Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Ο διάσημος πολωνός ποιητής Adam Zagajewski στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ο διάσημος πολωνός ποιητής Adam Zagajewski στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Τον Adam Zagajewski  [Άνταμ Ζαγκαγιέφσκι], τον σπουδαιότερο σύγχρονο ποιητή της Πολωνίας, υποδέχεται το Megaron Plus, την Παρασκευή 22 Μαΐου 2015, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα με αφορμή την κυκλοφορία της ποιητικής του συλλογής Μαθήματα πιάνου. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το πολιτιστικό σωματείο Κύκλος Ποιητών και την Πρεσβεία της Πολωνίας στην Αθήνα. Σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους του Κύκλου Ποιητών θα απευθύνει ο ποιητής και εκδότης λογοτεχνικών περιοδικών Ντίνος Σιώτης. Τον βραβευμένο πολωνό ποιητή, δοκιμιογράφο και μεταφραστή θα προλογίσει και θα έχει συνομιλία μαζί του ο Δρ Βασίλης Μαραγκός, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μεταφραστής του Ζαγκαγιέφσκι στα  ελληνικά. Θα ακολουθήσει ανάγνωση ποιημάτων από τον ίδιο τον ποιητή στα αγγλικά, πολωνικά και ελληνικά από τους Βασίλη Μαραγκό και Ντίνο Σιώτη. Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο ποιητής θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του Μαθήματα πιάνου.

 

Ο Άνταμ Ζαγκαγιέφσκι

… θεωρείται ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της πολωνικής ποίησης στις μέρες μας. Η ποίησή του, ελεύθερη και φωτεινή, ακροάται την τέχνη, τον έρωτα, τον βηματισμό της ιστορίας και τη βουή της αέναης ζωής . Ο ποιητής βιώνει και δοξάζει την καθημερινότητα αλλά και την αναζήτηση, ενώ διαλέγεται με την ευρωπαϊκή και ελληνική παράδοση και, απέναντι στην πεζότητα του κόσμου, προσφέρει με την ποίησή του παραμυθία και λάμψη.

 

Ο Άνταμ Ζαγκαγιέφσκι γεννήθηκε το 1945 στη Λεόπολη (σημερινό Λβοφ της Ουκρανίας) και μεγάλωσε στην πόλη Γκλίβιτσε της Πολωνίας. Το 1963 μετοίκησε στην Κρακοβία όπου σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Γιάγκελλον. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 έδρασε ως αντικαθεστωτικός και συμμετείχε στο αντιπολιτευτικό λογοτεχνικό κίνημα. Το 1979 έλαβε υποτροφία από το διεθνές  Kunstlerprogramm του Βερολίνου και πέρασε δύο χρόνια σε αυτή την πόλη. Από το 1982 έζησε στο Παρίσι και το 2002 επέστρεψε στην Κρακοβία. Στο Παρίσι συμμετείχε στην εκδοτική ομάδα του πολιτιστικού περιοδικού των εξόριστων Zeszyty Literackie (το περιοδικό μεταφέρθηκε αργότερα στη Βαρσοβία, όπου συνεχίζεται η έκδοσή του). Την άνοιξη του 1988 άρχισε να διδάσκει για ένα εξάμηνο ανά έτος στο πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου του Χιούστον. Το 2007 έγινε μέλος της Επιτροπής Κοινωνικής Σκέψης του Πανεπιστήμιου του Σικάγου, όπου διδάσκει λογοτεχνία για ένα τετράμηνο τον χρόνο. Έχει τιμηθεί με πολλές σημαντικές διακρίσεις όπως το Neustadt Prize (2004), το Ευρωπαϊκό Βραβείο Ποίησης του ιδρύματος Cassamarca (2010), το κινεζικό Βραβείο Ποίησης Zhongkun (2014) κ.ά. Το 2010 προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ. Είναι αντεπιστέλλον μέλος του ελληνικού Κύκλου Ποιητών. Έχει δημοσιεύσει αρκετές ποιητικές συλλογές και συλλογές δοκιμίων. Η τελευταία του συλλογή έχει τίτλο Ασυμμετρία (Κρακοβία 2014).

