Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Ο αν. υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης στην εκδήλωση του Φεστιβάλ των Καννών προς τιμήν του Κώστα Γαβρά

Ο αν. υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης στην εκδήλωση του Φεστιβάλ των Καννών προς τιμήν του Κώστα Γαβρά

Η τιμή στον Κώστα Γαβρά είναι τιμή στον ευρωπαϊκό πολιτισμό που παιδαγωγεί υπεύθυνους πολίτες», δήλωσε ο αν. Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης στις Κάννες. «Ριζοσπαστική στη σύγχρονη Ευρώπη είναι η ίδια η δημοκρατία», τόνισε ο διάσημος σκηνοθέτης.

«Η τιμή στο πρόσωπο τού Κώστα Γαβρά είναι τιμή για την Ελλάδα, αλλά και για τη Γαλλία και για την Ευρώπη. Επιβραβεύει έναν κινηματογράφο που δεν είναι μόνο έργο τέχνης, αλλά διαμορφώνει συνειδήσεις στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες. Έναν κινηματογράφο που επιτελεί ρόλο πνευματικό και παιδαγωγικό, ασκεί δε ψυχαγωγία με την αρχαιοελληνική έννοια: παιδαγωγεί υπεύθυνους και ευαίσθητους πολίτες».

Με αυτά τα λόγια ο αν. Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης χαιρέτισε την απόφαση τού φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου τών Καννών να τιμήσει τον κ. Κώστα Γαβρά στο πλαίσιο τού τμήματος Cannes Classics, παρουσιάζοντας μάλιστα, χθες, σε επίσημη προβολή , την ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια της ιστορικής ταινίας του «Ζ». Όρθιοι οι θεατές χειροκροτούσαν επί ώρα τον διάσημο Έλληνα σκηνοθέτη, το έργο του οποίου εξήρε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής τού φεστιβάλ κ. Τιερί Φρεμόν για την ικανότητά του να ξεπερνά τα σύνορα, να αποτελεί φορέα μηνυμάτων για τον πολιτισμό σε όλη την Ευρώπη.

Ο κ. Ξυδάκης παρευρέθηκε στην προβολή μαζί με τη σύζυγο τού κ. Γαβρά κυρία Μισέλ Γαβρά, τον Πρόεδρο τού Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου κ. Αλέξη Γρίβα, τον Διευθυντή της Γαλλικής Ταινιοθήκης κ. Σερζ Τουμπιανά, την Διευθύντρια τού Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου κυρία Φρεντερίκ Μπρεντάν, τον εκπρόσωπο τού Υπουργείου Πολιτισμού της Αλγερίας (όπου γυρίστηκε το «Ζ») κ. Νεσρούν Μπολιχίλ και άλλους παράγοντες της διεθνούς κινηματογραφίας, με ορισμένους από τούς οποίους είχε νωρίτερα συζητήσει τις δυνατότητες τού ελληνικού κινηματογράφου στο ευρωπαϊκό τοπίο.

«Χρειάζεται να υπάρξει ακόμα εντονότερη παρουσία τού ελληνικού σινεμά , γενικότερα τού σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό», επεσήμανε κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας συζήτησης ο κ. Γαβράς. Και συνέχισε: «Μέσω τού πολιτισμού μπορεί και πρέπει να φανεί η αληθινή Ελλάδα, πέρα από τα στερεότυπα στα οποία προτιμούν πολλοί να περιορίζονται. Λένε μερικοί ότι έχουμε μια κυβέρνηση ριζοσπαστών. Δεν είναι αλήθεια. Ριζοσπαστική στη σύγχρονη Ευρώπη δεν είναι η ελληνική κυβέρνηση, ριζοσπαστική είναι η ίδια η δημοκρατία. Η χώρα μας χρειάζεται να κυβερνηθεί από νέους ανθρώπους χωρίς παρελθόν πολιτικών και οικονομικών δυναστειών».

