Με αφορμή το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Στέγης, φέτος το καλοκαίρι Ιούνιο – Ιούλιο 2015, εστιάζουμε στις εικαστικές εκθέσεις της, αλλά και σε ανεξάρτητα προγράμματα, με στόχο να δημιουργήσουμε γέφυρες πρόσβασης στη σύγχρονη τέχνη και δημιουργία. Επικεντρωνόμαστε σε βιωματικά εργαστήρια που ενεργοποιούν την κριτική σκέψη και θέτουν ερωτήματα με στόχο να διασκεδάσουν και να ψυχαγωγήσουν παιδιά και εφήβους στον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο τους.

Με θεματικές όπως η πόλη, το ταξίδι και οι πολιτισμοί διαφόρων χωρών, βγαίνουμε εκτός των τειχών μας στην περίπτωση του μουσικοθεατρικού εργαστηρίου με έμπνευση την έκθεση Strange Cities, στην καρδιά της πόλης, στη Διπλάρειο Σχολή. Μέσα από αυτό το διαπολιτισμικό ταξίδι τα παιδιά μαθαίνουν να παρατηρούν και να συζητούν για έργα τέχνης, ενεργοποιούν όλες τις αισθήσεις τους και γίνονται και τα ίδια δημιουργοί. Με έναυσμα την έκθεση Adhocracy στον εκθεσιακό χώρο της Στέγης, πραγματοποιούνται δύο εργαστήρια, ένα για παιδιά και ένα για εφήβους. Οι συμμετέχοντες δουλεύουν με ό,τι έχουν διαθέσιμο πάνω σε ένα τραπέζι, επαναχρησιμοποιούν αντικείμενα και ανακυκλώσιμα υλικά, δημιουργώντας μέσα από συλλογικές διαδικασίες περίεργα πλάσματα, αντικείμενα και ιστορίες. Στο εργαστήριο για παιδιά, οι γνώσεις για την κατασκευή κούκλας μεταλαμπαδεύονται μέσω της δημιουργίας ενός ανοιχτού εγχειριδίου από παιδιά για παιδιά, ενώ στο εργαστήριο για εφήβους εξερευνούμε την πολυδιάστατη φύση της τεχνολογίας. Το παιχνίδι και το χιούμορ δεν έχουν ηλικία και αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά αυτής της έκθεσης και αμφότερων των εργαστηρίων. Επόμενη στάση… με το τραμ στο Φάληρο, για το εργαστήριο «Φωτογραφικές Βόλτες», ένα πολύ «καλοκαιρινό» πρόγραμμα για εφήβους που μας μεταφέρει στην παραλία, ενώ παράλληλα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, αυτή τη φορά στη φωτογραφία. Το ταξίδι συνεχίζεται όμως και στην περιφέρεια, με στάση στη Σύρο, όπου η Στέγη, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου (SIFF), πραγματοποιεί ένα εργαστήριο κινηματογράφου για τους εφήβους του νησιού. Τέλος, η Στέγη, προσφέροντας σημαντικές κοινωνικές υπηρεσίες σε ειδικές ομάδες κοινού αλλά και προγράμματα για όλη την οικογένεια, πραγματοποιεί το εργαστήριο μουσικής για παιδιά με αυτισμό και τους γονείς τους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ένας ταξιδιώτης σε παράξενες πόλεις: Ένα εργαστήριο για παιδιά 5-7 ετών

Τρίτη 16 Ιουνίου έως Παρασκευή 26 Ιουνίου | καθημερινά 10:00-14:00, συμπεριλαμβανομένου του Σαββάτου 20 Ιουνίου (εκτός της Κυριακής 21 Ιουνίου)

Ένας ταξιδιώτης ξεκινάει περιήγηση σε διάφορες χώρες, αναζητώντας ένα θησαυρό…

Και αναρωτιέται… Μοιάζει τελικά η πόλη μου με τις άλλες πόλεις του κόσμου; Μπορώ να μιλήσω γερμανικά, χωρίς να ξέρω;

Ένα καλοκαιρινό εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 5 έως 7 ετών που θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο με μοναδικό όχημα τη φαντασία τους και θα δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες, τις οποίες θα παρουσιάσουν σε γονείς και φίλους στο τέλος του προγράμματος!

