Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

The fine qualities of the distressed paper: έκθεση της Δήμητρας Βάμιαλη στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

The fine qualities of the distressed paper: έκθεση της Δήμητρας Βάμιαλη στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Την Πέμπτη 28 Μαΐου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, η  ατομική έκθεση της Δήμητρας Βάμιαλη με τίτλο “The fine qualities of the distressed paper”. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Ιουλίου 2015.

Η Δήμητρα Βάμιαλη δημιουργεί κυρίως in situ εγκαταστάσεις, χρησιμοποιώντας ποικίλα υλικά και μέσα ως μηχανές παραγωγής αφήγησης για να δημιουργήσει τα περιβάλλοντα που επιθυμεί. Στην πραγματικότητα προσπαθεί να μεταφέρει ιδέες, σκέψεις και συναισθήματα από τον εξωτερικό κόσμο στον εσωτερικό και το αντίθετο.

Η εικαστικός σχεδιάζει ένα σκηνικό μέσα στην γκαλερί , ένα εσωτερικό που θα μπορούσε να ανήκει σε ένα ιδιωτικό χώρο, και παρακινεί τον θεατή να διαβάσει προσεκτικά τις φράσεις-κείμενα πάνω στα κομμάτια χαρτιού. Αυτά τα κομμάτια χαρτιών ανήκουν στην προσωπική της συλλογή που διαμορφώνεται μέσα στα χρόνια και είναι ένα είδος αρχείου των δικών της σκέψεων. Είναι ένα έργο σε εξέλιξη, άρρηκτα συνδεδεμένο με την έννοια της μνήμης και τον τρόπο που ένα άτομο τη χρησιμοποιεί, την διατηρεί και την ερμηνεύει. Η εικαστικός δημιουργεί ένα οπτικό αρχείο που αποτελείται από γραμμένες φράσεις και εικόνες που δεν είναι δυνατόν να καταλάβει κάποιος αν είναι πραγματικές ή πλασματικές, γεγονότα ή φαντασιακές καταστάσεις. Από την αρχή της εικαστικής της πορείας, χρησιμοποιεί φράσεις ή αποσπασματικές προτάσεις σε συνδυασμό με μία πηγή φωτός (λάμπες, επιγραφές neon, light boxes). Αυτά τα μηνύματα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως σύμβολα που η εικαστικός επιθυμεί να μεταφέρει στους θεατές .

Η Δήμητρα Βάμιαλη σχολιάζει την ευαίσθητη και φθαρτή ιδιότητα του χαρτιού. Στην έκθεσή της, παλιά κομμάτια χαρτιού γίνονται οι πρωταγωνιστές ενός προσωπικού σύμπαντος. Πέρα από αυτό, μας υπενθυμίζει την αξία του χαρτιού, των έντυπων βιβλίων, των σημειωματαρίων και των ημερολογίων, σε μια εποχή όπου οι ψηφιακές εφαρμογές κυριαρχούν την αντίληψή μας για τη συλλογή, την αρχειοθέτηση και την διατήρηση της μνήμης. Η εγκατάσταση της Δήμητρας Βάμιαλη αφορά στην ευάλωτη φύση, σε κρυμμένες σκέψεις και σε δεύτερες ευκαιρίες.

Σχετικές ειδήσεις
Texting Spirits: έκθεση της Lola Montes Schnabel στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
25.11.2016 17:17
Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η πρώτη ατομική έκθεση της Αμερικανίδας εικαστικού Lola Montes Schnabel (Νέα Υόρκη 1981) στην Ελλάδα, σε επιμέλεια του εικαστικού Δημήτρη Αντωνίτση.
Β is everything you can imagine from the material world: έκθεση του Δημήτρη Φουτρή στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
23.11.2016 14:15
Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η ατομική έκθεση του Δημήτρη Φουτρή με τίτλο Β is everything you can imagine from the material world. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Ιανουαρίου 2017.
Τραμουντάνα: ομαδική έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
31.10.2016 10:01
Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016 στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η ομαδική έκθεση με τίτλο Τραμουντάνα, σε επιμέλεια του Αλέξιου Παπαζαχαρία.
Κατερίνα Χρηστίδη - Η Μέρα που η σκιά ήταν ίσως σκοτεινότερη: έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
06.09.2016 14:27
Την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η ατομική έκθεση της Κατερίνας Χρηστίδη με τίτλο Η μέρα που η σκιά του ήταν ίσως σκοτεινότερη.
Spiritual Materialism: ομαδική έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
11.05.2016 11:46
Την Τρίτη 17 Μαΐου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα μία ομαδική έκθεση σε επιμέλεια του Δημήτρη Αντωνίτση, που αποτελεί έναν διάλογο μεταξύ 8 Αβοριγίνων Αυστραλών και 8 σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23 Ιουλίου 2016.