Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Από το Μπαρόκ στον Ρομαντισμό: Συναυλία Μουσικής Δωματίου στη Μουσική Βιβλιοθήκη

Από το Μπαρόκ στον Ρομαντισμό: Συναυλία Μουσικής Δωματίου στη Μουσική Βιβλιοθήκη

Στις 20 Μαΐου 2015, στις 20:30, η βιολονίστα Αλεξάνδρα Φώτου μαζί με την πιανίστα Μαρία Γιαβρούμη θα παρουσιάσουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», συναυλία Μουσικής Δωματίου με έργα A. Corelli, L.v. Beethoven, A. Dvorak, C. Franck.
 
Μία μουσική διαδρομή από το μπαρόκ στον ρομαντισμό,  με συνθέσεις κάποιων από τους κυριότερους εκφραστές καθεμιάς εποχής. Το πρόγραμμα μας εισάγει στο κλίμα της μπαρόκ μουσικής σύνθεσης με μία από τις πιο γνωστές σονάτες του Ιταλού Αρκάντζελο Κορέλι, «La Follia», χαρακτηριστική για τη φαντασία και την τόλμη των παραλλαγών του συνθέτη πάνω σε ένα θέμα πορτογαλικού χορού.

Στη συνέχεια η σκυτάλη παραδίδεται στον κλασικισμό του Μπετόβεν με την περίφημη σονάτα της Άνοιξης, που αναδεικνύει τις αρετές του κλασικού ύφους, της κυριαρχίας της μελωδίας και της εναλλαγής των συναισθημάτων. Τέλος, ως εξέχον δείγμα της ρομαντικής εποχής, με την ελευθερία της φόρμας και της κυριαρχία του συναισθήματος, ερμηνεύεται η Ρομάντζα σε Φα ελάσσονα του επικού Τσέχου συνθέτη Αντονίν Ντβόρζακ, την οποία διαδέχεται μία από τις ωραιότερες σονάτες που έχουν γραφτεί για βιολί και πιάνο και ίσως το πλέον αντιπροσωπευτικό δείγμα της κυκλικής επανεμφάνισης θεμάτων στη φόρμα της σονάτας, που εισήγαγε ο Γάλλος συνθέτης Τσέζαρ Φράνκ.
 
Όλα τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για τη στήριξη του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με την ευγενική προσφορά της Αλεξάνδρας Φώτου.

Σχετικές ειδήσεις
Νότες και λέξεις για μικρούς και μεγάλους στη Μουσική Βιβλιοθήκη
16.06.2016 15:42
Την Τρίτη 21 Ιουνίου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής, η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υποδέχεται μικρούς και μεγάλους σε μια μουσικοχορευτική εκδήλωση-δρώμενο που θα εξελίσσεται στους χώρους της,
Συναυλία μπαρόκ μουσικής και Εργαστήρι Παλιάς Μουσικής στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
03.06.2016 14:42

Οι διεθνούς φήμης Ιταλοί ερμηνευτές - τσεμπαλίστας Guido Morini (Γκουίντο Μορίνι) μαζί με την Rossella Croce (Ροσέλα Κρότσε) στο βιολί εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα συμπράττοντας με την γνωστή Ελληνίδα φλαουτίστα Σοφία Μαυρογενίδου.
Εκδήλωση για τη Γιορτή της Μουσικής 2016 στη Μουσική Βιβλιοθήκη
26.05.2016 11:45
Η Μουσική Βιβλιοθήκη μας προσκαλεί σε μια εκδήλωση με αφορμή την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, με τίτλο Νότες και λέξεις, για μικρούς και μεγάλους.
Liederabend: Ποίηση σε μουσική με τέσσερα πληκτροφόρα εποχής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
06.04.2016 14:14
Η Φανή Αντωνέλου, μια από τις ανερχόμενες ελληνίδες σοπράνο που διαπρέπουν στο εξωτερικό, και ο πιανίστας και τσεμπαλίστας Γεράσιμος Χοϊδάς, ένας σολίστ εξειδικευμένος στις ιστορικά τεκμηριωμένες ερμηνείες, παρουσιάζουν την Τετάρτη 13 Απριλίου στις 8:30 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το ρεσιτάλ «Liederabend – Ποίηση σε μουσική» με τραγούδια και έργα για τσέμπαλο, πιανοφόρτε και πιάνο από την εποχή του Μπαρόκ έως τον Ρομαντισμό.
Αφανής Γεωμετρία: Συναυλία Μουσικής Δωματίου με έργα του Θανάση Δρίτσα
24.03.2016 14:45
Την Κυριακή 3 Απριλίου στις 8 μ.μ. στην Αίθουσα Τέχνης Εστουδιαντίνα, ο γνωστός Καρδιολόγος, Συγγραφέας και Συνθέτης Θανάσης Δρίτσας, παρουσιάζει έναν κύκλο έργων μουσικής δωματίου, υπό τον τίτλο «Αφανής Γεωμετρία».