Το εργαστήριο πραγματοποιείται με αφορμή την έκθεση Strange Cities: Athens στη Διπλάρειο Σχολή, όπου καλλιτέχνες από διάφορες χώρες, οι οποίοι δεν είχαν επισκεφτεί ποτέ την Αθήνα, έφτιαξαν έργα με μοναδικό οδηγό τους ένα κουτί έμπνευσης. Το κουτί αυτό δεν περιείχε κανένα οπτικό ερέθισμα, παρά μόνο το ποίημα «Γιασεμί» του Γιώργου Σεφέρη, δύο κεφάλαια από το βιβλίο Η Αθήνα της μίας διαδρομής του Πέτρου Μάρκαρη, το τραγούδι «Μια πόλη μαγική», σε στίχους και μουσική του Μάνου Χατζηδάκι, το μουσικό κομμάτι «2» του Κωνσταντίνου Βήτα, μια συνταγή για γεμιστά και δώδεκα αρχεία με ήχους της πόλης.

Σε αυτό το δεκαήμερο πρόγραμμα, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα εργαλεία της δημιουργικότητας και της φαντασίας μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, τη μουσική και τα εικαστικά. Ένα ταξίδι γεμάτο από μυρωδιές, χρώματα και ήχους από όλο τον κόσμο. Και όλα αυτά μέσα από ένα κουτί, το δικό μας μαγικό «κουτί έμπνευσης»!

Το ταξίδι μας ξεκινά με μια διαδραστική επίσκεψη στην έκθεση Strange Cities: Athens, όπου τα παιδιά επικεντρώνονται σε στοιχεία όπως η κίνηση, ο ήχος, τα συναισθήματα που γεννιούνται όταν παρατηρούν τα διάφορα έργα.

Πώς είναι το φως του ήλιου στα μάτια μου όταν ξυπνάω;

Πώς θα κολυμπούσα στο βυθό της θάλασσας;

Στη συνέχεια μεταφερόμαστε στη Στέγη, όπου τα παιδιά παίρνουν τα δικά τους κουτιά έμπνευσης από τις χώρες προέλευσης των καλλιτεχνών της έκθεσης. Μυρίζουν κόκκους καφέ, γεύονται τσάι, παίζουν με μαριονέτες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Τσεχία και ανταλλάσουν πληροφορίες για την κουλτούρα και τον πολιτισμό της κάθε χώρας που γνώρισαν.

Μέσα από παιχνίδια γνωριμίας και συνεργασίας, τα παιδιά αναλαμβάνουν ρόλους, πειραματίζονται με τη φωνή τους μαθαίνοντας την τεχνική της «μαύρης γλώσσας» –μίμηση βασισμένη στους διάφορους ήχους που έχει η κάθε γλώσσα– και προσπαθούν να δώσουν μέτρο και ρυθμό σε μια φανταστική δική τους γλώσσα γράφοντας ένα «ηχοποίημα». Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός μουσικοπαιδαγωγού, μελοποιούν τα ποιήματά τους και προσεγγίζουν τις λαϊκές-παραδοσιακές μουσικές των χωρών που «επισκέφτηκαν».

Έπειτα, τα παιδιά ανεβαίνουν στο roof garden της Στέγης όπου ακούνε τους τυχαίους ήχους της πόλης και με διάφορα ηχοποιητικά αντικείμενα, όπως ξύλα, χαρτιά, κατσαρόλες, κλάξον κ.ά., προσπαθούν να αναπαράγουν τους δικούς τους ήχους με στόχο να δημιουργήσουν ένα ρυθμικό μοτίβο. Με συνεπιβάτες τους τη ζωγραφική, τη μουσική, το ρυθμό, το θεατρικό παιχνίδι, το χορό και τον αυτοσχεδιασμό, φτάνουν στον προορισμό τους, έχοντας μάθει να «μιλούν/κατανοούν» άλλες γλώσσες. Κατασκευάζουν το κοστούμι του δικού τους ήρωα-ταξιδιώτη, με υλικά όπως χαρτόνι, τούλι, ριζόχαρτο, πλαστελίνη κ.ά., υποδύονται ρόλους και, στο τέλος, ανακαλύπτουν το θησαυρό.

Σε αυτό το ταξίδι γεωγραφίας, τα παιδιά θα προσεγγίσουν έννοιες όπως η πολυπολιτισμικότητα και η διαφορετικότητα, θα γνωρίσουν καλύτερα το σώμα τους και τις διαφορετικές ποιότητες της κίνησης και της φωνής τους, θα εξασκήσουν τις αισθήσεις τους (όραση, ακοή, όσφρηση, γεύση, αφή), θα έρθουν σε επαφή με νέα αντικείμενα, υλικά και ήχους και θα εργαστούν ομαδικά προς έναν κοινό στόχο, αποκτώντας έτσι νέες γνώσεις και εμπειρίες.

