Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017
Οι νόμοι των συνόρων - Χαβιέρ Θέρκας: Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Τρίτη, 12 Μαΐου 2015 15:09
Οι νόμοι των συνόρων - Χαβιέρ Θέρκας: Κριτική βιβλίου

«Τα βιβλία δεν τα διαβάζουμε εμείς αλλά εκείνα εμάς», γράφει ο Χαβιέρ Θέρκας, στο νέο του βιβλίο «Οι νόμοι των συνόρων» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και καταθέτει το ερώτημα της ενηλικίωσης και της περιπέτειας του ανθρώπου μέσα σ’ αυτή, ιστορώντας παράλληλα την ενηλικίωση της χώρας του μέσα από τη μετάβασή της στη δημοκρατία, μετά το δικτατορικό καθεστώς του Φράνκο.

Δυο έφηβοι γνωρίζονται το καλοκαίρι του 1978. Ο κόσμος τους είναι διαφορετικός. Από τη μια υπάρχει η κοινωνία της φτώχιας, της παραβατικότητας, των αστέγων και των φτωχόσπιτων και από την άλλη ο κόσμος των αστών. Ο Ιγνάθιο Κάνιας και ο Γαλανομάτης, το πεπρωμένο του οποίου ταυτίζεται με τη βία.

Και ανάμεσά τους η Τεριέ, η γυναίκα που θα κινήσει τα νήματα της ιστορίας, ο κρυφός πόθος του Ιγνάθιου, του παιδιού που εκφοβίζεται στο σχολείο. Ο Γαλανομάτης από την άλλη έχει μια παραβατική συμπεριφορά που μοιραία θα τον οδηγήσει μερικά χρόνια αργότερα στη φυλακή με την Τεριέ να γίνεται ο λόγος για τον οποίο ο δικηγόρος πια ο Ιγνάθιο θα αναλάβει την υπεράσπισή του, έχοντας επιστρέψει σε μια ζωή φυσιολογική και κατορθώνοντας να κρύψει και τη δική του παραβατική συμπεριφορά στα χρόνια της εφηβείας...

Ο Θέρκας έχει πει σε συνέντευξή του ότι το βιβλίο αυτό είναι: «μια σύνθετη ιστορία αγάπης τριών ανθρώπων» αλλά πρόκειται κυρίως για τη σχέση του ανθρώπου με την ηλικία της επανάστασης και της εφηβικής ορμής, της εποχής του καθορισμού της προσωπικής του ταυτότητας και των πειραματισμών.
Αυτά σε πρώτο επίπεδο επειδή σε ένα δεύτερο αυτό που αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης είναι πως το βιβλίο καταγράφει μεν τα σύνορα τα οποία ορίζουν τα  όρια του καθενός και τις επιλογές τις δικές του αλλά και των κοινωνιών και τους μικρόκοσμων που αναπτύσσονται μέσα σ’ αυτές αλλά κυρίως για το τέλος του φρανκισμού και τη δημοκρατική εδραίωση στην Ιστορία της Ισπανίας με όλες τις επιπτώσεις που φέρει μια τόσο σημαντικά μεγάλη αλλαγή.

Ο Θέρκας δικαίως συγκαταλέγεται στους σημαντικούς συγγραφείς της σύγχρονης ισπανικής λογοτεχνίας. Πιστεύει ότι η λογοτεχνία μπορεί να γίνει μοχλός ανανέωσης μιας κοινωνίας και στήνει ένα σύμπαν μέσα στο οποίο ο αναγνώστης θα βρει αλήθειες που θα τον οδηγήσουν στη δική του ουσιαστική αλλαγή.

Ο αφηγηματικός κόσμος του κινείται μέσα στα όρια της ελευθερίας, της αλήθειας και της αναζήτησης των κοινωνικών δυνατοτήτων. Διεισδύοντας  με ευθύτητα στη βία της εφηβείας, στη βία των ταξικών διαχωρισμών και των διακρίσεων, πετυχαίνει να μας μεταφέρει την αγωνία για το τέλος μιας εποχής, το φόβο των αποκλεισμών και των αποκλίσεων, την ύπαρξη μιας ποικιλίας ηθικών αξιών και αληθειών. Και όλο αυτό το κάνει με ένα τρόπο σπουδαίο, με την αφήγηση να κορυφώνεται σταδιακά και να σηματοδοτεί την ερμηνεία τους ανάλογα με την οπτική γωνία από την οποία βλέπει τα πράγματα ο αναγνώστης. Η εξαιρετική μεταφορά του βιβλίου στην Ελληνική γλώσσα από την κ. Ζακοπούλου δίνει ένα κείμενο μεστό που διαβάζεται απνευστί.

