Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Δήμος Θέος, ο πρωτοπόρος του ελληνικού σινεμά: Αφιέρωμα στην Αλκυονίδα

Δήμος Θέος, ο πρωτοπόρος του ελληνικού σινεμά: Αφιέρωμα στην Αλκυονίδα

Η NEW STAR  τιμώντας τα 50 χρόνια προσφοράς του ρηξικέλευθου δημιουργού Δήμου Θέου στον κινηματογράφο, παρουσιάζει από 28 έως 31 Μαΐου 2015 στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης «ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema», το αφιέρωμα «Δήμος Θέος, ο πρωτοπόρος του ελληνικού σινεμά ».

 

Το αφιέρωμα, περιλαμβάνει όλες τις μεγάλου μήκους ταινίες του σκηνοθέτη (δυσεύρετες σήμερα), δείγμα από τη δουλειά του στον τομέα του ντοκιμαντέρ , ζωντανές συζητήσεις, έκθεση φωτογραφικού και άλλου υλικού, καθώς και συναυλία .

 

Για το έργο του Δήμου Θέου θα μιλήσουν οι: Χρήστος Μήτσης, Παναγιώτης Γεννηματάς, Απόστολος Διαμαντής, Τάκης Θεοδωρόπουλος , Γιώργος Καραμπελιάς, Δημοσθένης Αγραφιώτης, Γιάγκος Ανδρεάδης, Γιάννης Γεράσης, Φώτης Τερζάκης, Γι’ωργος Πανουσόπουλος, Κώστας Φέρρης, Γιάννης Ζουμπουλάκης, Κώστας Τερζής.

 

Ο σκηνοθέτης Δήμος Θέος γεννήθηκε στην Καρδίτσα της Θεσσαλίας το 1935. Η παρουσία του στον Ελληνικό Κινηματογράφο με το ντοκιμαντέρ «100 Ώρες του Μάη» (1963), που αναφέρεται στην δολοφονία του βουλευτή της Αριστεράς Γρ. Λαμπράκη (1963), και την ταινία μεγάλου μήκους  «Κιέριον» (1966/1997), που θα προβληθεί στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Βενετίας (1968) αποσπώντας ειδική διάκριση, θα εγκαινιάσουν μια νέα εποχή στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Οι δύο αυτές ταινίες δεν θα πάψουν ποτέ να αποτελούν σημεία αναφοράς στην εξέλιξη του ελληνικού σινεμά. 

 

Πρόγραμμα αφιερώματος:

 

Πέμπτη 28/5

●      Τέος Ρόμβος: «Ο Δήμος Θέος και η εποχή του»

●      100 ώρες του Μάη

●      Συζήτηση του Δήμου Θέου με τον Χρήστο Μήτση

●      Ελεάτης Ξένος (προλογίζει ο Ανδρέας Ταρνανάς)

 

Παρασκευή 29/5

●      Ο Πλήθων Γεμιστός και η Ιταλική Αναγέννηση (ντοκιμαντέρ)

●      «Σε αναζήτηση της ελληνικότητας». Συζήτηση στην οποία συμμετέχουν οι: Παναγιώτης Γεννηματάς, Απόστολος Διαμαντής, Τάκης Θεοδωρόπουλος, Γιώργος Καραμπελιάς

●      Καπετάν Μεϊντάνος – η εικόνα ενός μυθικού οπλαρχηγού (προλογίζει ο Κωνσταντίνος Μπλάθρας)

 

Σάββατο 30/5

●      Οι Δερβίσηδες κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας (ντοκιμαντέρ)

●      «Εξουσία ιερατείο και μηχανισμοί εξάρτησης». Συζήτηση στην οποία συμμετέχουν οι: Δημοσθένης Αγραφιώτης, Γιάγκος Ανδρεάδης, Γιάννης Γεράσης, Φώτης Τερζάκης

●      Διαδικασία (προλογίζει ο Δημοσθένης Αγραφιώτης)

 

Κυριακή 31/5

●      Υπερρεαλιστικό Χάπενινγκ

●      Κιέριον (προλογίζει ο Κώστας Φέρρης)

●      «Ελληνικό σινεμά: το χθες, το σήμερα και το αύριο». Συζήτηση στην οποία συμμετέχουν οι: Δήμος Θέος, Γιώργος Πανουσόπουλος, Κώστας Φέρρης, Γιάννης Ζουμπουλάκης, Κώστας Τερζής, Χρήστος Δήμας

●      Εορταστική συναυλία για τη λήξη του αφιερώματος στον Δήμο Θέο

§  Gaspar Cassadó: 1ο μέρος, Preludio - Fantasia, από τη Σουίτα για βιολοντσέλο σόλο . Βιολοντσέλο: Μιχάλης Γιαβρής

§  Σταύρος Σοφιανόπουλος:  Απογευματινή Βροχή Καλοκαιρινή Εκδρομή. Πιάνο: Σταύρος Σοφιανόπουλος, τσέλο: Κωστής Θέος, μπάσσο-κιθάρα: Γιώργος Γουδής

§  Αθανάσιος Λαζάρου: The Struggle Within για 3 βιολοντσέλα.

Βιολοντσέλο: Κωστής Θέος, Ισμήνη Σταματέλου, Μιχάλης Γιαβρής

Σχετικές ειδήσεις
Αφιέρωμα στον Πιερ Πάολο Παζολίνι από την Αλκυονίδα
02.11.2016 13:45
Με αφορμή την επέτειο θανάτου του Παζολίνι, η Αλκυονίδα παρουσιάζει ένα αφιερώμα με τρεις σημαντικές ταινίες του σπουδαίου κινηματογραφιστή.
Το «Αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο» στη Μόσχα
11.10.2016 13:54
Το Σπίτι του κινηματογράφου στη Μόσχα υποδέχθηκε το «Αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο».
Spotlight στον Αμερικάνικο Κινηματογράφο: Αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης
18.05.2016 10:45
Το αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης "Spotlight στον Αμερικάνικο Κινηματογράφο" θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 19 έως την Κυριακή 22 Μαΐου 2016 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές.
Μια δυνατή φωτιά: Αφιέρωμα στον Αλέξη Δαμιανό στην Αλκυονίδα
28.04.2016 13:44
Επτά ημέρες, από 5 έως 11 Μαΐου 2016, με προβολές, εκδηλώσεις και συζητήσεις και τη προσδοκία να παρουσιαστεί ολοκληρωμένα το έργο του ποιητή, συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιού Αλέξη Δαμιανού, στον κινηματογράφο Αλκυονίς.
Με τα μάτια ανοιχτά: αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ στην Τεχνόπολη
01.04.2016 10:18
Η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και το Exile Room, συνδιοργανώνουν για δεύτερη χρονιά στις 21- 24 Απριλίου 2016 αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Με τα μάτια ανοιχτά» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι.