Η δραματική κωμωδία «Κρασί από Ξίδι» του Μιχαήλ Άνθη είναι το τρίτο έργο που θα παρουσιάσει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο Μικρό της Μονής Λαζαριστών τη χειμερινή περίοδο.

Ο θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιός, σκηνοθέτης και μουσικός συνθέτης Μιχαήλ Άνθης έχει βραβευτεί για έξι θεατρικά του έργα, κερδίζοντας για τα τρία από αυτά  και το Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου του Υπουργείου Πολιτισμού τα έτη 2006, 2009, 20013. 

Το έργο

Ο Ορέστης, ένας 65χρονος αποτυχημένος πρώην οινοποιός που έφτιαχνε κρασί από ξίδι, έχει εγκαταλειφθεί προ εικοσαετίας από τη γυναίκα του Ευγενία και ζει με τη φροντίστριά του Σεμέλη στο κτήμα του χτυπημένος από το Αλτσχάϊμερ. Επειδή η Σεμέλη πρέπει να φύγει, καλεί του γιους του Διονύση και Μανώλη, να τον αναλάβουν. Ο Διονύσης, ειδοποιεί κρυφά την μητέρα του Ευγενία να έρθει και εκείνη. Η συνάντηση Ευγενίας και Ορέστη μετά από 20 χρόνια είναι επεισοδιακή. Ο Ορέστης της επιτίθεται φραστικά, αλλά όταν «χάνεται» λόγω της άνοιάς του, την ξαναερωτεύεται και τη φλερτάρει. Όλοι ψάχνουν – μέσα από κωμικοτραγικές καταστάσεις – να βρουν τα θέση τους στα δύο παράλληλα σύμπαντα του Ορέστη, ενίοτε αναζητώντας την ισορροπία ανάμεσά τους, ψηλαφώντας ταυτόχρονα την υπόστασή τους και στον πραγματικό κόσμο. Η Ευγενία να ολοκληρώσει τη σχέση που άφησε στη μέση, ο Διονύσης να συμβιβαστεί με τον χρόνο που του απομένει, ο Μανώλης να καταφέρει να του γράψουν το κτήμα για να ξεπληρώσει τα χρέη του ή να ξαναμπεί φυλακή, η Σεμέλη να ανοίξει τα φτερά της προς μια απροσδιόριστη ακόμη ζωή.