Ελάτε να ταξιδέψουμε όλοι μαζί με τη φαντασία μας και να αφηγηθούμε τις ιστορίες μας σε γονείς και φίλους!

Απευθύνεται σε: Παιδιά 5 έως 7 ετών

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τις ηθοποιούς Εύη Δόβελου και Αγγέλικα Σταυροπούλου, τον μουσικό και παιδαγωγό Νίκο Καραδοσίδη και την παιδαγωγό Άννα Γιουρέλη.

Κόστος συμμετοχής: 90 € και για τις δέκα συναντήσεις του κύκλου.

Για συμμετοχή σε δεύτερο καλοκαιρινό εργαστήριο έκπτωση 20%.

Για συμμετοχή αδερφιών, 20% έκπτωση στο δεύτερο παιδί.

Προϋποθέσεις: Υποχρεωτική συμμετοχή και στις 10 συναντήσεις του κύκλου.

Το κάθε παιδί μπορεί να πάρει μέρος σε παραπάνω από έναν κύκλο καλοκαιρινών προγραμμάτων.

Καλοκαιρινό εργαστήριο κατασκευής κουκλοθεατρικών χαρακτήρων

Τρίτη 16 Ιουνίου έως Παρασκευή 26 Ιουνίου | καθημερινά 10:00-14:00, συμπεριλαμβανομένου του Σαββάτου 20 Ιουνίου (εκτός της Κυριακής 21 Ιουνίου)

Από μια υφασμάτινη μαριονέττα φτιαγμένη από παλιές μπλούζες μέχρι μια ξύλινη επιτραπέζια κούκλα από καφάσια!

«Μπορεί να είναι θεότητες, αφελείς ή σκουλήκια. Έχουν την ικανότητα να διδάσκουν τα παιδιά ή να τρομάζουν τους μεγάλους. Σίγουρα επιβιώνουν χωρίς να μεγαλώνουν και μπορούν να πεθαίνουν και να γεννιούνται ξανά και ξανά.» – Eileen Blumenthal

Με αφορμή την έκθεση Adhocracy, η οποία συγκεντρώνει ένα ευρύ φάσμα έργων που παρουσιάζουν νέους τρόπους για την κατασκευή πραγμάτων, διοργανώνουμε φέτος το καλοκαίρι ένα εργαστήριο για την τέχνη του κουκλοθεάτρου.

Οι τεχνικές κατασκευής και τα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός κουκλοθεατρικού χαρακτήρα είναι απεριόριστα. Πολύ συχνά πρόκειται για καθημερινά αντικείμενα, εγκλωβισμένα στην κλασική τους χρήση. Στο εργαστήριο, τα παιδιά καλούνται να ανακαλύψουν ένα νέο τρόπο αντίληψης του αντικειμένου, καθώς και τις άπειρες δυνατότητες παρέμβασης που έχουν σε αυτό προκειμένου να εκφραστούν.

Οι πρωτότυπες ιδέες και η δημιουργικότητα, οι πρακτικές λύσεις και η ομαδική εργασία είναι τα βασικά συστατικά που συνθέτουν την ουσία και προκαλούν τη χαρά αυτής της τέχνης. Οι συμμετέχοντες εξερευνούν τις δυνατότητες των υλικών και των εργαλείων μέσα από διαφορετικές τεχνικές κατασκευής κούκλας. Δημιουργούν και σκηνοθετούν ιστορίες και, τέλος, καταγράφουν την εμπειρία τους σε ένα εγχειρίδιο το οποίο θα απευθύνεται σε παιδιά.

Από ένα μικροσκοπικό δαχτυλοκουκλάκι μέχρι ένα γιγάντιο ανδρείκελο από ανακυκλώσιμα υλικά, από μια υφασμάτινη μαριονέττα φτιαγμένη από παλιές μπλούζες μέχρι μια ξύλινη επιτραπέζια κούκλα από καφάσια, από το μαύρο θέατρο μέχρι το υποβρύχιο κουκλοθέατρο, από τα αφρολεξένια muppet μέχρι τις φιγούρες του Θεάτρου Σκιών, από εκεί κι ακόμη παραπέρα, όλα είναι κουκλοθέατρο. Γιατί με το κουκλοθέατρο, όλα είναι στο χέρι μας, κυριολεκτικά!