 

«Τίποτε το καταπληκτικό δεν έχει συμβεί στη ζωή μου», λέει ο ίδιος.

 

Βασίλης Μαραγκός

Γεννήθηκε από γονείς Αρκάδες στην Αθήνα το 1963. Έχει σπουδάσει νομικά, διεθνή πολιτική και είναι διδάκτωρ πολιτικών επιστημών. Έζησε και εργάστηκε σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις. Από το 2005 κατοικεί στις Βρυξέλλες. Εργάζεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου έως πρόσφατα ήταν υπεύθυνος για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία και τώρα είναι επικεφαλής ομάδας που διαχειρίζεται περιφερειακά προγράμματα συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ανατολικές χώρες. Έχει δημοσιεύσει μια μελέτη για τη νεότερη βουλγαρική ταυτότητα (Παΐσιος Χιλανδαρινός και Σωφρόνιος Βράτσης. Από την ορθόδοξη ιδεολογία στη διάπλαση της βουλγαρικής ταυτότητας, Αθήνα 2009), δοκίμια πάνω σε θέματα ιστορίας και εθνικής ταυτότητας, ένα ποιητικό βιβλίο (Το προσωπείο του χρόνου, Αθήνα 2010) και μεταφράσεις ιδίως από τα βουλγαρικά και τα πολωνικά στα ελληνικά. Πρόσφατα μετέφρασε τα Μαθήματα πιάνου του Άνταμ Ζαγκαγιέφσκι (2014).

 

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου.

Σχετικές ειδήσεις
Διεθνής Διαγωνισμός Κινηματογραφικής Μουσικής από το Μέγαρο και το Animasyros
06.02.2017 16:41
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, δίνοντας έμφαση στη δημιουργική σύνδεση εικόνας και μουσικής και με στόχο την ενίσχυση της κινηματογραφικής μουσικής δημιουργίας, για πρώτη φορά διοργανώνει διαγωνισμό πρωτότυπης σύνθεσης σε μικρού μήκους φιλμ animation σε συνεργασία με το ιδιαίτερα επιτυχημένο Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων.
Διάλεξη τoυ Μichel Brunet στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
30.01.2017 14:22
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος τιμούν το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS), προσκαλώντας τους πλέον εξέχοντες ερευνητές του καιρού μας να καθοδηγήσουν το κοινό στο συναρπαστικό ταξίδι της γνώσης.
Αποκαλυπτήρια της προτομής της Μαρίας Κάλλας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
13.06.2016 14:18
Την Τετάρτη 15 Ιουνίου και ώρα 13:30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής της Μαρίας Κάλλας, από τον θάνατο της οποίας συμπληρώνονται, το 2017, σαράντα χρόνια.
Διάλεξη του Etiene Balibar στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
25.04.2016 14:46
Mε έναν από τους κορυφαίους στοχαστές της εποχής μας, τον Ετιέν Μπαλιμπάρ (Birkbeck Institute Professorial Fellow 2007-2014), εγκαινιάζεται την Παρασκευή 6 Μαΐου στις 7 το βράδυ ο νέος Κύκλος Θεωρία στο Μέγαρο, φιλοσοφία, κριτική, ιστορία του Megaron Plus που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ (Birkbeck Institute for the Humanities) και υπό την επιμέλεια του διευθυντή του Ινστιτούτου και βουλευτή Α΄ Πειραιά Κώστα Δουζίνα, ο οποίος και θα προλογίσει την εκδήλωση.
Masterclass Λυρικού Τραγουδιού με τον Άρη Αργύρη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
25.04.2016 12:18
Το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ και ο διεθνώς καταξιωμένος βαρύτονος ΑΡΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ, προσφέρουν ένα ανοιχτό σεμινάριο ερμηνείας λυρικού τραγουδιού, από 5 έως 7 Μαΐου 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.