Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016
Οι νόμοι των συνόρων - Χαβιέρ Θέρκας: Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Τρίτη, 12 Μαΐου 2015 15:09
Οι νόμοι των συνόρων - Χαβιέρ Θέρκας: Κριτική βιβλίου

«Τα βιβλία δεν τα διαβάζουμε εμείς αλλά εκείνα εμάς», γράφει ο Χαβιέρ Θέρκας, στο νέο του βιβλίο «Οι νόμοι των συνόρων» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και καταθέτει το ερώτημα της ενηλικίωσης και της περιπέτειας του ανθρώπου μέσα σ’ αυτή, ιστορώντας παράλληλα την ενηλικίωση της χώρας του μέσα από τη μετάβασή της στη δημοκρατία, μετά το δικτατορικό καθεστώς του Φράνκο.

Δυο έφηβοι γνωρίζονται το καλοκαίρι του 1978. Ο κόσμος τους είναι διαφορετικός. Από τη μια υπάρχει η κοινωνία της φτώχιας, της παραβατικότητας, των αστέγων και των φτωχόσπιτων και από την άλλη ο κόσμος των αστών. Ο Ιγνάθιο Κάνιας και ο Γαλανομάτης, το πεπρωμένο του οποίου ταυτίζεται με τη βία.

Και ανάμεσά τους η Τεριέ, η γυναίκα που θα κινήσει τα νήματα της ιστορίας, ο κρυφός πόθος του Ιγνάθιου, του παιδιού που εκφοβίζεται στο σχολείο. Ο Γαλανομάτης από την άλλη έχει μια παραβατική συμπεριφορά που μοιραία θα τον οδηγήσει μερικά χρόνια αργότερα στη φυλακή με την Τεριέ να γίνεται ο λόγος για τον οποίο ο δικηγόρος πια ο Ιγνάθιο θα αναλάβει την υπεράσπισή του, έχοντας επιστρέψει σε μια ζωή φυσιολογική και κατορθώνοντας να κρύψει και τη δική του παραβατική συμπεριφορά στα χρόνια της εφηβείας...

Ο Θέρκας έχει πει σε συνέντευξή του ότι το βιβλίο αυτό είναι: «μια σύνθετη ιστορία αγάπης τριών ανθρώπων» αλλά πρόκειται κυρίως για τη σχέση του ανθρώπου με την ηλικία της επανάστασης και της εφηβικής ορμής, της εποχής του καθορισμού της προσωπικής του ταυτότητας και των πειραματισμών.
Αυτά σε πρώτο επίπεδο επειδή σε ένα δεύτερο αυτό που αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης είναι πως το βιβλίο καταγράφει μεν τα σύνορα τα οποία ορίζουν τα  όρια του καθενός και τις επιλογές τις δικές του αλλά και των κοινωνιών και τους μικρόκοσμων που αναπτύσσονται μέσα σ’ αυτές αλλά κυρίως για το τέλος του φρανκισμού και τη δημοκρατική εδραίωση στην Ιστορία της Ισπανίας με όλες τις επιπτώσεις που φέρει μια τόσο σημαντικά μεγάλη αλλαγή.

Ο Θέρκας δικαίως συγκαταλέγεται στους σημαντικούς συγγραφείς της σύγχρονης ισπανικής λογοτεχνίας. Πιστεύει ότι η λογοτεχνία μπορεί να γίνει μοχλός ανανέωσης μιας κοινωνίας και στήνει ένα σύμπαν μέσα στο οποίο ο αναγνώστης θα βρει αλήθειες που θα τον οδηγήσουν στη δική του ουσιαστική αλλαγή.

Ο αφηγηματικός κόσμος του κινείται μέσα στα όρια της ελευθερίας, της αλήθειας και της αναζήτησης των κοινωνικών δυνατοτήτων. Διεισδύοντας  με ευθύτητα στη βία της εφηβείας, στη βία των ταξικών διαχωρισμών και των διακρίσεων, πετυχαίνει να μας μεταφέρει την αγωνία για το τέλος μιας εποχής, το φόβο των αποκλεισμών και των αποκλίσεων, την ύπαρξη μιας ποικιλίας ηθικών αξιών και αληθειών. Και όλο αυτό το κάνει με ένα τρόπο σπουδαίο, με την αφήγηση να κορυφώνεται σταδιακά και να σηματοδοτεί την ερμηνεία τους ανάλογα με την οπτική γωνία από την οποία βλέπει τα πράγματα ο αναγνώστης. Η εξαιρετική μεταφορά του βιβλίου στην Ελληνική γλώσσα από την κ. Ζακοπούλου δίνει ένα κείμενο μεστό που διαβάζεται απνευστί.

