Την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015 εγκαινιάζεται στο πλαίσιο του project Εντός / Εκτός, το έργο της Ελένης Φύλα, με τίτλο Πωλείται αέρας.

Τι σημαίνει «πωλείται αέρας»; Πώς καθορίζεται η τιμή του; Και πόσο δύσκολο είναι να πουλήσει κανείς «αέρα» σήμερα;

Η Ελένη Φύλα αξιοποιεί το χώρο του καταστήματος στη στοά της οδού Πανεπιστημίου 44, επιλέγοντας να δώσει μία οπτική εκδοχή της εμπορικής έννοιας του «αέρα» του, της άυλης αξίας της τοποθεσίας μιας επιχείρησης, του περιβάλλοντος και της προσφερόμενης μελλοντικής προοπτικής της, σε μια εποχή οικονομικής ύφεσης και εμπορικής δυσπραγίας. Με ανατρεπτικό χιούμορ –που μπορεί να κινείται ανάμεσα σε μια πιο ανάλαφρη διάθεση αλλά και στη σκωπτική ματιά– η Φύλα διαμορφώνει ένα απρόσμενο χρωματιστό περιβάλλον μέσα στο αστικό γκρίζο, μία εικόνα συσσώρευσης στον αναμενόμενο κενό χώρο. Η άδεια βιτρίνα του καταστήματος γεμίζει ασφυκτικά με πολύχρωμα μπαλόνια, διαμορφώνοντας μία εικόνα γεμάτη ζωτικότητα, η οποία αναμένεται όμως να χάσει τη λάμψη της. Κάποια μπαλόνια σταδιακά θα συρρικνώνονται και άλλα θα σκάσουν, ο «αέρας» του οικοδομήματος θα αρχίσει να χάνεται.

Μέσα από μία εγκατάσταση που επενδύει στις αντιθέσεις της ίδιας της καθημερινότητας, η Φύλα διερευνά δίπολα εννοιών, όπως «αξία-υπεραξία», «αξία-απαξίωση», «δράση-στασιμότητα», «κενότητα-πληρότητα». Παράλληλα, το έργο της αποτελεί ένα σχόλιο για τη συνθήκη εντροπίας και αποδιοργάνωσης που βιώνεται όταν ένας χώρος χάνει σταδιακά το περιεχόμενο και τη λειτουργία του, αδρανεί και εγκαταλείπεται, παύει να εξελίσσεται και να τροφοδοτείται με δράση. Μία συνθήκη γνώριμη τα χρόνια της κρίσης στην Αθήνα, που εικονογραφείται σήμερα στις διαδρομές της πόλης μέσα από την υποτονικότητα εμπορικών δρόμων και τη φθορά του ιστορικού κέντρου και των αστικών συνοικιών.

Σχετικά με το project Εντός/Εκτός:

Η Μονάδα Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας (ΜoΚΕ) της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών οργανώνει από τον Μάρτιο του 2015 το project διαρκείας Εντός/Εκτός κατά το οποίο έργα φοιτητών και πρόσφατων αποφοίτων της ΑΣΚΤ φιλοξενούνται διαδοχικά ανά δεκαπενθήμερο στο χώρο ενός ανενεργού καταστήματος στο Μέγαρο Κωνσταντόπουλου, εντός της στοάς της οδού Πανεπιστημίου 44. Η επιμέλεια του project ανήκει στην ιστορικό τέχνης Χάρι Κανελλοπούλου.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να δημιουργήσουν έργα με αφορμή αυτό το χώρο σε ένα σημείο της πόλης στα όρια ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο. Εντός μιας προστατευμένης «προθήκης», αλλά εκτός ενός συμβατικού εκθεσιακού χώρου, εντός του αστικού μικρόκοσμου μιας στοάς και εκτός του κεντρικού δικτύου της πόλης, σε ένα ζωτικό χώρο ανάμεσα στο «στεγασμένο» και το «υπαίθριο», οι καλλιτέχνες θα διερευνήσουν τη διαδραστική σχέση μεταξύ έργου και θεατή, διεκδικώντας το δημόσιο βλέμμα και την προσοχή προς την εικαστική δημιουργία.