Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Πέτρος Κλαμπάνης: Οι διασκευές και το "Minor Dispute"

Πέτρος Κλαμπάνης: Οι διασκευές και το

Μεγαλώνουμε με τους ήχους της μουσικής μας παράδοσης. Υπάρχουν υπέροχες μουσικές από το μουσικό παρελθόν της Ελλάδας και πρέπει να νιώθουμε τυχεροί για αυτό. Μου αρέσει πολύ να ανατρέχω στη μουσική μας κληρονομιά, να δανείζομαι στοιχεία από αυτή όσο πιο δημιουργικά μπορώ και να τα εντάσσω στη μουσική μου.

Συνήθως ο τρόπος που επιλέγω να το κάνω αυτό είναι διασκευάζοντας παραδοσιακά θέματα, όπως το "Θαλασσάκι", το "Βάλε με στην Αγκαλιά σου", το "Χαρικλάκι", το "Μήλο μου και Μανταρίνι", κ.α.

Μια διασκευή ενός παραδοσιακού θέματος είναι σαν μια σύγκλιση του παρελθόντος με το παρόν. Με μια τέτοια διασκευή ο μουσικός δηλώνει την αγάπη του προς την πολιτιστική του κληρονομιά και ταυτόχρονα εκφράζει το ποίος είναι τώρα.

Αυτή η τάση είναι έντονη στην ελληνική μουσική σήμερα. Χαίρομαι πολύ για αυτή τη δημιουργική «νοσταλγία» στην Ελλάδα. Μην ξεχνάμε πως η Τζαζ στην Αμερική, βασίζεται σε αυτή τη διαδικασία. Τα περισσότερα κομμάτια της Τζαζ ανθολογίας (jazz standards) είναι διασκευές τραγουδιών από θεατρικά έργα του Broadway, των ’20s & ’30s.  

Στο νέο μου, Minor Dispute, περιέχεται μια διασκευή στο "Θαλασσάκι". To album αυτό είναι μια συλλογή 7 κομματιών, 4 δικών μου συνθέσεων και 3 διασκευών. Ηχογραφήθηκε τη χρονιά που πέρασε στη ΝΥ από το γκρουπ μου. Πηγή έμπνευσης του Minor Dispute είναι η αναζήτηση της Ειλικρίνειας, τόσο στον εαυτό μας όσο και στο περιβάλλον μας. Το μουσικό μου στοίχημα, ήταν να συνδυαστούν τα 3 είδη μουσικής που αγαπώ και γνωρίζω καλύτερα, με ένα οργανικό και ειλικρινή τρόπο: η Τζαζ, η Κλασσική και η World μουσική.
Η παραγωγή του Μinor Dispute έγινε με την βοήθεια 302 χρηματοδοτών, οι οποίοι το υποστήριξαν μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Kickstarter. Είμαι πολύ ευγνώμων για τη γενναιοδωρία και εμπιστοσύνη που επέδειξαν οι άνθρωποι αυτοί στη δουλειά μου και σε εμένα προσωπικά.

Info: To περιοδικό Jazztimes έχει χαρακτηρίσει τον Πέτρο Κλαμπάνη ως "εκλπηκτικό μπασσίστα και συθέτη". O μουσικός από τη Ζάκυνθο που ζει εκτός Ελλάδας τα τελευταία 10 χρόνια, ταξιδεύει τον κόσμο με τα διάφορα μουσικά σχήματα στα οποία συμμετέχει, έχοντας ως συντροφιά το κοντραμπάσο του. Ζει στη Νέα Υόρκη από το 2008 και ηγείται του group Contextual, στο οποίο παίζουν ο πιανίστας Jean-Michel Pilc, ο κιθαρίστας Gilad Hekselman, ο κρουστός John Hadfield και ένα κουαρτέτο εγχόρδων. Πρόσφατα παρουσίασε το νέο του album, Minor Dispute στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.  Έχει εμφανιστεί στο Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη, στο Kennedy Centre στην Ουάσινγκτον και σε μεγάλα φεστιβάλ σε Αμερική, Μεξικό, Κίνα, Γερμανία, Ολλανδία και αλλού. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισπευτείτε την ιστοσελίδα του Πέτρου Κλαμπάνη: www.petrosklampanis.com.

* Αναδημοσίευση από το περιοδικό Culturenow Mag, τεύχος 31

Σχετικές ειδήσεις
Katerine Duska: Embodiment
28.09.2016 11:33
Και το όνομα αυτού: "Embodiment!" Αυτή η λέξη μού αρέσει πολύ. Αποπνέει ζωή. Το διάστημα που δημιούργησα αυτόν το δίσκο υπήρξε μακροπρόθεσμο με πολλά πρακτικά, αλλά και ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα. Με απορρόφησε ολοκληρωτικά και αυτό άλλωστε αντηχεί ο τίτλος. Ήταν σα να έγινα ένα με αυτό, σάρκα και οστά. 
Simon Bloom: About Rainbows
25.07.2016 16:38
Το άλμπουμ "Midnight Rainbows" ξεκίνησε σαν μια εσωτερική επιθυμία, να αιχμαλωτίσει όλους τους ήχους, τις μελωδίες και τα «χρώματα», που νοιώθω ότι με εκφράζουν σ’ αυτή την περίοδο της ζωής μου, μέσα από τη μουσική. Τα πιο παλιά μου άλμπουμ ήταν το προβάδισμα σ αυτό το νέο μου άλμπουμ.
Αρης Γραικούσης: Στην δίνη της μουσικής με τους «Μουσικούς Συσχετισμούς»
05.05.2016 11:39
Στη μουσική μου πορεία, «συναντήθηκα» με όλους τους μεγάλους δασκάλους της μουσικής. Τρέχοντας με τα δάχτυλά μου στα πλήκτρα του πιάνου, συνομίλησα με όλους αυτούς τους εμπνευσμένους δημιουργούς, από τους Bach, Mozart και Beethoven, μέχρι τους Chopin, Ravel, Prokofiev. Οι «συναντήσεις» μου όμως με τους δημιουργούς συνεχίστηκαν και με τους νεότερους. Οι «Μουσικοί συσχετισμοί» απορρέουν μέσα απ’ αυτές τις συναντήσεις.
Βαγγέλης Στεφανόπουλος: Πρώτα το μαθαίνεις και ύστερα το ξεχνάς
11.03.2016 16:55
Από όλα τα είδη μουσικής η τζαζ ίσως είναι το πιο ελεύθερο και αφηρημένο. Ο ερμηνευτής ή συνθέτης μπορεί να παίξει ή να γράψει ό, τι θέλει την στιγμή της έμπνευσης του χωρίς να δεσμεύεται από αυστηρούς κανόνες όπως στην κλασσική μουσική ή την ποπ (πολλοί δεν γνωρίζουν ότι και η ποπ μουσική έχει κανόνες και ίσως τους πιο αυστηρούς).
Θοδωρής Κότσυφας: Ελληνική jazz σκηνή...
24.02.2016 11:13
Ακούω ολοένα και συχνότερα αυτές τις λέξεις τα τελευταία χρόνια. "Ελληνική", "Τζαζ", "σκηνή".