Το βιβλίο του Χαβιέρ Θέρκας, Οι νόμοι των συνόρων, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Ο κόσμος ο μικρός ό μέγας! - Οδυσσέας Ελύτης: Κριτική βιβλίου
28.11.2016 10:07
Με την αφορμή της συμπλήρωσης των είκοσι χρόνων από τον θάνατο του νομπελίστα ποιητή κυκλοφόρησε από τις εκδ. Ίκαρος μια ποιητική ανθολογία με αποσπάσματα τόσο από το ποιητικό του έργο όσο και από το πεζογραφικό. Στο πρώτο μέρος του καλαίσθητου αυτού τόμου τα αποσπάσματα είναι στην ελληνική γλώσσα και ακολουθούν αμέσως μεταφρασμένα στην αγγλική, γαλλική, ιταλική και ισπανική γλώσσα.
Ο Τσάρος της αγάπης και της τέκνο - Άντονυ Μάρρα: Κριτική βιβλίου
03.11.2016 10:45
Μετά το εξαιρετικό πρώτο του βιβλίο, τον «Αστερισμό ζωτικών φαινομένων», ένα συγκλονιστικό έργο - που γνώρισε τον έπαινο κριτικών και αναγνωστών παγκοσμίως - για τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην αποδυνάμωση της κοινωνικής ηθικής και τις αξίες που προσπαθούν να επιβιώσουν, ενώ πνίγονται στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας, ο Άντονυ Μάρρα επιστρέφει με το εμβληματικό «Ο τσάρος της αγάπης και της τέκνο», για να επιβεβαιώσει τη συγγραφική του δεινότητα και ταυτόχρονα να δικαιώσει όλους όσοι πίστεψαν από την αρχή, πως πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους πεζογράφους της αμερικανικής λογοτεχνίας.
Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες - Αργύρης Χιόνης: Κριτική βιβλίου
26.10.2016 13:54
«Έχων σώας τα φρένας & άλλες ιστορίες» τιτλοφορείται η συλλογή εννέα διηγημάτων του Αργύρη Χιόνη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίχλη με επιμέλεια και με κατατοπιστικό επίμετρο της Γιώτας Κριτσέλη και σχέδια της Εύης Τσακνιά.
Αστερισμός ζωτικών φαινομένων - Άντονυ Μάρα: Κριτική βιβλίου
04.10.2016 13:51
Με το πρώτο του βιβλίο ο Άντονυ Μάρα υπογράφει ένα συγκλονιστικό έργο για τη βαρβαρότητα και τον πόλεμο, τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην μοιραία αποδυνάμωση της ηθικής μιας κοινωνίας, τις αξίες που αντιστέκονται πνιγμένες στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας. Ο νεαρός Αμερικανός συγγραφέας στήνει το μυθοπλαστικό του σύμπαν στην Τσετσενία και στους πολέμους που τη ρήμαξαν για να εντοπίσει εκεί τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος επιβιώνει ηθικά, πολιτισμικά και κυρίως συναισθηματικά, όταν η ζωή τον παγιδεύσει στη δίνη μιας δεινής μοίρας.
Κατοχή και πείνα - Ιστορίες της κάθε μέρας - Ιουλία Περσάκη: Κριτική βιβλίου
31.08.2016 10:28
Μια νέα ανθολόγηση διηγημάτων της Ιουλίας Περσάκη κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδ. Εστία. Πρόκειται για μια σειρά διηγημάτων που περιγράφουν τις μικρές ιστορίες των απλών, καθημερινών ηρώων τους μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες. Η αφορμή για να γραφτούν αυτά τα διηγήματα είναι πάντοτε ασήμαντα περιστατικά, στα οποία εστιάζει η συγγραφέας, για να φέρει στο φως τις μύχιες σκέψεις των ηρώων της.
Λάιλα - Μέριλιν Ρόμπινσον: Κριτική βιβλίου
04.08.2016 13:52
Η Μέριλιν Ρόμπινσον είναι μια πολυβραβευμένη και αγαπημένη Αμερικανίδα συγγραφέας και το «Λάιλα», το μυθιστόρημα με το οποίο τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο του Κύκλου των Κριτικών στις ΗΠΑ το 2014, αποτελεί το τρίτο μέρος μιας τριλογίας για την ιστορία δύο οικογενειών παστόρων την εποχή του Κραχ σε μια μικρή πόλη της Αμερικής.
Ποιήματα - Αντώνης Σαμαράκης: Κριτική βιβλίου
07.07.2016 10:15
«Οι στίχοι σας είναι πολύ καλύτεροι από αυτούς που μας είχατε ξαναστείλει. Δουλέψτε επίμονα και προσεχτικά, χωρίς να παραλείψετε να διαβάζετε πολύ. Προσέξτε να μπείτε σ’ έναν καλό δρόμο, τώρα που είσθε ακόμη τόσο νέος. Ελάτε να σας δούμε».
Το μίσος είναι η μισή εκδίκηση - Αιμίλιος Σολωμού: Κριτική βιβλίου
06.06.2016 12:42
«Το μίσος είναι η μισή εκδίκηση… το άλλο μισό είναι η πράξη», γράφει ο Αιμίλιος Σολωμού και καταθέτει τη δική του πράξη αντίδρασης στην τραγική πραγματικότητα της σημερινής εποχής μέσα από ένα αξιόλογο μυθιστόρημα που συνδυάζει στις σελίδες του τη λογοτεχνική αφήγηση με την κοινωνιολογική έρευνα, την ιστορική μελέτη με την αστυνομική πλοκή και, ταυτόχρονα, τονίζει τη διαχρονικότητα των καταστάσεων στο ιστορικό γίγνεσθαι της Ελλάδας.