Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2015

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2015

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και σας προσκαλεί τη Δευτέρα 18 Μαΐου να γνωρίσετε από κοντά τα μυστικά του, να συνομιλήσετε με τους ειδικούς επιστήμονες και να παρακολουθήσετε μια σειρά εργασιών από εκείνες που γίνονται καθημερινά, μακριά από τα μάτια του κοινού.

Πρόγραμμα

Ώρα 11.00 – 13.00: Το υλικό για το άυλο. Συντήρηση μαρμάρινου αγάλματος από το ναυάγιο των Αντικυθήρων στο αίθριο του Μουσείου.

Εξειδικευμένοι συντηρητές λίθου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα εργαστούν για τη συντήρηση του μαρμάρινου αγάλματος αθλητή, που βρέθηκε στο ναυάγιο των Αντικυθήρων και θα εξηγούν στους επισκέπτες τις μεθόδους επέμβασης, τη φύση και τα μυστικά της δουλειάς τους. Η παρακολούθηση θα είναι ελεύθερη.

Ώρα 13.30 – 14.20: Το υλικό για το άυλο. Διάλεξη των συντηρητών, Δρ Γεωργιάννας Μωραΐτου, Παντελή Φελέρη, Κατερίνας Ιωαννίδου , Ιωάννη Παναγάκου στο αμφιθέατρο του Μουσείου, με θέμα: «Περιπτώσεις συντήρησης αρχαιοτήτων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο»

Οι ομιλητές θα παρουσιάσουν εξειδικευμένες επεμβάσεις συντήρησης σε επιλεγμένες αρχαιότητες και θα συζητήσουν με το ακροατήριο για τις μεθόδους της εργασίας τους. Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση στο Μουσείο. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ώρα 15.00 – 16.40: Το Αθέατο Μουσείο παρουσιάζει

Μετά από το «δαχτυλίδι του Θησέα» και την Αιγύπτια γάτα «Μίου», το Αθέατο Μουσείο φιλοξενεί την Άρτεμη από τη θάλασσα. Πρόκειται για το χάλκινο αγαλμάτιο Αρτέμιδας του τέλους του 4ου αι. π.Χ., που βρέθηκε στο θαλάσσιο χώρο της Μυκόνου το Μάιο του 1959 και φυλάσσεται από τότε στις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Η έκθεση της Άρτεμης από τη θάλασσα, που θα αναδυθεί τη Δευτέρα 18 Μαΐου στην «αίθουσα του βωμού» (αιθ.34), θα διαρκέσει ως τις 19 Ιουλίου.

Οι Αρχαιολόγοι του Μουσείου θα παρουσιάσουν στους επισκέπτες το νέο έκθεμα και θα συνομιλήσουν μαζί τους για τα θαυμάσια εκείνα ευρήματα, που περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους για να αναδυθούν από την ασφαλή αφάνεια στο φως.

Η είσοδος στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα είναι ελεύθερη σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Φωτό: Εικ.3: Η θεά από το βυθό (Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου).

Σχετικές ειδήσεις
Σχέδιο και χρώμα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
08.08.2016 13:32
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μας προσκαλεί σε καλλιτεχνικά μαθήματα σχεδίου και χρώματος, με θέματα εμπνευσμένα από τις πλούσιες Συλλογές του.
Προσωρινή διακοπή λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ελευσίνας
27.05.2016 14:34
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας θα παραμείνει κλειστό από την Τετάρτη, 25/05/2016 έως και την Πέμπτη, 09/06/2016, προκειμένου να πραγματοποιηθούν τεχνικές εργασίες συντήρησης στο εσωτερικό του κτηρίου.
Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων
11.05.2016 16:42
Πλούσιο δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα και δράσεις έχει προγραμματίσει το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.
Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2016 στο Μουσείο Ακρόπολης
10.05.2016 17:02
Για να τιμήσει την φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Μουσείο Ακρόπολης θα κυκλοφορήσει αναμνηστικό μετάλλιο που έκοψε το Εθνικό Νομισματοκοπείο με θέμα το λιοντάρι.
Η Οδύσσεια στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
09.05.2016 15:24
Μια ολοήμερη δημόσια θεατρική ανάγνωση της Οδύσσειας του Ομήρου από τo Εθνικό Θέατρο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.