Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Συνάντηση UNESCO - Υπουργείου Πολιτισμού για την προστασία πολιτιστικών αγαθών

Συνάντηση UNESCO - Υπουργείου Πολιτισμού για την προστασία πολιτιστικών αγαθών

Στην 3η Συνάντηση των κρατών-μελών της Σύμβασης της UNESCO του 1970, η οποία αφορά στην «παρεμπόδιση και πρόληψη της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής και μεταφοράς κυριότητας πολιτιστικών αγαθών», θα συμμετάσχει ο αν. Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης στις 19 του μηνός στο Παρίσι, με σκοπό να υπογραμμίσει με την παρουσία του το μεγάλο ενδιαφέρον της χώρας μας για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών από την παράνομη διακίνηση και εμπορία τους.

Η σύμβαση, την οποία έχουν επικυρώσει 127 κράτη, υπογράφηκε το 1970 αλλά μέχρι το 2012 παρέμενε ανενεργή. Η χώρα μας, σε συνεργασία με τις χώρες που πλήττονται από την αρχαιοκαπηλία και την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών, δραστηριοποιήθηκε πολύ έντονα ώστε να συγκληθεί η 2η Συνάντηση των κρατών-μελών της Σύμβασης και να αποφασιστεί η σύσταση Επιτροπής παρακολούθησης της εφαρμογής της Σύμβασης.

Η Ελλάδα εξελέγη πρώτη σε ψήφους στην Επιτροπή και βοήθησε ουσιαστικά στο να διατυπωθούν κανόνες που θα βοηθούν τα κράτη-μέλη να τους εφαρμόσουν στο εσωτερικό δίκαιο και να περιορίσουν την παράνομη διακίνηση. Παράλληλα, η Ελλάδα δραστηριοποιήθηκε και στις Βρυξέλλες, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναδιατύπωσε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, Οδηγία για την επιστροφή παρανόμως διακινηθέντων πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους.

Το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού θα εκπροσωπηθεί σε όλη τη διάρκεια της Συνάντησης (18-20 Μαΐου) από την αν. Γεν. Γραμματέα, κυρία Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη. Κατά τα τελευταία έτη το υπουργείο, υπό την επίβλεψη της τότε Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και σε συνεργασία και με το Υπουργείο Εξωτερικών, ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες στον αγώνα κατά της παράνομης διακίνησης με κορυφαία το 3ο Διεθνές Συνέδριο Εμπειρογνωμόνων για την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών (Αθήνα και Αρχαία Ολυμπία, 23-27/10/2013).

Άλλωστε, μόνο η νομοθετική θωράκιση των κρατών και η διεθνής συνεργασία μπορεί να αποσοβήσει τις μαζικές πολιτιστικές καταστροφές σε διάφορα σημεία του πλανήτη, οι οποίες σαν κύριο στόχο έχουν την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί τις αρχαιότητες που παρανόμως έχουν εξαχθεί στο εξωτερικό και παράλληλα επιστρέφει στις χώρες προέλευσής τους πολιτιστικά αγαθά που αποδεδειγμένα εισέρχονται με παράνομο τρόπο στην ελληνική επικράτεια.

Σχετικές ειδήσεις
Η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021
11.11.2016 13:50
Η Ελευσίνα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021. Την επιλογή της πόλης της Ελευσίνας ανακοίνωσε η επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου. Οι άλλες δύο υποψήφιες πόλεις που είχαν προκριθεί στον τελικό γύρο επιλογής ήταν η Καλαμάτα και η Ρόδος.
Συνάντηση του Αριστείδη Μπαλτά με τους εποπτευόμενους φορείς του Σύγχρονου Πολιτισμού
04.11.2016 11:29
Ο συντονισμός δράσεων, η ανάληψη καινοτόμων πρωτοβουλιών και οι συνέργειες, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά την συνάντηση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά με τους Προέδρους των Διοικητικών Συμβουλίων, τους Καλλιτεχνικούς Διευθυντές και Διευθυντές όλων των εποπτευόμενων φορέων του τομέα του Σύγχρονου Πολιτισμού.
Πρόγραμμα Καλοκαιρινών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Δήμου Μαρκοπούλου
04.07.2016 13:21
Ένα πλούσιο Πρόγραμμα Καλοκαιρινών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, διοργανώνει ο Δήμος Μαρκοπούλου και η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Μαρκοπούλου (Κ.Δ.Ε.Μ.), σε Μαρκόπουλο και Πόρτο Ράφτη, και φέτος το καλοκαίρι.
1η Μεσογειακή Συνάντηση Βιολοντσέλου στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο
07.06.2016 15:31
Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου διοργανώνει από 27 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου 2016, στα πλαίσια της Θερινής Ακαδημίας 2016, την 1η Μεσογειακή Συνάντηση Βιολοντσέλου.
Αθηναίων Τέχνες: Μήνες Δημιουργίας: Εκδηλώσεις από τις ομάδες των Πολιτιστικών Κέντρων Δήμου Αθηναίων
16.05.2016 16:48
Μία σειρά εκδηλώσεων υπό το γενικό τίτλο «Αθηναίων Τέχνες: Μήνες Δημιουργίας» θα πραγματοποιηθεί από το Μάιο έως τον Ιούλιο 2016, στους χώρους των Πολιτιστικών Κέντρων του ΟΠΑΝΔΑ, αλλά και σε άλλους, όπως πλατείες και θέατρα.