Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Το πρώτο «Πολυφωνικό Αναλόγιο» από το ΚΘΒΕ και το ΠΑΜΑΚ

Το πρώτο «Πολυφωνικό Αναλόγιο» από το ΚΘΒΕ και το ΠΑΜΑΚ

Ένα ακόμη βήμα στη συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος πραγματοποιείται, με τη διοργάνωση του πρώτου «Πολυφωνικού Αναλογίου», το Σάββατο 16 Μαΐου στο Αμφιθέατρο 14 του Πανεπιστημίου, στις 20:00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Από τους περίπου 170 φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας οι οποίοι έδειξαν ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία, έπειτα από σχετικές διαδικασίες επελέγησαν 27, οι περισσότεροι από τους οποίους θα παρουσιάσουν το «Θεατρικό Αναλόγιο» με έργα Νίκου Καζαντζάκη, Οδυσσέα Ελύτη, Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ, Ανδρέα Εμπειρίκου, Μαρίας Λαϊνά, Χόρχε Μπουκάι και Τηλέμαχου Κοσμέτσα. Πρόκειται για αποσπάσματα από λογοτεχνικά και θεατρικά κείμενα που παρουσιάζονται σε θεατροποιημένη μορφή, σε σκηνοθετική επιμέλεια Νίκου Βουδούρη .

Η δραστηριότητα «Θεατρικά Αναλόγια» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ του ΚΘΒΕ και του ΠΑΜΑΚ τον περασμένο Οκτώβριο και την ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων. Ο λόγος που επιλέχθηκε η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι γιατί μέσα από τα αναλόγια, δηλαδή την ανάγνωση λογοτεχνικών ή θεατρικών κειμένων, πραγματοποιείται πιο εύκολα για τους φοιτητές η εισαγωγή τους στον κόσμο του θεάτρου και η εξοικείωσή τους με αυτόν. Ονομάστηκαν πολυφωνικά για να τονισθεί η ισότιμη συμμετοχή όλων των συντελεστών και η συλλογική δουλειά, απαραίτητα στοιχεία και τα δύο σε όποια θεατρική δράση.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθετική επιμέλεια: Νίκος Βουδούρης
Βοηθοί σκηνοθέτη (για τις πρόβες): Δημήτρης Κολοβός, Κατερίνα Σωτηράκη
Βοηθός σκηνοθέτη: (για την τελική παρουσίαση) Σίμος Κωστάκογλου
Ψηφιακή υποστήριξη: Αβραάμ Γκουτζελούδης
Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρουσιάζονται κείμενα των: Νίκου Καζαντζάκη, Οδυσσέα Ελύτη, Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ, Ανδρέα Εμπειρίκου, Μαρίας Λαϊνά, Χόρχε Μπουκάι και Τηλέμαχου Κοσμέτσα

Ασκήσεις Ορθοφωνίας
Αυτοσχεδιασμοί λόγου
Θεατρικοί Μονόλογοι με σειρά εμφάνισης:

ΑΛΕΞΑΝΔΡA - Ο Γλάρος (Anton Chekhov)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ - Την έχασα (Jean Cocteau)
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ - Με τα δόντια (Thornton Wilder)
ΔΕΣΠΟΙΝΑ - Ανώνυμο (Leo Buscaglia)
ΜΙΧΑΕΛΑ - Αθώοι Ψεύτες (Peter Shaffer)
ΑΒΡΑΑΜ - Ο άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα (Luigi Pirandello)
ΑΝΘΗ - Ο Ψεύτης (Jean Cocteau)
ΚΑΤΕΡΙΝΑ - Ειδική προσφορά (Harold Pinter)
ΑΛΦΡΕΝΤΟ - Όνειρο Καλοκαιρινής Νυκτός (William Shakespeare)
ΣΟΦΙΑ - Μια στάλα δηλητήριο, μια στάλα μέλι (Joelle Lopinot)
ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Μονόγραμμα (Οδυσσέας Ελύτης)
ΤΑΣΟΣ - Περιμένοντας τον Γκοντό (Samuel Beckett)
ΣΤΕΛΛΑ - Ποιός φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ (Εdward Αlbee)
ΙΩΑΝΝΑ - Γράμματα προς φίλους (Garcia Marquez)
ΜΑΡΙΑΝΝΑ - Η ευκαιρία της ζωής της (Alan Bennett)
ΑΝΝΑ - Λεωφορείο ο Πόθος (Tennessee Williams)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ - Λεωφορείο ο Πόθος (Tennessee Williams)
ΕΡΜΙΟΝΗ - Η απαρηγόρητη Χήρα (Κώστας Μουρσελάς)
ΑΝΤΙΓΟΝΗ - Σαλώμη (Oscar Wilde)

Σχετικές ειδήσεις
Μαύρη Κωμωδία, του Πήτερ Σάφερ στο Βασιλικό Θέατρο από το ΚΘΒΕ και το ΚΕΑΤ
31.10.2016 14:45
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ) μας δίνει τη δυνατότητα, σε βλέποντες και μη, να εκφράσουμε την αγάπη μας για το θέατρο και τη ζωή, συμπορευόμενοι σε ένα ταξίδι καρδιάς.
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο για το ΚΘΒΕ
28.06.2016 16:21
Ανακοινώθηκε και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, με τριετή θητεία (2016-2019).
Από την Ελένη του Ευριπίδη στους Νεοέλληνες Ποιητές, από το ΚΘΒΕ και το ΠΑΜΑΚ
25.05.2016 11:45
Για δεύτερη συνεχή χρονιά συνεχίζεται η συνεργασία ΚΘΒΕ - ΠΑΜΑΚ με την παράσταση «Από την Ελένη του Ευριπίδη στους Νεοέλληνες Ποιητές», η οποία θα παρουσιαστεί, σε σκηνοθεσία Νίκου Βουδούρη, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Αίθουσα Τελετών) την Παρασκευή 27 & το Σάββατο 28 Μαΐου 2016, στις 20.30.
Η πρώτη βόμβα που θα πέσει θα βρει το σπίτι μας: παράσταση από το ΚΘΒΕ στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
18.05.2016 15:39
Η εποχή της ρωσικής πρωτοπορίας αποτυπώνεται μέσα από επιλεγμένα κείμενα και ποίηση ενός αιρετικού συγγραφέα της ίδιας περιόδου, του Δανιήλ Χαρμς (Δανιήλ Ιβάνοβιτς Γιουβατσόφ), στο θεατρικό αναλόγιο με τον τίτλο «Η πρώτη βόμβα που θα πέσει θα βρει το σπίτι μας» που θα παρουσιαστεί από ηθοποιούς του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και θα φιλοξενηθεί στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016, στις 20:00. Η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα για τον εορτασμό της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Διάρκεια: ~ 1 ώρα.
Πολυφωνικά αναλόγια 2 από το ΚΘΒΕ και το ΠΑΜΑΚ
12.05.2016 15:41
Το ΚΘΒΕ, συνεχίζοντας τη συνεργασία του με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, παρουσιάζει το Σάββατο 21 & την Κυριακή 22 Μαΐου 2016 τα «Πολυφωνικά αναλόγια 2» στο Αμφιθέατρο 14 του Πανεπιστημίου.