκμεταλλεύονται την αγορά τροφίμων.

 

Τρεις προσωπικές ιστορίες που μας προτρέπουν να συμμετάσχουμε ενεργά, αντιδρώντας στις επιθετικές εξωτερικές αλλαγές που αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας, να κατανοήσουμε πως καθένας μας μπορεί να διεκδικήσει βασικά δικαιώματα, επαναπροσδιορίζοντας τους προσωπικούς του στόχους και συμμετέχοντας σε κοινωνικά δίκτυα συλλογικής δράσης.

 

Μετά την προβολή θα γίνει συζήτηση με τη σκηνοθέτιδα της ταινίας, Έλενα Ζερβοπούλου, την Αμαλία Ζέπου, Αντιδήμαρχο Κοινωνίας των Πολιτών και Δημοτικής Αποκέντρωσης του Δήμου Αθηναίων, τον ιατρό Γιώργο Βήχα, Μητροπολιτικό Ιατρείο Ελληνικού, τον Αλέξανδρο Θεοδωρίδη από το Δίκτυο Μπορούμε και την Κωνσταντίνα Τσόερερ, Συνιδρύτρια της 180 Μοίρες, Ερευνήτρια Grassroots και Κοινωνικών Επιχειρήσεων.

 

Διοργάνωση: Ίδρυμα Friedrich Ebert

 

Πολιτικό Σινεμά – Μια νέα σειρά εκδηλώσεων του Ιδρύματος Friedrich Ebert στην Αθήνα

 

Υπό τον τίτλο Πολιτικό Σινεμά ξεκινάει από τον Ιούνιο 2015 μια νέα σειρά εκδηλώσεων του Ιδρύματος Friedrich Ebert στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, προβάλλοντας ταινίες για επίκαιρα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Μετά από κάθε προβολή, θα ακολουθεί συζήτηση με τους σκηνοθέτες, καθώς και προσωπικότητες της πολιτικής και της κοινωνίας των πολιτών.

Η σειρά θα συνεχιστεί με νέες προβολές τον Ιούλιο και την επόμενη σεζόν.

 

Greece: Days of Change (53’, Ελλάδα, 2014)

Παραγωγή και σκηνοθεσία: Έλενα Ζερβοπούλου

Διεύθυνση φωτογραφίας: Ηλίας Αδάμης, Έλενα Ζερβοπούλου

Μοντάζ και Μοντάζ Ήχου: Kenan Akkawi

Μουσική: Drog_A_Tek

Παραγωγή: One Vibe Films

 

Σημείωμα της σκηνοθέτιδας

 

Οι ιστορίες των πρωταγωνιστών αναδεικνύουν την παρούσα ανάγκη και δυνατότητα για αλλαγή στην Ελλάδα, για κάθε άτομο αρχικά και κατ’ επέκταση για την κοινωνία. Η ιδέα πίσω από τις αφηγηματικές γραμμές είναι να βιώσουμε την εξέλιξη, τις προκλήσεις και το δυναμικό μιας θετικής αλλαγής. Πέρα από τις απογοητεύσεις και την οργή για τα λάθη του παρελθόντος που μας οδήγησαν σ’ αυτή την κρίση, πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να πραγματοποιηθεί μια πραγματική αλλαγή των αξιών και του τρόπου διαβίωσής μας προς μια πιο αλληλέγγυα και έντιμη κοινωνία.

 

Βιογραφικά στοιχεία της σκηνοθέτιδας

 

Η Έλενα Ζερβοπούλου είναι Ελληνο-Γαλλίδα σκηνοθέτιδα και παραγωγός. Σπούδασε εθνοψυχολογία στο Πανεπιστήμο Paris 5. Έχει εργαστεί στο Παρίσι, υποστηρίζοντας οικογένειες μεταναστών στο πλαίσιο οικογενειακής θεραπείας, καθώς και ως σύμβουλος της UNESCO, σχεδιάζοντας δράσεις για τα παιδιά του δρόμου στη Μαδαγασκάρη. Έχει τίτλο Master στο Anthropological and Documentary filmmaking από το Πανεπιστήμιο της Nanterre. Από το 2006, σκηνοθετεί και παράγει δημιουργικά ντοκιμαντέρ και βίντεο για διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις. Από το 2006, παράγει, σκηνοθετεί, κάνει λήψεις και μοντάζ κοινωνικών ντοκιμαντέρ, και δημιουργεί βίντεο για διεθνείς ΜΚΟ (εκτός Ευρώπης). Επίσης διοργανώνει βιωματικά εργαστήρια βίντεο και δημιουργεί διαδραστικές διαπολιτισμικές πλατφόρμες cross-media στο διαδίκτυο.Σκηνοθέτησε την ταινία μικρού μήκους Sea Gypsies (2012), που αποτέλεσε μέρος της σειράς του BBC Why Poverty? Η ταινία Greece: Days of Change αποτελεί την πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία ντοκιμαντέρ και έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε επίσης στο Millennium International Documentary Festival στις Βρυξέλλες, όπου διαγωνίστηκε στην κατηγορία World’s Workers, καθώς και στο φεστιβάλ Docs Barcelona στην Ισπανία.

Σχετικές ειδήσεις
Αφιέρωμα στον Ποιητή του Έρωτα από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος
08.02.2017 13:12
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Χιλής, τη Seven και τη Strada Films, έχουν ετοιμάσει για τη γιορτή των ερωτευμένων μια ειδική βραδιά αφιερωμένη στον ποιητή του έρωτα, Πάμπλο Νερούδα.
Προβολή ντοκιμαντέρ: «Μπλοκ 25, Καρολίνα Ναχμούλη-Γαβριηλίδου – Επιζήσασα στρατοπέδων συγκέντρωσης (1919-2008)»
30.01.2017 09:54
Οι εκδόσεις Γαβριηλίδης σας προσκαλούνε στην προβολή του ντοκιμαντέρ: «BLOCK 25» του Λευτέρη Ξανθόπουλου, από το ομότιτλο βιβλίο των εκδόσεων Γαβριηλίδης, την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017 στο καφέ Poems ‘n Crimes.
Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
20.09.2016 16:58
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος έχει την τιμή να συμμετέχει μαζί με 32 συνεργαζόμενους φορείς σε Αθήνα και Πειραιά στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Ταυτότητες, Μετακινήσεις, Σύνορα: Αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
13.05.2016 16:37
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και συνεργάτη προγράμματος το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου παρουσιάζει μια επιλογή ελληνικών ταινιών που διερευνούν τις πολιτικές των ταυτοτήτων – κοινωνικών, έμφυλων, ταξικών, ιδεολογικών, εθνικών - αλλά και τους τρόπους διαρκούς αναδιαμόρφωσης τους, μέσα από την εμπειρία της μετακίνησης και του ταξιδιού, πραγματικού ή συμβολικού, αλλά και τις υπερβάσεις των συνόρων και των ορίων είτε αυτά αφορούν τον τόπο, τη γλώσσα ή τις πεποιθήσεις.
Το μέσα φως, του Σταύρου Ψυλλάκη στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
05.05.2016 15:38
Το νέο ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ψυλλάκη “Tο μέσα φως” θα κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.