Η έκθεση φωτογραφίας του Σταύρου Ανδριώτη, σε παραγωγή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, συνεχίζει να ταξιδεύει και μετά την Οδησσό είναι η σειρά της Μαριούπολης της Ουκρανίας να την υποδεχτεί.

Οι αρχαίες ελληνικές πόλεις, όπως αναδεικνύονται σήμερα, στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον που τις πλαισιώνει, είναι η αφετηρία του φωτογραφικού θέματος της έκθεσης Απουσίες και Παρουσίες.

Η αύρα που αποπνέουν οι αρχαίες αυτές πόλεις, θραύσματα ναών, θεάτρων και αγαλμάτων, διάσπαρτων στη φύση και στο χώρο, είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο έργο του καλλιτέχνη Σταύρου Ανδριώτη. Οι άνθρωποι και οι σύγχρονες σημάνσεις μέσα σ’ αυτόν, η απουσία και η παρουσία, αποτελούν μόνιμη πηγή έλξης του φωτογράφου, που με ποιητική διάθεση και ευαισθησία, συνθέτει έναν μυθικό παρόντα τόπο αναφοράς και μνήμης.

Ο χρόνος, η αλληλεπίδραση μεταξύ παρόντος, παρελθόντος και μέλλοντος, απασχολεί ιδιαίτερα τον καλλιτέχνη, και προσπαθεί, όπως λέει ο ίδιος, να αποτυπώσει αυτή τη σχέση στις φωτογραφίες που δημιουργεί.

Ο Σταύρος Ανδριώτης σπούδασε φωτογραφία στο Διεθνές Κέντρο Φωτογραφίας της Νέας Υόρκης και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Ρώμη και τις ΗΠΑ. Εκτός από τις ατομικές εκθέσεις που έχει πραγματοποιήσει από το 2001 έως σήμερα, έχει διακριθεί σε πολλούς διαγωνισμούς στην Αμερική. Έχει δουλέψει ως φωτορεπόρτερ στην Ελλάδα και την Αμερική, ενώ σήμερα διδάσκει φωτογραφία στο Leica Academy στην Αθήνα και συνεργάζεται με τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο.

Επιμελητής: Βαγγέλης Ιωακειμίδης, συνδιοργάνωση: Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού / Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης / Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ουκρανίας, συνεργασία: Ελληνική Πρεσβεία του Κιέβου. Με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος.