Το καθιερωμένο, πλέον, ετήσιο ραντεβού της όπερας και της μόδας επιστρέφει στις 21 Μαΐου 2015, στο Ωδείο Αθηνών. Ο τίτλος της φετινής διοργάνωσης είναι Το Όνειρο -Il sogno-, μια θεματική που συναντούμε συχνά στις κορυφαίες όπερες του ρεπερτορίου, αλλά ταυτόχρονα και μια διάσταση που αναμφισβήτητα έχει το προσωπικό στίγμα της σχεδιάστριας Λουκίας, η οποία είναι η φετινή προσκεκλημένη από τον χώρο της μόδας.

Ο μέχρι πρότινος εκθεσιακός χώρος του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο ιστορικό Ωδείο Αθηνών, το κτίριο σύμβολο του ελληνικού μοντερνισμού του Ιωάννη Δεσποτόπουλου, θα φιλοξενήσει την νέα συνάντηση των δύο γοητευτικών κόσμων που εφέτος έχει τίτλο «Il sogno». Καλεσμένη είναι η μεγάλη κυρία της ελληνικής μόδας, η Λουκία η οποία εμπνέεται από άριες και αποσπάσματα των Ντβόρζακ, Μπερλιόζ, Μασνέ, Ραχμάνινοφ, Λέχαρ, Οφενμπαχ, Πουτσίνι, Ντονιτσέτι κ.α και αποτυπώνει την προσωπική της σφραγίδα στην βραδιά.  

Την μουσική επιμέλεια έχει ο Δημήτρης Γιάκας ο οποίος παίζει και πιάνο ενώ την  σκηνοθεσία και την κίνηση υπογράφει ο πολυτάλαντος Κωνσταντίνος Ρήγος. Πρωταγωνιστούν οι μονωδοί της ΕΛΣ Βασιλική Καραγιάννη (σοπράνο), Μαρία Κόκκα (σοπράνο), Μυρσίνη Μαργαρίτη (σοπράνο), Αρτεμις Μπόγρη (μέτζο σοπράνο), Νίκος Στεφάνου (τενόρος) και Τάσος Αποστόλου (βαθύφωνος). Συμπράττουν επίσης Χορευτές του Μπαλέτου αλλά και σπουδαστές της Ανώτερης Σχολής Χορού της ΕΛΣ.

Ο γνωστός make up artist Αχιλλέας Χαρίτος επιμελείται τις αναπάντεχες μεταμορφώσεις των πρωταγωνιστών, ενώ στο εικαστικό αποτέλεσμα δίνει το προσωπικό του στίγμα ο hair stylist Σταμάτης Καραΐσκος

Όπερα και Μόδα με μια ματιά 

Το project «Όπερα και Μόδα» βασίζεται σε μια ιδέα της δημοσιογράφου Ίσμας Τουλάτου η οποία έχει και την γενική επιμέλεια, ενώ η υλοποίησή του από την Εθνική Λυρική Σκηνή εγγυάται την διαφύλαξη του υβριδικού και πειραματικού χαρακτήρα του. Συγκεκριμένα, επιχειρεί να συνδυάσει το Λυρικό Θέατρο με την Υψηλή Ραπτική με τρόπο ισότιμο και δημιουργικό προχωρώντας πέρα από τα προφανή, προκειμένου να υπογραμμίσει τον σύγχρονο χαρακτήρα και τις πολλές δυνατότητες σύγκλισης των δύο κόσμων. Μέσα από το δρώμενο, επιχειρείται να καταδειχθεί περαιτέρω ο «συνολικός» (total), σύγχρονος και διαχρονικός χαρακτήρας της Όπερας και οι πολλές, άγνωστες, ίσως, ακόμη, δυνατότητες προσέγγισης με άλλους χώρους έτσι ώστε να ανοιχτεί σε νέα πεδία και να προσελκύσει νέο, αντίστοιχα, κοινό, χωρίς «εκπτώσεις» στο αισθητικό επίπεδο.