Το βιβλίο του Χαβιέρ Θέρκας, Οι νόμοι των συνόρων, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Μαύρο φυλαχτό - Βαγγέλης Μπέκας: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 10:12
Μια ηρωική εποχή επέλεξε να αναβιώσει στο νέο του βιβλίο ο Βαγγέλης Μπέκας. Μια εποχή, ταυτισμένη με την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και παράλληλα με τον αγώνα των Ελλήνων για την παλιγγενεσία και ταυτόχρονα την ανάκτηση της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας. Η ενδελεχής ιστορική έρευνα που έχει κάνει ο συγγραφέας παίζει ένα σπουδαίο ρόλο στην ολοκλήρωση αυτού του έργου και η συγκινητική κινηματογραφική της αποτύπωση μετατρέπει το βιβλίο σε μια κιβωτό καταγραφής της ιστορικής μνήμης που περιστρέφεται γύρω από την ηγετική φυσιογνωμία του βιβλίου, τον Μάρκο και όλους εκείνους τους ήρωες που δορυφορικά κινούνται γύρω του, όπως είναι ο Τζαβέλλας, η μάνα, η Ρίνα, η Δέσπω, η Ελένη κ.ά..
Μετά φόβου - Ελένη Πριοβόλου: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 11:44
«Συχνά είναι πιο ασφαλές να είσαι αλυσοδεμένος από το να είσαι ελεύθερος», έγραφε, πριν από κάμποσα χρόνια, ο Κάφκα και η Ελένη Πριοβόλου, στο βιβλίο της «Μετά φόβου» υπογράφει μια ελεγεία για το φόβο της ελευθερίας, για την υποταγή των ονείρων και την εκδίκησή τους, για τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις που ποδηγετούν τη ζωή των ανθρώπων και κυρίως την προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική τους ελευθερία.
33 Στροφές - Canek Sánchez Guevara: Κριτική βιβλίου
09.01.2017 10:23
Με μια ευρηματική ιδέα ο Κανέκ Σάντσεζ Γκεβάρα διεισδύει στην Ιστορία μιας χώρας που πίστεψε στην ιδέα της επανάστασης και την πραγμάτωσε πριν από κάμποσα χρόνια, περιγράφοντας την τωρινή ζωή των κατοίκων της, την αίσθηση της απογοήτευσης μιας γενιάς και την ελπίδα της να ξεφύγει από τη ρουτίνα μιας χώρας που είδε τις προσδοκίες τα να γκρεμίζονται.
Ο Ελύτης στην Ευρώπη - Paola-Minucci, Χρήστος Μπιντούδης (επιμέλεια): Κριτική βιβλίου
19.12.2016 10:37
«Ο Ελύτης στην Ευρώπη». Πρόκειται για έναν μικρό τόμο που περιλαμβάνει σε επιμέλεια της Paola Maria Minucci και του Χρήστου Μπιντούδη τα Πρακτικά του οµώνυµου Συνεδρίου, που έγινε στο πανεπιστήμιο της Ρώµης το 2006 με αφορμή την συμπλήρωση τότε των δέκα χρόνων από τον θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη.
Ο κόσμος ο μικρός ό μέγας! - Οδυσσέας Ελύτης: Κριτική βιβλίου
28.11.2016 10:07
Με την αφορμή της συμπλήρωσης των είκοσι χρόνων από τον θάνατο του νομπελίστα ποιητή κυκλοφόρησε από τις εκδ. Ίκαρος μια ποιητική ανθολογία με αποσπάσματα τόσο από το ποιητικό του έργο όσο και από το πεζογραφικό. Στο πρώτο μέρος του καλαίσθητου αυτού τόμου τα αποσπάσματα είναι στην ελληνική γλώσσα και ακολουθούν αμέσως μεταφρασμένα στην αγγλική, γαλλική, ιταλική και ισπανική γλώσσα.
Ο Τσάρος της αγάπης και της τέκνο - Άντονυ Μάρρα: Κριτική βιβλίου
03.11.2016 10:45
Μετά το εξαιρετικό πρώτο του βιβλίο, τον «Αστερισμό ζωτικών φαινομένων», ένα συγκλονιστικό έργο - που γνώρισε τον έπαινο κριτικών και αναγνωστών παγκοσμίως - για τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην αποδυνάμωση της κοινωνικής ηθικής και τις αξίες που προσπαθούν να επιβιώσουν, ενώ πνίγονται στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας, ο Άντονυ Μάρρα επιστρέφει με το εμβληματικό «Ο τσάρος της αγάπης και της τέκνο», για να επιβεβαιώσει τη συγγραφική του δεινότητα και ταυτόχρονα να δικαιώσει όλους όσοι πίστεψαν από την αρχή, πως πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους πεζογράφους της αμερικανικής λογοτεχνίας.
Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες - Αργύρης Χιόνης: Κριτική βιβλίου
26.10.2016 13:54
«Έχων σώας τα φρένας & άλλες ιστορίες» τιτλοφορείται η συλλογή εννέα διηγημάτων του Αργύρη Χιόνη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίχλη με επιμέλεια και με κατατοπιστικό επίμετρο της Γιώτας Κριτσέλη και σχέδια της Εύης Τσακνιά.
Αστερισμός ζωτικών φαινομένων - Άντονυ Μάρα: Κριτική βιβλίου
04.10.2016 13:51
Με το πρώτο του βιβλίο ο Άντονυ Μάρα υπογράφει ένα συγκλονιστικό έργο για τη βαρβαρότητα και τον πόλεμο, τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην μοιραία αποδυνάμωση της ηθικής μιας κοινωνίας, τις αξίες που αντιστέκονται πνιγμένες στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας. Ο νεαρός Αμερικανός συγγραφέας στήνει το μυθοπλαστικό του σύμπαν στην Τσετσενία και στους πολέμους που τη ρήμαξαν για να εντοπίσει εκεί τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος επιβιώνει ηθικά, πολιτισμικά και κυρίως συναισθηματικά, όταν η ζωή τον παγιδεύσει στη δίνη μιας δεινής μοίρας.