Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Γυναίκες και λατρεία

Γυναίκες και λατρεία
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και το Eθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο διοργανώνουν την Τρίτη 25 Νοεμβρίου στα γραφεία Αθηνών του Ιδρύματος   συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της έκθεσης Η Γυναίκα στις λατρείες και τις γιορτές της Κλασικής Αθήνας.

Η έκθεση διερευνά, μέσω 150 και πλέον εκθεμάτων, τους ποικίλους τρόπους με τους οποίους η θρησκευτική λατρεία συνέβαλλε όχι μόνο στην προσωπική ολοκλήρωση των γυναικών, αλλά και στην διαμόρφωση της ταυτότητας των πολιτών της σημαντικότερης πόλης του αρχαιοελληνικού κόσμου.
Το πρώτο τμήμα της έκθεσης παρουσιάζει τις κύριες γυναικείες θεότητες των Αθηνών και της Αττικής, στην λατρεία και τις γιορτές των οποίων συμμετείχαν πολύ ενεργά οι γυναίκες: την Αθηνά, την Αρτέμιδα, την Αφροδίτη, την Δήμητρα και την Περσεφόνη.


Ανάμεσα στις θεές και τις θνητές βρισκόταν μια μικρή ομάδα από ηρωίδες ―με τις οποίες και ασχολείται το επόμενο τμήμα της έκθεσης―, γυναίκες που, όπως πιστευόταν, είχαν ζήσει στο απώτατο παρελθόν και είχαν αναδειχθεί, μετά τον θάνατό τους, σε μορφές που λατρεύονταν θρησκευτικά.


 Στην συνέχεια, η έκθεση εισέρχεται στον κόσμο των ιερειών, ιστορικών και μυθολογικών, και εξετάζει την εικονογραφία τους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο κυριότερο γνώρισμά τους, το μεγάλο κλειδί του ναού. Οι ποικίλες τελετουργικές πράξεις, μερικές από τις οποίες αφορούσαν όλες τις λατρείες, ενώ άλλες, την λατρεία μίας συγκεκριμένης θεότητας, παρουσιάζονται στο επόμενο τμήμα.


Η έκθεση κλείνει με τον κύκλο της ζωής των Αθηναίων γυναικών, από την γέννηση ώς τον θάνατο, υπογραμμίζοντας καίρια μεταβατικά σημεία, καθώς και τον ρόλο της τελετουργίας σε καθένα από αυτά.
Η έκθεση επιχειρεί να διορθώσει την κατά κανόνα ζοφερή άποψη ότι η ζωή των Αθηναίων γυναικών ήταν πολύ περιορισμένη όσον αφορά την δημόσια σφαίρα και την συμμετοχή τους στο πολιτικό γίγνεσθαι. Η συμμετοχή των γυναικών σε θρησκευτικές λατρείες και γιορτές, είτε δίπλα στους άνδρες είτε ξεχωριστά από αυτούς, υπήρξε καθοριστική για την επιτυχή λειτουργία της πόλεως.

Η έκθεση Γυναίκες και λατρεία παρουσιάζει εκθέματα από ορισμένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, του Βελγίου και των Η.Π.Α.

Σχετικές ειδήσεις
Σύγχρονες Κινέζες Γυναίκες: Έκθεση φωτογραφίας στο Χώρο Τέχνης Ziller
11.01.2017 12:08
Η Ένωση Φωτογράφων Κίνας και η εταιρεία My Odyssey, μέλος του επιχειρηματικού ομίλου Hellas Group, σας προσκαλούν στη φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Σύγχρονες Κινέζες Γυναίκες» η οποία θα παρουσιαστεί στο Χώρο Τέχνης Ziller.
Women / Γυναίκες: έκθεση του Σάββα Γεωργιάδη στη Γκαλερί Ευριπίδη
25.11.2016 10:50
Χείλη βαθυκόκκινα και εξαγνιστικά, που εναγωνίως αναζητούν τη λύτρωση. Μυστικά που ακροβατούν μέσα στην εκκωφαντική σιωπή.
Εγκαίνια της έκθεσης για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων στη Μόσχα
09.09.2016 14:49
Τα εγκαίνια της έκθεσης «Μηχανισμός Αντικυθήρων: Ο αρχαιότερος Υπολογιστής και το αρχαιότερο Μηχανικό Σύμπαν-2ος αιώνας π.Χ.» πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ, 8 Σεπτεμβρίου, με την παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Α. Μπαλτά στο Κρατικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής Α.Β. Σούσεφ στη Μόσχα. Την έναρξη της έκθεσης, που τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου και διοργανώνεται από την Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας Ρωσίας, κήρυξε η Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Ρ. Δούρου.
Ομαδική έκθεση γλυπτικής στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στη Τήνο
19.07.2016 15:45
Το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ σας προσκαλεί στα εγκαίνια έκθεσης των Θεόδωρου Παπαγιάννη, Γιάννη Καγιώργη, Δημήτρη Σκαλκώτου, Πραξιτέλη Τζανουλίνου, την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016 στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας (Πύργος Τήνου).
Το Βυζάντιο μέσα στους αιώνες: εγκαίνια της έκθεσης στο Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης
28.06.2016 11:43
Στο Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης πραγματοποιήθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016 τα εγκαίνια της έκθεσης "Το Βυζάντιο μέσα στους αιώνες".