Ο Κινητήρας φιλοξενεί την Πέρσα Σταματοπούλου για ένα νέα σεμινάριο με τίτλο Χορογραφικές απόπειρες: Επιλέγω – Συνδυάζω – Δημιουργώ.

Με στόχο να δημιουργηθούν μικρές, προσωπικές  χορογραφικές συνθέσεις, θα δουλέψουμε κινητικά μοτίβα τα οποία σταδιακά θα εξελίσσονται και θα αναδιαμορφώνονται μέσα από προσωπικές επιλογές και τοποθετήσεις.

Συνδυάζοντας τη ροή, την ενέργεια και τη δυναμική της κίνησης με την ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος με μία σειρά απλών ασκήσεων στην αρχή του μαθήματος, θα προχωρήσουμε στη δημιουργία μίας σύνθεσης (χορογραφία) όπου το κριτήριο της επιλογής τι να κρατήσουμε ή τι να αφαιρέσουμε θα αποτελέσει τον κεντρικό άξονα της έρευνας μας.

Ξεκινώντας με κινητικά κομμάτια που θα προέρχονται από τη ροή του μαθήματος και επενδύοντας τα με κινήσεις που θα προκύψουν μέσα από αυτοσχεδιασμό θα μοιραστούμε τη διαδικασία της σύνθεσης παίρνοντας κάθε φορά την ευθύνη και το ρίσκο των επιλογών μας χτίζοντας ένα μικρό, κινητικό ψηφιδωτό.

Κάθε μέρα, κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα έχουμε την ευχέρεια να αλλάξουμε, να αποδομήσουμε, να κρατήσουμε ή να διαγράψουμε μικρό ή μεγάλο μέρος των προηγούμενων επιλογών μας, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα θελήσουμε να έχουμε.

Η τελική μορφή της χορογραφίας μας θα προκύψει  από κινητικά και μουσικά ερεθίσματα που θα επιλέξει ο κάθε συμμετέχοντας, συνδυάζοντας τους παράγοντες της αισθητικής, της ομαδικής ανταλλαγής απόψεων, μιας απρόσμενης σκέψης ή έμπνευσης, του κριτικού βλέμματος του άλλου που μπορεί να μας ανοίξει ένα παράθυρο, της παρατήρησης και της εγγρήγορσης.

Το σεμινάριο είναι ανοιχτό σε χορευτές, σπουδαστές σχολών χορού και θεάτρου, χοροθεραπευτές και σε όλους όσους εκφράζονται ή πειραματίζονται μέσα από την κίνηση, χωρίς απαραίτητα να έχουν κάποια τεχνική κατάρτιση.

Η Πέρσα Σταματοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κλασσικό και σύγχρονο χορό στη Γαλλία, όπου κατά τη διάρκεια παραμονής της παρακολούθησε σεμινάρια διαφορετικών τεχνικών σύγχρονου χορού με διακεκριμένους χορευτές και χορογράφους, (Lario Eksson, Bruno de Dizian, Christine Bastin, Mark Tompkins, Dominique Duzinski κ.α.) και συμμετέχει ως χορεύτρια σε δύο ομάδες σύγχρονου χορού. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα διδάσκει σε σεμινάρια επιδοτούμενα από την Ε.Ε. κίνηση και αυτοσχεδιασμό σε ηθοποιούς και χορευτές, καθώς και στις Ανώτερες επαγγελματικές σχολές θεάτρου των Γ.Κιμούλη και Κ.Νταλιάνη (Μοντέρνοι Καιροί). Από το 1995 έως το 2014 διδάσκει τεχνική σύγχρονου χορού (Limon – Release) και θεωρία στην Ανώτερη επαγγελματική σχολή χορού της Δ.Γρηγοριάδου. Ως χορογράφος έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Γ.Κακλέα, Α.Αντύπα, Ρ.Πατεράκη, Γ.Κιμούλη, Μ.Παπαδημητρίου, Α.Κοκκίνου, Π.Κοκκινόπουλο, με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κομοτηνής και το Κ.Θ.Β.Ε. Το 1991 ιδρύει την «Ομάδα Σύγχρονου χορού της Πέρσας Σταματοπούλου», η οποία έχει επιδοτηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, όπου χορογραφεί, χορεύει και δίνει παραστάσεις στην Ελλάδα και σε Φεστιβάλ του εξωτερικού (Ολλανδία, Γερμανία, Σουηδία, Κύπρο).

Εχει βραβευτεί δύο φορές στο διαγωνισμό Νέων χορογράφων στη μνήμη της Ρ.Μάνου κι έχει λάβει μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ χορού Καλαμάτας. Επίσης έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (συνεργασία με τον Ακαδημαϊκό Γ.Βέλτσο στην αναδρομική έκθεση του Χ.Μπότσογλου), το BIOS και το Μουσείο Μπενάκη. Το 2011 σε παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών παρουσίασε το έργο «Κοίτα με» και συνεργάστηκε με την Μάνια Παπαδημητρίου στην παράσταση «Ο γνωστός μας άγνωστος Κύριος Γκάτσος» στη Μικρή Επίδαυρο (παραγωγή Φεστιβάλ Αθηνών). Το 2013 παρουσιάζει το έργο «Fight or Flight» σε συνεργασία με τη χορογράφο Σταυρούλα Σιάμου (παραγωγή Φεστιβάλ Αθηνών) ενώ τον Ιανουάριο του 2015 παρουσίασε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών το έργο «Σιωπή» (σε παραγωγή της Στέγης). Συνεχίζει να δραστηριοποιείται ως χορογράφος και να διοργανώνει  σεμινάρια για χορευτές και ηθοποιούς σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.