Στο κομμάτι της εμψύχωσης, όλα ξεκινούν από την κίνηση, την ανάσα, την παύση και τη δράση. Τα παιδιά μαθαίνουν να εξωτερικεύουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους με υλικό μέσο τα αντικείμενα. Στο επόμενο στάδιο, περνούν από τους ρόλους του σεναριογράφου, του σκηνοθέτη, του φωτιστή, του μουσικού και του κοινού, ώστε να δημιουργηθεί η θεατρική συνθήκη.

Σε καθημερινή βάση, η συνάντηση θα κλείνει με την καταγραφή σε ένα ομαδικό ημερολόγιο της γνώσης που ανταλλάχθηκε. Αυτό το ημερολόγιο θα αποτελέσει το υλικό για ένα εγχειρίδιο γραμμένο από παιδιά για παιδιά, πάνω στις τεχνικές κατασκευής κούκλας με χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές για το κάθε βήμα.

Απευθύνεται σε: Παιδιά 8 έως 12 ετών

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από την κουκλοπαίκτρια, κουκλοκατασκευάστρια και εμψυχώτρια ομάδων Αγγελική Γουναρίδη, την κουκλοπαίκτρια, κουκλοκατασκευάστρια και θεατρολόγο Αννέτα Στεφανοπούλου και τον κουκλοπαίκτη, κατασκευαστή και μουσικό Αλέξανδρο Μονοκάδυλο.

Κόστος συμμετοχής: 90 € και για τις δέκα συναντήσεις του κύκλου.

Για συμμετοχή σε δεύτερο καλοκαιρινό εργαστήριο έκπτωση 20%.

Για συμμετοχή αδερφιών, 20% έκπτωση στο δεύτερο παιδί.

Προϋποθέσεις: Υποχρεωτική συμμετοχή και στις 10 συναντήσεις του κύκλου.

Το κάθε παιδί μπορεί να πάρει μέρος σε παραπάνω από έναν κύκλο καλοκαιρινών προγραμμάτων.

Σχεδιασμός αφηγηματικών πρωτοτύπων – Design Fiction Prototypes

Ηλεκτρονικά, hacking και μαστορέματα!

Καλοκαιρινό εργαστήριο για εφήβους

Δευτέρα 22 Ιουνίου έως Παρασκευή 3 Ιουλίου | καθημερινές 10:00-14:00 (εκτός Σαββάτου και Κυριακής)

Το εργαστήριο Σχεδιασμός αφηγηματικών πρωτοτύπων – Design Fiction Prototypes αφορά στη δημιουργία αφηγηματικών πρωτοτύπων –αντικειμένων ή εφαρμογών– τα οποία περιγράφουν είτε το μέλλον είτε φανταστικούς παράλληλους κόσμους και εστιάζουν στη συμμετοχικότητα και τη δημιουργία ομαδικών πρότζεκτ που έχουν σκοπό να ενεργοποιήσουν τη φαντασία μέσα από τη χρήση της χειροτεχνίας και της τεχνολογίας.

Οι έφηβοι δημιουργούν το δικό τους φαντασιακό περιβάλλον και σχεδιάζουν τις πιθανές αφηγηματικές εφευρέσεις τους. Θα πειραματιστούν με ηλεκτρονικά κυκλώματα, τεχνολογίες «έξυπνων» υλικών καθώς και με τις μεθοδολογίες «κάν’ το μόνος σου» (DIY) και «κάν’ το μαζί με άλλους» (DIWO).

Το εργαστήριο αποτελεί μέρος της έκθεσης Adhocracy, η οποία φιλοξενείται στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών από την Τετάρτη 29 Απριλίου 2015.

Απευθύνεται σε: Εφήβους 12 έως 16 ετών

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τις εικαστικούς Μαρία Βαρελά και Αφροδίτη Ψαρρά.

Κόστος συμμετοχής: 90 € και για τις δέκα συναντήσεις του κύκλου.

Για συμμετοχή σε δεύτερο καλοκαιρινό εργαστήριο έκπτωση 20%.

Για συμμετοχή αδερφιών, 20% έκπτωση στο δεύτερο παιδί.

Προϋποθέσεις: Υποχρεωτική συμμετοχή και στις 10 συναντήσεις του κύκλου.

Ο κάθε έφηβος μπορεί να πάρει μέρος σε παραπάνω από έναν κύκλο καλοκαιρινών προγραμμάτων.

Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό

Καλοκαιρινό εργαστήριο για παιδιά 5-7 & 8-11 ετών

Για παιδιά ηλικίας 5-7 ετών:

Δευτέρα 29 Ιουνίου έως Παρασκευή 3 Ιουλίου | 16:00-18:00

(πρώτη συνάντηση τη Δευτέρα 29 Ιουνίου, 16:00-18:00, μόνο για τους γονείς)

Για παιδιά ηλικίας 8-11 ετών:

Δευτέρα 29 Ιουνίου έως Παρασκευή 3 Ιουλίου | 18:00-20:00

(πρώτη συνάντηση τη Δευτέρα 29 Ιουνίου, 18:00-20:00, μόνο για τους γονείς)

Δύο καλοκαιρινά μουσικά εργαστήρια για παιδιά με αυτισμό ηλικίας 5-7 & 8-11 ετών και τους γονείς τους.

Το επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα επαναλαμβάνεται και φέτος το καλοκαίρι με νέες δραστηριότητες!

Τα δύο αυτά εργαστήρια προσκαλούν τα παιδιά να έρθουν σε δημιουργική επαφή με τη μουσική, το ρυθμό και το παιχνίδι των ρόλων, αλλά και να γνωρίσουν από κοντά διάφορα μουσικά όργανα. Η μουσική χρησιμοποιείται ως εργαλείο επικοινωνίας, ακόμα και όταν απουσιάζει ο λόγος. Μέσα από μια σειρά νέων μουσικών συνθέσεων που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του εργαστηρίου, δουλεύονται έννοιες της σωματογνωσίας, του χώρου, αλλά και καθημερινές δραστηριότητες, ρουτίνες της ζωής των παιδιών.

Η ένταση του ήχου, το τονικό ύψος, η διάρκεια και το ηχόχρωμα δομούν μια σειρά μουσικών παιχνιδιών, όπου κάθε παιδί συμμετέχει με το δικό του τρόπο, με πρωταρχικό στόχο να αισθανθεί την ύπαρξή του, να εκφράσει τα συναισθήματά του, να τραγουδήσει, να παίξει και να ακούσει πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής. Οι μουσικές δραστηριότητες είναι ειδικά μελετημένες προκειμένου να προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες επιθυμίες και ικανότητες των παιδιών που συμμετέχουν.

Σε ένα ασφαλές περιβάλλον, τα παιδιά βιώνουν την εμπειρία της ομαδικότητας, έχοντας ως όχημα τη μουσική. Συνεργάζονται και προετοιμάζονται για τον τελικό στόχο των εργαστηρίων που είναι μια διαδραστική συναυλία, μια μουσική γιορτή όπου πρωταγωνιστές είναι τα ίδια τα παιδιά.

Η παρουσία των γονέων είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια των εργαστηρίων, ενώ το ρόλο τους τον καθορίζουν οι ίδιοι: μπορεί να είναι απλοί παρατηρητές ή να συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει πέντε συναντήσεις. Η πρώτη συνάντηση απευθύνεται μόνο στους γονείς που θα συνοδεύουν τα παιδιά στο μουσικό εργαστήριο.

Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν από τη μουσικολόγο και μουσικοθεραπεύτρια Χριστίνα Παναγιωτάκου μαζί με μια ομάδα εξειδικευμένων συνεργατών.

Προϋποθέσεις: Υποχρεωτική συμμετοχή και στις πέντε συναντήσεις του κύκλου.

Κόστος: Δωρεάν

ΣΙΝΕΜΑΣΚΟΠ με stop στη Σύρο!

Ένα καλοκαιρινό κινηματογραφικό εργαστήριο για τους εφήβους της Σύρου

Εργαστήριο: Από την Πέμπτη 2 Ιουλίου έως Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015 |

Παρουσίαση και προβολή των ταινιών του εργαστηρίου: Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Η Στέγη ταξιδεύει και πάλι στην περιφέρεια με το ΣΙΝΕΜΑΣΚΟΠ, ένα κινηματογραφικό εργαστήριο για εφήβους 14-17 ετών, που ζουν στην έδρα των Κυκλάδων, τη Σύρο, και επιθυμούν να εξερευνήσουν τη γλώσσα του σινεμά. Οι συμμετέχοντες εργάζονται πάνω σε ιδέες για ιστορίες, τις μετατρέπουν σε σενάρια και τις κινηματογραφούν, χρησιμοποιώντας κάμερες και εξοπλισμό που τους παρέχουμε εμείς!

Το εργαστήριο πραγματοποιείται από τους σκηνοθέτες Oliwia Twardowska και Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο.