Το project γεννήθηκε επάνω στην βάση της ολοένα μεγαλύτερης σύγκλισης των δύο κόσμων τις τελευταίες 2-3 δεκαετίες. Το γεγονός ότι ο ένας μετά τον άλλο οι κορυφαίοι σχεδιαστές (Αρμάνι, Μισόνι, Γκαλιάνο, Πράντα, Λάγκερφελντ, Ουνγκαρό, Αλάια κ.λ.π) γοητεύονται από την θεατρικότερη απ΄ όλες τις τέχνες υπογράφοντας τα κοστούμια μερικών από τις πλέον αναμενόμενες παραστάσεις των δύο τελευταίων δεκαετιών στις μεγαλύτερες όπερες του κόσμου (Σκάλα του Μιλάνου, Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης, Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου κ.α) είναι μία μόνο, η πιο προφανής, ίσως, παράμετρος. Από την άλλη, η Μόδα προσεγγίζει όλο και περισσότερο την θεατρική και σκηνική πράξη, αφού τα τελευταία χρόνια μετακινείται όλο και περισσότερο προς το «σόου» από πλευράς παρουσίασης (αντί της κλασικής πασαρέλας) και προς το «κοστούμι» από πλευράς έμπνευσης (αφήνοντας πίσω το δόγμα «κανονικά ρούχα και κανονικές γυναίκες»). Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η παλαι ποτέ άποψη των ακαδημαϊκών κύκλων ότι η Μόδα είναι πολύ «ασήμαντη» για να αποτελέσει θέμα σοβαρής εξέτασης έχει αλλάξει άρδην, η δραματική διαφοροποίηση του τοπίου είναι φανερή. Και όχι μόνο αυτό: καθώς στην εποχή μας η πρόσβαση στο παρασκήνιο της Μόδας είναι πιο εύκολη από ποτέ, ολοένα και περισσότεροι συμφωνούν με την αναγκαιότητα να «αναβαπτιστεί» στην Τέχνη προκειμένου να ανακτήσει το μυστήριο και την λάμψη της…

Το πρώτο δρώμενο, με τίτλο «La Follia», έγινε τον Απρίλιο του 2013 στις σκάλες του θεάτρου «Ολύμπια», έναν χώρο που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά, με την συμμετοχή του σχεδιαστή Δημήτρη Ντάσιου, μικρού μουσικού συνόλου, μονωδών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και μελών του μπαλέτου. Ακολούθησε ένα ακόμη δρώμενο («La passione») τον Νοέμβριο του 2013 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Banquet) σε πιο διευρυμένη μορφή: συμμετείχαν πέντε Έλληνες σχεδιαστές Μόδας (Bασίλης Ζούλιας, Ιωάννα Κουρμπέλα, Mi-Ro, Konstantinos Melis by Laskos και Ορσαλία Παρθένη), μικρό μουσικό σύνολο, μονωδοί της ΕΛΣ και σπουδαστές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής της ΕΛΣ. Το συγκεκριμένο event αποτέλεσε συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη για τον εορτασμό των 25 χρόνων της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού Marie Claire.

Ιδέα-σύλληψη Ίσμα Τουλάτου,

Σκηνοθεσία Κωνσταντίνος Ρήγος

Special Guest Λουκία

Μουσική επιμέλεια – πιάνο Δημήτρης Γιάκας

Επιμέλεια μεταμορφώσεων Αχιλλέας Χαρίτος

Ερμηνεύουν Βασιλική Καραγιάννη, Μυρσίνη Μαργαρίτη, Μαρία Κόκκα, Άρτεμις Μπόγρη, Νίκος Στεφάνου, Τάσος Αποστόλου

Βιολί Παναγιώτης Τζιώτης

Συμμετέχουν μέλη του Μπαλέτου & σπουδαστές της Σχολής Χορού της ΕΛΣ

Θα υπάρχει και ζωντανή μετάδοση της βραδιάς, στο προαύλιο του Ωδείου.