Το «Ζ» θα τιμηθεί και στο Φεστιβάλ της Λυών, ενώ μαζί με μερικές άλλες από τις σημαντικότερες ταινίες του κ. Γαβρά θα βγει και πάλι στους κινηματογράφους τον Οκτώβριο. Άλλωστε, δεν έχει πάψει να έχει ζήτηση από τις τηλεοράσεις όλου τού κόσμου. «Ακόμα και σήμερα συναντώ ανθρώπους που μού λένε ότι αυτή η ταινία έχει αλλάξει τη ζωή τους», είπε ο διάσημος σκηνοθέτης, ο οποίος επισκέφθηκε χθες μαζί με τον κ. Ξυδάκη και τον κ. Γρίβα το περίπτερο τού Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στις Κάννες, όπου τού προσφέρθηκαν σε dvd μερικές από τις ταινίες των νέων Ελλήνων ομοτέχνων του, που αποτελούν συμπαραγωγές τού ΕΚΚ.

Μια τέτοια ταινία, που ο κ. Γαβράς είχε ήδη δει μαζί με όλους τούς θεατές τού διαγωνιστικού τμήματος τού φεστιβάλ είναι «Ο Αστακός» τού Γιώργου Λάνθιμου. «Είναι μια πολύ καλή ταινία και ο Γιώργος Λάνθιμος είναι ένας πολύ καλός σκηνοθέτης στον οποίο ο νέος ελληνικός κινηματογράφος μπορεί να υπολογίζει», δήλωσε ο κ. Γαβράς.

Όπως είναι γνωστό, «Ο Αστακός» είναι η πρώτη ελληνική ταινία μετά από 17 χρόνια, μετά, δηλαδή, το «Μια αιωνιότητα και μια μέρα» τού Θόδωρου Αγγελόπουλου , που διεκδικεί τον Χρυσό Φοίνικα συμμετέχοντας στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα τού Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Το 2009 ο κ. Λάνθιμος είχε βραβευθεί συμμετέχοντας στο τμήμα του φεστιβάλ «Ένα κάποιο βλέμμα» με την ταινία του «Κυνόδοντας».

Ένας άλλος, επίσης διακεκριμένος Έλληνας σκηνοθέτης, ο κ. Πάνος Κούτρας, συμμετέχει φέτος ως μέλος της κριτικής επιτροπής του τμήματος «Ένα κάποιο βλέμμα». Πέρυσι, στο πλαίσιο του ίδιου αυτού τμήματος είχε προβληθεί η ταινία του «Xenia».

Σχετικές ειδήσεις
Πιλοτικό δίκτυο φεστιβάλ ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού
07.02.2017 13:21
«Έχει ωριμάσει η στιγμή για να ξαναδούμε τον ρόλο και τη λειτουργία του θεσμού των Φεστιβάλ στον 21ο αιώνα, και να δουλέψουμε για την αναβάθμισή τους μέσα σε ένα πνεύμα συνεργασίας, αμοιβαιότητας και εξωστρέφειας.»
Ο Olivier Descotes σε θέση Ειδικού Συμβούλου στο Υπουργείο Πολιτισμού
18.10.2016 17:06
Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι ο κ. Olivier Descotes, ανώτερος δημόσιος λειτουργός του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας απεδέχθη την πρόταση να εργαστεί ως Ειδικός Σύμβουλος προσφέροντας τις υπηρεσίες του στο γραφείο του Υπουργού.
Ημερίδα προς τιμήν του Mario Vitti στη Ρώμη υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας
14.04.2016 14:44
Μία ξεχωριστή επιστημονική Ημερίδα, προς τιμήν του διακεκριμένου νεοελληνιστή Mario Vitti, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Απριλίου, στο Πανεπιστήμιο Sapienza, της Ρώμης, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου, με την υποστήριξη του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.
Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για 3η χρονιά!
30.03.2016 17:03
Καθώς η κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) πλησιάζει προς την ολοκλήρωσή της, το καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» συνεχίζεται για τρίτη συνεχή χρονιά με δράσεις και εκδηλώσεις που θα μεταφέρουν το μήνυμα του ΚΠΙΣΝ σε ακόμα περισσότερους πολίτες, σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Masterclass - Ανοιχτή συζήτηση με τον Κώστα Γαβρά στο Θέατρο ΕΜΣ
01.03.2016 15:03
Τo KΘΒΕ υποδέχεται τον Κώστα Γαβρά, τον διεθνούς φήμης Έλληνα σκηνοθέτη και σεναριογράφο του κινηματογράφου, για ένα Masterclass-ανοιχτή συζήτηση με το κοινό, το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016, στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.