Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Πωλείται αέρας, της Ελένης Φύλα: το επόμενο έργο στο project Εντός / Εκτός

Πωλείται αέρας, της Ελένης Φύλα: το επόμενο έργο στο project Εντός / Εκτός

Την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015 εγκαινιάζεται στο πλαίσιο του project Εντός / Εκτός, το έργο της Ελένης Φύλα, με τίτλο Πωλείται αέρας.

Τι σημαίνει «πωλείται αέρας»; Πώς καθορίζεται η τιμή του; Και πόσο δύσκολο είναι να πουλήσει κανείς «αέρα» σήμερα;

Η Ελένη Φύλα αξιοποιεί το χώρο του καταστήματος στη στοά της οδού Πανεπιστημίου 44, επιλέγοντας να δώσει μία οπτική εκδοχή της εμπορικής έννοιας του «αέρα» του, της άυλης αξίας της τοποθεσίας μιας επιχείρησης, του περιβάλλοντος και της προσφερόμενης μελλοντικής προοπτικής της, σε μια εποχή οικονομικής ύφεσης και εμπορικής δυσπραγίας. Με ανατρεπτικό χιούμορ –που μπορεί να κινείται ανάμεσα σε μια πιο ανάλαφρη διάθεση αλλά και στη σκωπτική ματιά– η Φύλα διαμορφώνει ένα απρόσμενο χρωματιστό περιβάλλον μέσα στο αστικό γκρίζο, μία εικόνα συσσώρευσης στον αναμενόμενο κενό χώρο. Η άδεια βιτρίνα του καταστήματος γεμίζει ασφυκτικά με πολύχρωμα μπαλόνια, διαμορφώνοντας μία εικόνα γεμάτη ζωτικότητα, η οποία αναμένεται όμως να χάσει τη λάμψη της. Κάποια μπαλόνια σταδιακά θα συρρικνώνονται και άλλα θα σκάσουν, ο «αέρας» του οικοδομήματος θα αρχίσει να χάνεται.

Μέσα από μία εγκατάσταση που επενδύει στις αντιθέσεις της ίδιας της καθημερινότητας, η Φύλα διερευνά δίπολα εννοιών, όπως «αξία-υπεραξία», «αξία-απαξίωση», «δράση-στασιμότητα», «κενότητα-πληρότητα». Παράλληλα, το έργο της αποτελεί ένα σχόλιο για τη συνθήκη εντροπίας και αποδιοργάνωσης που βιώνεται όταν ένας χώρος χάνει σταδιακά το περιεχόμενο και τη λειτουργία του, αδρανεί και εγκαταλείπεται, παύει να εξελίσσεται και να τροφοδοτείται με δράση. Μία συνθήκη γνώριμη τα χρόνια της κρίσης στην Αθήνα, που εικονογραφείται σήμερα στις διαδρομές της πόλης μέσα από την υποτονικότητα εμπορικών δρόμων και τη φθορά του ιστορικού κέντρου και των αστικών συνοικιών.

Σχετικά με το project Εντός/Εκτός:

Η Μονάδα Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας (ΜoΚΕ) της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών οργανώνει από τον Μάρτιο του 2015 το project διαρκείας Εντός/Εκτός κατά το οποίο έργα φοιτητών και πρόσφατων αποφοίτων της ΑΣΚΤ φιλοξενούνται διαδοχικά ανά δεκαπενθήμερο στο χώρο ενός ανενεργού καταστήματος στο Μέγαρο Κωνσταντόπουλου, εντός της στοάς της οδού Πανεπιστημίου 44. Η επιμέλεια του project ανήκει στην ιστορικό τέχνης Χάρι Κανελλοπούλου.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να δημιουργήσουν έργα με αφορμή αυτό το χώρο σε ένα σημείο της πόλης στα όρια ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο. Εντός μιας προστατευμένης «προθήκης», αλλά εκτός ενός συμβατικού εκθεσιακού χώρου, εντός του αστικού μικρόκοσμου μιας στοάς και εκτός του κεντρικού δικτύου της πόλης, σε ένα ζωτικό χώρο ανάμεσα στο «στεγασμένο» και το «υπαίθριο», οι καλλιτέχνες θα διερευνήσουν τη διαδραστική σχέση μεταξύ έργου και θεατή, διεκδικώντας το δημόσιο βλέμμα και την προσοχή προς την εικαστική δημιουργία.

Σχετικές ειδήσεις
Περφόρμανς με την Caroline de Corniere στο πλαίσιο του project hYgge
12.01.2017 14:40
Το metamatic:taf μας προσκαλεί τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017 στις 20.30 σε μία συλλογική περφόρμανς με την Caroline de Corniere, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του project hYgge.
Dancing Shadows - Roomlines: εικαστικό project στο metamatic:taf
08.06.2016 15:32
Το metamatic:taf και το Flux Laboratory με χαρά ανακοινώνουν το project Dancing Shadows - Roomlines που εγκαινιάζεται στις 16 Ιουνίου 2016 στις 21.00.
Έκθεση του Πέτρου Νικόλτσου στο Project Space του six d.o.g.s
02.06.2016 15:05
O Πέτρος Νικόλτσος θα παρουσιάσει για τέταρτη φορά έργα του στους τοίχους του Project Space του Six d.o.g.s. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 3 ως τις 12 Ιουνίου 2016.
Filmink Project, από το ΙΝΚ Project.Exhibition στο metamatic:taf
12.05.2016 11:39
Το metamatic:taf εγκαινιάζει το FILMINK Project σε διοργάνωση του ΙΝΚ Project.Exhibition τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2016.
Εντός Εκτός…: Έκθεση της Ελένης Δαβιλά στην αίθουσα τέχνης «αγκάθι  - κartάλος»
05.04.2016 13:04
Η Αίθουσα Τέχνης «αγκάθι - κartάλος» οργάνωσε και παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής της Ελένης Δαβιλά με τίτλο «Εντός Εκτός…». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 9 Απριλίου 2016.