Η Nitra Gallery στη Θεσσαλονίκη εγκαινιάζει την Πέμπτη 28 Μαΐου 2015, την έκθεση της Καλλιόπης Λεμού, με τίτλο Στο κέντρο του Κόσμου.

H Καλλιόπη Λεμού, μετά από μια σειρά εγκαταστάσεων μεγάλης κλίμακας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, στο Λονδίνο, την Κωνσταντινούπολη και στις Πύλες του Βραδεμβούργου του Βερολίνου, όπου παρουσίασε έργα με έντονες αναφορές στη μετανάστευση, τα τελευταία χρόνια συνεχίζει να ασχολείται με το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την έλλειψη σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία.

Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία της έκθεσης I am I Between Worlds and Between Shadows στο Ιωακείμειον Σχολείον της Κωνσταντινούπολης, η Nitra παρουσιάζει τη νέα δουλειά της Καλλιόπης Λεμού με τίτλο At the center of the world.  

Στην ενότητα αυτή εξετάζει «την αγωνιώδη προσπάθεια για ισορροπία και εσωτερική ελευθερία» όπως αποδίδεται μέσα από μια ταινία μικρού μήκους, η οποία αποτυπώνει την προσπάθεια ισορροπίας και ελέγχου μιας γυναίκας εγκλεισμένης σε μία σιδερένια σφαίρα. Η έκθεση ολοκληρώνεται με επιτοίχιες εγκαταστάσεις μικτών μέσων και μικρά γλυπτά.

H Μαριλένα Ζαρούλια (Senior Lecturer in Drama, Department of Performing Arts, The University of Winchester) σημειώνει: «Μια φιγούρα παγιδευμένη σε μια σφαίρα σιδήρου. Μια γυναίκα, κυριολεκτικά και μεταφορικά η πηγή της ζωής, βρίσκεται στο “κέντρο του κόσμου”. Προσπαθεί να ισορροπήσει – χωρίς αποτέλεσμα. Κυριεύεται από τη δύναμη της κίνησης, κατρακυλώντας ακατάπαυστα. Το διάσημο επιφώνημα του Γαλιλαίου αντηχεί «και όμως κινείται».

Πράγματι, αν η γη κινείται, πώς μπορούμε να σταθούμε ακίνητοι; Πώς μπορούμε να βρούμε μια ισορροπία σε ένα σύμπαν που δεν ελέγχουμε; Πού είναι το κέντρο αυτού του σύμπαντος και πώς μπορούμε να το φτάσουμε;

Σε έναν κόσμο όπου πολλοί επιθυμούν να διαπρέψουν, να είναι «στο κέντρο του κόσμου», ποιο είναι το τίμημα που πρέπει κανείς να πληρώσει; Πώς η γυναίκα βρέθηκε στη σφαίρα; Ήταν μια επιλογή της; “ Α, όταν έκτιζαν τα τείχη, πώς να μην προσέξω”  έγραψε ο Καβάφης – η σφαίρα, την οποία σχεδόν επεθύμησε, μετατράπηκε στη δυσχέρειά της, η επιλογή έγινε αγώνας.»

H έκθεση της Καλλιόπης Λεμού At the Center of the World συμμετέχει στο 4ο Φεστιβάλ Περφόρμανς Θεσσαλονίκης, μέρος του κεντρικού προγράμματος της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (23.06-30.09.2015).

Βιογραφικό Σημείωμα

Η Καλλιόπη Λεμού είναι ζωγράφος και γλύπτρια. Τα τελευταία χρόνια δημιουργεί  site specific εγκαταστάσεις. Σπούδασε Καλές Τέχνες στο Byam Shaw School of Art, University of the Arts London, Central Saint Martins, όπου πραγματοποίησε και μεταπτυχιακές σπουδές. Ζεί και εργάζεται στο Λονδίνο.

Το έργο της Λεμού εστιάζει συχνά στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, στη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία και στην αυξανόμενη παγκόσμια λαθρομετανάστευση. Έχει εκθέσει εκτενώς τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς στο Βερολίνο, την Κωνσταντινούπολη, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και σε μόνιμες δημόσιες εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.