Το εργαστήριο κινηματογράφου αποτελεί συνδιοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου (SIFF) και της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Απευθύνεται σε: Εφήβους 14 έως 17 ετών

Γλώσσα: Ελληνικά

Χώρος διεξαγωγής: Ερμούπολη Σύρου

Κόστος: Δωρεάν

Προϋποθέσεις:

1. Γράψτε την κεντρική ιδέα για μια ιστορία (μέχρι 50 λέξεις).

2. Τραβήξτε τρεις φωτογραφίες για να μας περιγράψετε ένα στιγμιότυπο της ιστορίας (παρακαλούμε όχι περισσότερες). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κινητό σας, τη φωτογραφική σας μηχανή ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή.

Για να συμμετάσχετε στο εργαστήριο, παρακαλούμε να υποβάλλετε τα παραπάνω με e-mail στο cinemascope@syrosfilmfestival.org.

Εναλλακτικά, ταχυδρομήστε ή αφήστε μας το φάκελό σας στη διεύθυνση:

SIFF – Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου

Ταχυδρομική θυρίδα 19, Σύρος, 84100 Ελλάδα

«Φωτογραφικές Βόλτες»

Καλοκαιρινό εργαστήριο για εφήβους

Δευτέρα 6 έως Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015 | 10:00-14:00

Παίρνουμε τις φωτογραφικές μας μηχανές, φοράμε τα καπέλα μας, βάζουμε τα αντηλιακά μας και επιβιβαζόμαστε στο τραμ… για να πάμε παραλία!

Με αφετηρία τη Στέγη και την κοντινότερη σε αυτήν στάση του τραμ (στάση ΜΠΑΚΝΑΝΑ), θα εξερευνήσουμε τις διαδρομές από και προς τη θάλασσα. Κάνοντας βόλτα, παρατηρούμε και φωτογραφίζουμε τη ζωή της πόλης δίπλα στη θάλασσα, με σκοπό να δημιουργήσουμε το δικό μας photo-diary, ένα «αναμνηστικό φωτo-ημερολόγιο», μέσω του οποίου θα αφηγηθούμε με φωτογραφίες τις εμπειρίες από τις βόλτες μας!

Σε αυτό το εντατικό πενθήμερο εργαστήριο, οι έφηβοι θα έρθουν σε επαφή με το γοητευτικό κόσμο της καλλιτεχνικής φωτογραφίας, θα γνωρίσουν το έργο μεγάλων φωτογράφων μέσω προβολής οπτικού υλικού και θα συζητήσουν για τις «σημαντικές» φωτογραφίες. Επίσης, θα κατανοήσουν τη διαδικασία της «αφήγησης με εικόνες», παρακολουθώντας το στήσιμο ενός φωτορεπορτάζ, αλλά και κάνοντας εξάσκηση με συγκεκριμένο φωτογραφικό υλικό. Στο τέλος του εργαστηρίου θα εστιάσουμε στη σύνθεση και παρουσίαση του φωτογραφικού μας αποτελέσματος με τη μορφή ενός photo-diary που θα δοθεί στους φίλους μας ως αναμνηστικό δώρο συμμετοχής.

Το εργαστήριο πραγματοποιείται από τις φωτογράφους Μαριλένα Σταφυλίδου και Μυρτώ Στείρου.

Απευθύνεται σε: Εφήβους 12 έως 16 ετών

Κόστος συμμετοχής: 45 € και για τις πέντε συναντήσεις του κύκλου.

Για συμμετοχή σε δεύτερο καλοκαιρινό εργαστήριο έκπτωση 20%.

Για συμμετοχή αδερφιών, 20% έκπτωση στο δεύτερο παιδί.

Προϋποθέσεις: Υποχρεωτική συμμετοχή και στις πέντε συναντήσεις του κύκλου.

Ο κάθε έφηβος μπορεί να πάρει μέρος σε παραπάνω από έναν κύκλο καλοκαιρινών προγραμμάτων.

Χρήσιμες Πληροφορίες:

Το κόστος των μετακινήσεων με το τραμ θα καλυφθεί από τη Στέγη.

Η διαδρομή που θα ακολουθηθεί είναι ΜΠΑΚΝΑΝΑ-ΜΑΡΙΝΑ ΑΛΙΜΟΥ-ΤΡΟΚΑΝΤΕΡΟ-ΜΠΑΚΝΑΝΑ.

Ιδανικά θα θέλαμε ο κάθε έφηβος να έχει μαζί του μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή.